Egészségügyi dolgozóknak nyújtanak lelki segítséget profi szakemberek

2020. jún. 5. - Egészségmegőrzés

A koronavírus-járvány érkezése, az emiatt bekövetkezett korlátozások, a külföldről érkező nyomasztó hírek, majd a még csak most következő fokozatos visszarendeződés - és a mindebből fakadó bizonytalanság példa nélküli mértékben terhelte meg a kórházi dolgozókat. Épp ezért a PAF Alapítvány az ebből fakadó feszültség oldását, a lelki egyensúly fenntartását tűzte ki célul profi szakemberek bevonásával, a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával.

A PAF Alapítvány munkatársai az egészségügyben dolgozókat segítik hosszú évek óta - a vírus érkezésével, majd a karantén hirtelen bevezetésével azonban már őket sem engedték be a kórházakba. Erre a helyzetre reagálva hívták életre a PAF HELP kezdeményezést, melynek elsődleges célja, hogy a nehéz, stresszes helyzetben lévő egészségügyi dolgozóknak, frontvonalban harcolóknak egy ingyenes és anonim telefonos vonal által lehetőséget nyújtsanak a gyors - és igény szerint rendszeres - „elsősegélynyújtásra”. A profi pszichológusokból, coachokból és mentálhigiénés szakemberekből összeállt önkéntes csapat hétköznap reggel 8 és este 11 óra között – a reggeli és esti műszakváltások után – várja az ápolók és orvosok hívásait. Ezen kívül weboldalukon folyamatosan frissülő, ellazulást segítő, energizáló hanganyagokat és, relaxációs podcastokat tesznek közzé.

A projekt április óta működik, de a vírus helyzet elmúltával is folytatódik. Az alapítvány szerint ugyanis a megfelelő kórházi ellátás biztosításához az egészségügyi dolgozók mentális egészségének támogatása kiemelt fontosságú - a vírushelyzetet követő nyugalmasabb időszakban is.

„A Generali a Biztonságért Alapítvány egyik legfőbb célja a gyógyítási tevékenység támogatása. Úgy gondoljuk, ennek egyik kiemelt része, hogy a nagy leterheltség alatt dolgozó orvosok és ápolók kiegyensúlyozottan, nyugodtan tudjanak a betegekhez fordulni. Ezért támogatjuk mi is a PAF HELP kezdeményezést.” - mondta el Horváth Gergely, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumi tagja.