Feledhetetlen pillanatok és életre szóló élmények – beszámolók a 2022-es Mosolyvadász Programról I.

2023. ápr. 19. - Gyermek- és ifjúságvédelem

Alapítványunk évek óta támogat tizenkét gyermekotthont a saját egészségmegőrző és szabadidősport tematikájú programjainak finanszírozásával. A Generali Mosolyvadász Program pályázatának keretében az intézmények az elnyert összeget a fiatalok testi-lelki-mentális egészségének megőrzését elősegítő foglalkozásokra, eszközökre fordítják. Összeállításunkban három gyermekotthon tavalyi beszámolói alapján idézünk fel néhány emlékezetes, örömteli pillanatot.

 

A foglalkozások célja az élményadás

Művészet- és drámapedagógia, íjászat és lovaglás: a soproni Árvácska Alapítvány 2022-ben is színes, izgalmas és sokat adó foglalkozásokat valósított meg a gyerekek számra a Mosolyvadász Program segítségével.

A művészetterápiás foglalkozásokkal lehetőséget szerettek volna biztosítani a gyerekeknek a a gondolataik, érzéseik, belső feszültségeik kifejezésére a művészet, az alkotás folyamata révén. Már maga a folyamat is gyógyító hatású, ráadásul közben az alkotó egyén számára megközelíthetővé, érthetővé válnak a saját érzései, célja, ezáltal pedig kifejezőkészsége is fejlődik.

A foglalkozástípusok külön-külön és együttesen is formálták az érzelmileg sérült gyermekek személyiségét, kreativitását, konfliktusmegoldási módjait, segítették a fiatalokat a korábbi traumáik feldolgozásában is, emellett hozzájárultak az önbizalmuk erősödéséhez, a pozitívabb önértékeléshez.

A drámapedagógia foglalkozás során a gyerekek létrehoztak egy előadást, amely róluk szól, de magukra ismerhettek benne más fiatalok is. A foglalkozásokat az „Én hősöm”, az „Én hősiességem” témakörre építették fel. Minden alkalom előtt 30 percen át a „Ki vagyok én?”, valamint a „Mit szeretnék elérni?” témakörök feldolgozása is megtörtént.

Ami a sportfoglalkozásokat illeti, a gyerekek heti egy alkalommal az íjászat rejtelmeiben merülhettek el. Szakági edzők iránymutatásai alapján megismerkedtek az íjászat alapjaival, amelyek a helyes lövési folyamat kivitelezéséhez szükségesek. 

– Az íjászat célja az élményadás, de ezen túlmutatóan a gyerekek mozgáskultúrájának fejlesztése, a mentális és fizikai képességeik javítása, a koncentrációjuk és a fegyelmezettségük finomítása is. Mindezekkel önkéntelenül is elő tudjuk segíteni a beilleszkedésüket, a tanulmányi eredményeik javítását – árulta el Lánczi Zsuzsanna, az alapítvány képviselője. 

A gyerekek 2022-ben is részt vettek egy többnapos lovastáborban, amely ezúttal is sokkal többről szólt, mint a csupán lovaglásról. A fiatalok minden nap kora reggel keltek, hogy kivegyék a részüket a lovak és kisállatok etetéséből, délután pedig különféle kézműves foglalkozás keretében az alkotásra is lehetőségük nyílt. 

Fókuszban a környezet védelme

A Hajdú-Bihar Vármegye Gyermekotthoni Központ Komádi Szervezeti Egységének munkavállalói által működtetett Összefogás Gyermekeinkért Alapítvány kerékpáros szakkört, valamint környezetvédelmi programot szervezett a gyermekotthonban nevelkedő fiatalok számára a Mosolyvadász Program támogatásával.

A kerékpáros szakkört 2013-ban indították útjára, 2022-ben tehát kilencedik alkalommal vehettek részt a programon a gyermekotthon neveltjei. A foglalkozások legfontosabb célja az volt, hogy a fiatalok ismereteket szerezzenek a közlekedési szabályokról. 

– Az elméleti tudást tudják alkalmazni a gyakorlatban is, ezzel növelve a közlekedésben tanúsított normakövetést – emelte ki Hidvégi László, a Hajdú-Bihar Megyei Gyermekotthoni Központ intézményvezetője. – Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a kerékpározás, mint sporttevékenység segít növelni a gyermekek edzettségét, levezetni a felgyülemlett fölös energiákat. A közös tevékenység összekovácsolja a programon résztvevő gyermekeket.

2022. májusában egynapos kerékpáros kirándulásra indultak a gyermekek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága által fenntartott Bihari Madárvártára: a program során a bringázáson túl a fiatalok megismerkedtek a nemzeti park élővilágával, az őshonos növényekkel és állatokkal. Júliusban pedig sor került a már hagyománynak számító balatoni kerékpáros táborra; az öt nap során 210 km távolságot tettek meg a túrázók, megtekintették többek között Tihany, Badacsony és Keszthely látnivalóit.

A második félévben a gyerekek a település környékén tettek kisebb bringatúrákat, októberben pedig egy vetélkedő keretében kamatoztathatták a tudásukat, ahol kerékpáros ügyességi, valamint elméleti tudásukról adhattak számot.

A Komádi Szervezet Egység második programeleme a környezetvédelemről szólt. Amellett, hogy folytatták az intézményben a szelektív hulladékgyűjtést, júliusban megszervezték a salgóbányai környezetvédelmi-természetvédelmi táborukat. A táborozás során a gyerekek megismerték Karancs-Medves Nemzeti Parkban található természeti értékeket, geológiai képződményeket, a környék flóráját és faunáját, valamint elsajátították az erdőben történő túrázás szabályait.

Az őszi-téli időszakban két alkalommal szedtek szemetet a gyermekek az intézmény környékén, aminek köszönhetően nemcsak a terület lett tisztább, de az akció elismerést váltott ki a gyermekotthon környékén élő lakosok körében is.

Aktív kikapcsolódás a természetben

A Fejér Vármegyei Gyermekvédelmi Központ sárbogárdi szakmai egysége a tavalyi esztendő programtervezetét célirányosan az egészségmegőrzés fontos mozzanataira és ismereteire alapozta. Ezért havi bontásban, különböző foglalkozásokon keresztül valósították meg a tervezett feladatokat. Beszélgettek a gyerekekkel arról, hogy ki mit gondol az egészség fogalmáról, és mit  tehetnek az egészségük megőrzése érdekében.

A tartalmas beszélgetések mellett természetesen aktív programokra is sor került. Augusztusban például egy egynapos kiruccanás keretében kerékpáros kirándulást tettek a Velencei-tónál, sőt, egy sárkányhajós túra során a gyerekek megismerkedhettek a tó keleti medencéjének állat- és növényvilágával, hagyományaival, nevezetességeivel!  

– Igazi csapatmunka alakult ki, hiszen az egymásra hangolódás különösen fontos momentum az egyszerre evezéskor, hogy a hajó gyorsabban haladjon a vízen. Ezáltal tehát megtapasztalhattuk, hogy a csapatmunka nagymértékben segíti céljaink elérését – írta beszámolójában Gereny Gáborné, a sárbogárdi szakmai egység vezetője. 

Szeptemberben aztán ismét egy rendkívül izgalmas kirándulásra indultak a gyerekek és kísérőik. Ezúttal az eplényi libegőzés és a balatonfűzfői bobpálya kipróbálása voltak a fő programpontok. 

– A talajtól való elemelkedés és a gyönyörű kilátás a Bakonyban varázslatossá tette a libegőzés élményét. Látni a gyerekek arcán a boldogságot, a meglepettséget vagy éppen a magassághoz való alkalmazkodás toleranciáját, felemelő érzés volt számunkra – mesélte Gereny Gáborné. 

Az eplényi élmények után a csapat Balatonfűzfőre indult, ahol feledhetetlen pillanatokat éltek át bobozás során, ráadásul száguldás közben a csodálatos balatoni panorámában is gyönyörködhettek. 

– Kolléganőimmel azt tapasztaltuk, hogy ezen a programon minden gyerek nagyon jól érezte magát, hazafelé a buszon és még napok múlva is a kiránduláson átélt élményeiket, pozitív érzéseiket mesélték egymásnak és a felnőtteknek – emlékezett vissza Gereny Gáborné, aki azt is hozzátette: a közösen megélt és átélt pozitív élmények közösségépítő jelleggel hatottak az egész szakmai egység életére.