Főzz okosan, és spórolj: konyhai tippek az élelmiszerpazarlás ellen

2023. okt. 10. - Egészségmegőrzés

Gondoltad volna, hogy egy átlagos magyar állampolgár évente 59,9 kg élelmiszert pazarol el? Habár a felmérések szerint az elmúlt esztendőkben jelentősen sikerült csökkenteni a feleslegesen kidobott ételek mennyiségét, még mindig bőven van hova fejlődni. Az alábbiak összegyűjtöttünk néhány hasznos zero waste konyhai praktikát.

 

Egyre javuló, de továbbra is riasztó adatok

A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) Maradék Nélkül elnevezésű programja 2016 óta több alkalommal is végzett felmérést a magyar háztartások élelmiszerpazarlásával kapcsolatban. 2016-ban egy magyar állampolgár átlagosan 65,5 kg élelmiszerhulladékot termelt évente, ebből 33,1 kg volt a tényleges pazarlás. Szerencsére ez utóbbi adat a 2021-es felmérés eredményei alapján 25,2 kg-ra mérséklődött, 2022-re pedig 24 kg-ra csökkent (27%-os csökkenés). 

Bár ezek a csökkenő számok biztatók, még mindig 574 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente, ami 380 milliárd forintnyi veszteséget jelent a lakosságnak! Megdöbbentő, igaz?

De vajon mi az az ételféleség, amiből a legtöbbet dobunk ki feleslegesen?

A 2022-es lista élén a készétel-maradékok állnak (10,06 kg/fő/év), a máasodik helyen a friss zöldségek, gyümölcsök (4,53 kg/fő/év) szerepelnek, a harmadik helyre pedig a kenyér és egyébb pékáruk (2,72 kg/fő/év) kerültek – derül ki a Maradék nélkül weboldaláról.

A szakemberek szerint az edukáció kiemelten fontos szerepet kap abban, hogy a fenti riasztó adatokat tovább csökkentsük. Ha mindig szem előtt tartjuk a tudatosság elvét – a vásárlás, a főzés és a fogyasztás terén is –, akkor rengeteget tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen!

Írd fel, amit kidobsz!

Kiszáradt rizs, itt-ott megbarnult és behorpadt alma, „kopogtatni való”, kemény kifli és még hosszan sorolhatnánk azon ételek, élelmiszerek listáját, amelyek kisebb-nagyobb szépséghibáik miatt rendre a szemétben landolnak. 

Te tisztában vagy vele, hogy nagyjából mennyi ételt pazarolsz el? Ennek meghatározására hatékony eszköz az úgynevezett hulladéknapló: ebbe néhány héten keresztül minden nap írja bele a család minden tagja, hogy milyen ételből mennyit dobott a szemétbe. 1-2 hét elteltével a naplóból már egy tisztább képet fogtok kapni arról, hogy milyen élelmiszerekből hajítotok ki a legtöbbet, és ebből kiindulva újragondolhatjátok a vásárlási és étkezési szokásaitokat.

Tudatos vásárlás

  • Tudjuk, hogy unalomig ismételt szabály, de tényleg nagyon hasznos: lista nélkül ne indulj el, főleg ne egy nagybevásárlásra! Először is nézz körül otthon alaposan, aztán készíts pontos listát a vásárláshoz. Gondold át azt is, hogy a következő napokban mikor lesz időd főzni és mikor nem. 
  • Szintén ezerszer hallott tipp, de nem véletlenül, hogy ne menj boltba éhesen, mert korgó gyomorral hajlamos az ember túlvásárolni magát.
  • Tisztában vagyunk vele, hogy manapság a nagyobb kiszerelésű, de akciós árú termékek óriási vonzerővel bírnak, de mielőtt levennéd a polcról, gondold át, hogy valóban el fog-e fogyni ekkora mennyiség. Mert ha rendszeresen előfordul, hogy a nagy kiszerelésű árucikk tartalmának egy része a kukában végzi, akkor amit nyersz a réven, azt elveszíted a vámon. Vagyis nem spórolsz az akcióval, hanem pazarolsz. 

Még egy dolog, ami ajánlott figyelembe venni – és ami esetleg a kisebb kiszerelés mellett szól: a felbontott termékek romlása felgyorsul!

 „Fogyasztható” és „Minőségét megőrzi” – nem ugyanaz a kettő!

A NÉBIH felmérése szerint a magyar fogyasztók 62%-a nincs tisztában azzal, hogy: „a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő alapvetően eltérő élelmiszeripari termékekre jellemző”.

Fogyaszthatósági idő a romlékony termékeknél van (pl. tejtermékek, húsáru), ezeket az élelmiszerek a lejárat után nem fogyaszthatók, mert egészségügyi ártalmat okozhatnak.

A minőségmegőrzési idő a tartós élelmiszerek lejártát jelzi; de ezek az ételek megfelelő elővigyázatosság mellett a lejárat után is fogyaszthatók ajánlott fogyaszthatósági időn belül. Például:

  • Szörp: 6 hónapig
  • Olaj, zsír: 2 hónapig
  • Rizs: 9 hónapig
  • Konzerv: 12 hónapig

A NÉBIH hasznos ábráját további tartós termékek fogyaszthatósági idejével itt találod!

Konyhai trükkök

Szikkadt pékáru

A már nem friss pékáru felhasználására tényleg rengeteg módszer létezik, tehát semmiképp se dobd ki a szikkadt kenyeret, kiflit, zsemlét. Készíthetsz belőle például zsemlemorzsát, krutont (levesre, salátára), bundás kenyeret, felhasználhatod mákos vagy diós gubához, máglyarakáshoz, töltött zsemléhez, fasírthoz, kenyérpudinghoz, töltött hús töltelékéhez, zöldséges rakottashoz.

Ne feledd: ha azt látod, hogy a megvásárolt pékáru nem fog időben elfogyni, fagyaszd le (a kenyeret érdemes előtte felszeletelni)! Később pedig a mikróban vagy a sütőben pillanatok alatt fogyasztásra alkalmassá teheted.

„Másnapos” rizs

Való igaz, hogy az előző napról megmaradt, száraz rizs nem egy csúcsgasztronómiai élmény, de természetesen a maradék rizsből is szuperfinom fogásokat varázsolhatsz: készülhet belőle például wokban pirított zöldséges-tojásos rizs, levesbetét, rizskoch, rizspuding, tejberizs, rakottas vagy arancini (panírozott, olajban sült rizsgolyó).

Receptötlet

Eláruljuk, hogyan kel új életre a maradék rizs zöldséges-sajtos rizsgolyó formájában!

Kb. 2 csésze maradék főtt rizst keverj össze 1 kis fej apróra vágott vöröshagymával, némi apró kockákra vágott kaliforniai paprikával vagy kápia paprikával (elhagyható), 1 gerezd átnyomott fokhagymával, 1-2 ek aprított petrezselyemzölddel. Ízesíts sóval, borssal, chilipehellyel, majd keverj hozzá kb. ½  csésze zsemlemorzsát és 1 csésze reszelt pizzamozzarellát. Végül üss hozzá 1 db tojást, és alaposan dolgozd össze. Nedves kézzel formázz nagyobb falatnyi golyókat a rizses alapból. A golyókat forgasd először lisztbe, aztán felvert tojásba, majd zsemlemorzsába, és az így előkészített golyókat tedd a hűtőbe 15 percre. Ezután süsd ki őket bő, forró olajban.

Zöldségek, gyümölcsök újratöltve

A nem tökéletes formájú, kissé már ütődött, bebarnult, frissességét vesztett zöldségek és gyümölcsök is sokoldalúan felhasználhatók. Csak egy kis fantázia kell hozzá, de a turmixokkal, krémlevesekkel, smoothie-kkal nem lehet mellényúlni.

Receptötletek

Hogyan használhatod fel a brokkoli és a karfiol torzsáját, valamint a póréhagyma zöld szárát? 

A karfiolt és a brokkolit most meg, majd a szár/torzsa részt nagylyukú reszelőn reszeld egy tálba. A megmosott póráhagyma a zöld részét szeleteld fel, és add a reszelt zöldségekhez. Egy teflonserpenyőben hevítsd fel kevés olívaolajat, majd párold meg rajta a pórés-brokkolis-karfiolos keveréket. Ízesítsd sóval, borssal. Keverheted vegyes salátához, kínálhatod hús mellé köretként.

Mit készíts a petrezselyemzöld szárából és a sárgarépa zöldjéből?

Ne dobd ki egyiket sem! Ha nem szeretnéd rögtön felhasználni, fagyaszd el, és mikor van időd, készíts belőle mennyei pestót! A petrezselyemzöld szárát és a sárgarépa zöldjét tedd konyhai aprítóba, adj hozzá néhány friss bazsalikomlevelet, kis marék diót, olívaolajat, némi reszelt kemény sajtot, egy gerezd fokhagymát. Ízesítsd sóval, frissen facsart citromlével, majd dolgozd krémesre az egészet. 


 

A cikkhez felhasznált források: portal.nebih.hu; maradeknelkul.hu