InnoMate Demo Day: csillogó szemek és izgalmas prezentációk az online döntőben

2022. márc. 23. - Gyermek- és ifjúságvédelem

Fontos mérföldkőhöz érkezett nemrégiben a United Way Magyarország idei InnoMate programja, amelyet a Generali a Biztonságért Alapítvány támogat. A döntőbe került hat középiskolás csapat az online Demo Day keretében mutatta be projektjeit a szakmai zsűrinek és az érdeklődőknek!

„Az út a legfontosabb tapasztalat, és az élmények, amiket közben megéltek. Ezek segíthetnek majd abban a későbbiekben, hogy sikerrel boldoguljatok a munka világában” – ezt az üzenetet fogalmazta meg Adriány Kincső, a United Way Magyarország ügyvezetője a március 10-i esemény köszöntőjében. Az InnoMate program döntőjébe jutott középiskolás csapatok egytől egyig azt bizonyítják, hogy micsoda erő rejlik a közös gondolkodásban, a kreatív csapatmunkában, és hogy mindezek együtt hihetetlenül innovatív ötleteket, valamint igazán hatékony megvalósítást eredményezhetnek.

Mielőtt az esemény műsorvezetője, Sury Dalma bemutatta volna a szakmai zsűri tagjait, a résztvevőknek Zwecker Bence, a Munch platform egyik megálmodója és társalapítója tartott motiváló előadást. Bence a saját történetét mesélte el a fiataloknak, és felhívta a figyelmüket arra, hogy ne féljenek nagyot álmodni, és ne vesse vissza őket, ha esetleg egy-egy projekt nem úgy sikerül, ahogyan eltervezték. „Előfordulhat, hogy nem az első projekted fog megvalósulni, de nem is ez a lényeg – hangsúlyozta Bence. – Az a fontos, hogy legyen meg az Ezt meg akarom csinálni! érzés.”

Maradjatok hitelesek!

Az InnoMate program zsűrijében három kiváló szakember értékelte a diákcsapatok prezentációit. 

  • Dintsér Andrea, a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége (MVÜK) Női Vezetői Klubjának vezetője, a YourStory.hu integrált marketing- és kommunikációs ügynökség alapítója és vezetője, a United Way Magyarország kuratóriumi tagja. 
  • Horváth Gergely, a Generali Biztosító Zrt. Pénzügyi területért felelős vezérigazgató-helyettese, az igazgatóság tagja, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumi tagja.
  • Molnár Pál, a Szintézis-Net Kft.  társtulajdonosa és innovációs igazgatója. Több, mint 4 éve foglalkozik ötlet menedzsmenttel, valamint a TicketNinja startup projekt vezetésével. Az ​​Ideathon ötletverseny alapítója.

A zsűritagok a csapatok rövid előadásai (pitch) előtt biztató szavakkal motiválták a fiatalokat. Dintsér Andrea elmondta, hogy már a csapatok videós prezentációi is meggyőzték őt arról, hogy a gyerekek értéket teremtenek, segítséget nyújtanak, sőt, betöltenek egy-egy piaci rést is az ötleteikkel. „Fontos, hogy mindig hitelesek maradjatok és higgyetek a projektben, amit létrehoztok!” Horváth Gergely szintén kiemelte, hogy nagyon lelkesítő volt számára, amit a videókban látott. Arra kérte a diákokat, hogy haladjanak tovább ugyanezzel a lendülettel, ugyanezzel az ambícióval a pitch-eikben is! Molnár Pál pedig a gratulációja után elárulta, hogy miért tetszenek neki különösen a diákcsapatok ötletei: „Ezek a projektek üzleti potenciállal rendelkeznek, valós problémákra és valós piaci igényekre reagálnak.”

A hat legjobb projekt

A köszöntők után elkezdődtek a prezentációk. Mind a hat csapat 3-3 percet kapott, utána pedig a zsűri kérdéseire kellett válaszolniuk. A döntnökök egy előre megadott kritériumrendszer alapján pontoztak.

Elsőként az budapesti BMSZC Neumann János Informatikai Technikum IMC (It's My Company) csapata mutatta be a projektjét, amely egy, a vállalkozókat és a marketingeseket összekötő platform. Céljuk az ötletükkel az, hogy a vállalkozások egy algoritmus segítségével gyorsan és hatékonyan megtalálják azt a marketinges szakembert, aki segít nekik sikerre vinni az üzletüket.

Ezután következett a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium Sixth Sense csapatának pitch-e. A fiatalok egy egészen különleges, mondhatni, egyedülálló tájékozódási eszköz tervével rukkoltak elő: a szenzoros fejpánt a látássérültek számára jelentene a közlekedésben egy önsegítő megoldást. Specialitását – többek között – az adja, hogy mivel fejpántról van szó, így a kezek szabadon maradnak a használata során. 

A csörögi tanoda Pörkölt csapata a helyi közösségépítés és a tanoda ismertségének növelését célzó projekttel pályázott. Fő eseménye egy, a tanoda 10. szülinapját megünneplő közösségi program, ehhez keresnének támogatókat.

A pécsi Kodály Zoltán Gimnázium EduRoad csapata a kortársaknak szeretne segítséget nyújtani az általuk megálmodott online platformmal. A weboldal egyfajta tudástárként működne a továbbtanulni vágyó diákoknak, többek közt naprakész információkkal, szakmai támogatással, önismereti tesztekkel, podcastokkal.

A szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium Busztro csapata egy igazán különleges ötlet megvalósítását tűzte ki céljául. A retrórajongó diákok egy régi Ikarus buszt szeretnének átalakítani! A felújított jármű food trackként üzemelne, rendezvényekre lehetne kibérelni cateringgel együtt, valamint egyfajta reklámfelületként is működne. Természetesen nemcsak a busz maga, de az ételkínálat – ki ne emlékezne a csalamádés hambira… – és a zene is a retró életérzést közvetítené.

Az előadások sorát a berettyóújfalui BSZC Arany János Gimnázium és Technikum NightFall csapata zárta. Az ő projektjük a helyi fiatalok biztonságos és tartalmas szórakozását helyezi fókuszba egy közösségi tér létrehozásával. A NightFall tagjai kiemelték: az elsődleges céljuk, hogy helyben, barátságos és nyugodt környezetben érezhessék jól magukat a kortársaik.

Itt mindenki győztes!

Miután a csapatok megtartották az előadásaikat, a zsűri visszavonult, hogy döntést hozzon, majd következhetett a várva várt eredményhirdetés.

I. hely: Sixth Sense 

Nyeremény: üzletfejlesztési tanácsadás a StartITUp Győr szervezésében, 100 ezer forint értékű projektfejlesztési támogatás, valamint részvételi lehetőség a május végi 3 napos innovációs táborban.

II. hely: NightFall

Nyeremény: 100 ezer forint értékű projektfejlesztési támogatás, valamint részvételi lehetőség a május végi 3 napos innovációs táborban.

III. hely: Busztro

Nyeremény: 100 ezer forint értékű projektfejlesztési támogatás, valamint részvételi lehetőség a május végi 3 napos innovációs táborban.

Különdíjban részesült a IMC és az EduRoad csapata, így ők is részt vehetnek a május végi 3 napos innovációs táborban. A csörögi tanoda Pörkölt csapatának teljesítményét a zsűri szintén különdíjjal ismerte el, ők 100 ezer forintos projektfejlesztési támogatást kaptak a helyi közösségépítés és a Tanoda ismertségének növelését célzó közösségi projektjük megvalósítására.

„Ti vagytok a fókuszban!”

Az Innomate Demo Day-t a zsűritagok lelkesítő, inspiráló üzenetei zárták. 

„Szerettem a csillogó szemeket, a mosolygós arcokat, tartsátok meg ezt a pozitív hozzáállást! Érettek vagytok, okosak vagytok, és van egy célotok, amely mederben tart titeket” – mondta Dintsér Andrea. Molnár Pál kiemelte, hogy mennyire összeszedettnek és bátornak látta a fiatalokat. „Amikor majd a projektjeiket megvalósítjátok, tapasztalni fogjátok, hogy mindig elsősorban az ember, vagyis ti vagytok a fókuszban!” Vagyis a támogatók elsősorban nem az ötletbe, hanem az ötletgazdába fektetnek, és abba a hitbe és elkötelezettségbe, amit ő képvisel a projektje iránt. Horváth Gergely is a fiatalok lendületét és bátorságát hangsúlyozta, valamint azt, hogy a befektetők a csillogó szemeket és a talpraesettséget keresik. “Sokkal többet kaptam, mint amire számítottam. Nem azért, mert keveset vártam, pont ellenkezőleg. És ti ezt is felülmúltátok!”

Mind a hat csapat szakértő mentorral dolgozik tovább a következő hetekben, és az idei tanév InnoMate programját a már említett májusi innovációs tábor zárja majd.