1500 óvodás karácsonyát tették mesésebbé a Generali dolgozói

2022. dec. 19. - THSN

Mesékre nemcsak gyermekként, de felnőttként is hatalmas szükségünk van. Talán elsőre meglepően hangzik, de kevés jobb dolog van annál, mint ha csak pillanatokra is, de beléphetünk a mesék birodalmába, és előcsalogathatjuk a gyermeki énünket. Idén a Generali dolgozói 1500 óvodás karácsonyát tették szebbé a közösség és a mese erejével, és a saját bőrükön tapasztalhatták meg, mire is képes a mesélés.

A Blum Program és a Generali a gyermekekért

Kapni jó dolog, de adni még sokkal jobb – és bár az év minden időszakában fontos lenne odafigyelni a körülöttünk élőkre, mégis, a karácsony az az ünnep, amikor előtérbe kerül az, hogy szeretnénk meglepni egymást, és jót cselekedni. 

Ám ezt egyáltalán nem csak tárgyakkal tehetjük meg: az élmények, az együtt töltött idő a legértékesebb dolgok, amiket adhatunk. A kisgyermekek szívéhez pedig mi más is lehetne a legrövidebb és egyben legszebb út, mint a mese – az összebújás, egymás közelsége, a kedvenc történetek felolvasása. Emellett a jó mese nem csak szórakoztat, de inspirál, fejleszt, tanít, kinyitja a világot a kicsik számára.

E gondolatmenet vezérelte 2022-ben a Generali a Biztonságért Alapítvány The Human Safety Net programját, amely a Blum programmal összefogva idén a mesélés örömét ajándékozta 1500, köztük jelentős számú hátrányos helyzetű családból érkező óvodásnak. 

A mese felszabadító üzenete

Az önkéntesek ellátogathattak 10 hazai óvodába, ahol nem csak az ajándékokat adhatták át – melyek természetesen mesét is tartalmaztak –, de maguk is részt vehettek a „Blumos” foglalkozásokon, és megtapasztalhatták, milyen egy délelőtt erejéig gyermeknek lenni a mesék birodalmában. 

Ezek a foglalkozások egy adott mese köré épülnek, ám nem a hagyományos módon: a mese kontextusában az összművészet elemeivel, a drámajáték, a zeneterápia, a kreatív gyermektánc, a vizuális művészetek módszerein keresztül feldolgozzák a mese legfontosabb üzeneteit. Ezzel a módszerrel a gyerekek hatalmas szabadságot kapnak, kibontakoztathatják a bennük rejlő kreativitást, megmutathatják érzelmeiket, miközben nemcsak az óvónők, de otthon a szülők is részesei lesznek ennek a varázslatnak.

– Mérhetetlenül büszke vagyok az óvónőinkre, akik olyan mélységeket érintenek a Blum lehetőségével, ami tényleg varázslatos. Amellett, hogy a gyermekek is rajonganak a történetmesélés ilyen formájáért, az óvónők is rengeteg élménnyel gazdagodnak, a program által sokkal jobban megismerik saját magukat, fejlődik az önismeretük, és felszínre kerülnek az érzelmek is. Szabadságot ad nekünk a mindennapokban: a gyerekeket elvarázsolja az egész lényege, nekünk pedig végtelen lehetőségek tárházát hozza el ez a hozzáállás – meséli a hajdúszoboszlói óvodavezető, Nagy Marianna Maya.

– Hiszem, hogy a mesei jelenlét mágikus erejével csodálatos találkozások, megtartó közösségek születhetnek” – teszi hozzá Bácskai Márta, a Blum Program megálmodója.

A közösség erejével

Az idei évben a programhoz Pokorny Lia színésznő is csatlakozott, akit magával ragadott a kezdeményezés alapötlete, vagyis az, hogy a mese mi mindenre lehet gyógyír. A Blum hetek során a színésznő személyesen is ellátogatott két óvodába, ahol a Blum program csapatával és a Generali önkénteseivel lepték meg a kicsiket, és természetesen a mese sem maradhatott el.

– A Generalinál hiszünk abban, hogy bármilyen nehézséget is hoz az élet, egymásban, a közösségünkben megtalálhatjuk azt az erőt, amiből merítkezve meg tudunk küzdeni a kihívásokkal. Idén erre építkezve, a The Human Safety Net alapítványi programunkkal ezért támogattuk a Blum programot abban, hogy egy mesén keresztül elvigye ezt az üzenetet az óvodás korú gyerekeknek, és felhívja a figyelmet a közös mesélés fontosságára. A Generali önkéntesei 1500 mesecsomagot állítottak össze és adtak át a gyerekeknek az ország 10 óvodájában, hogy magukkal vigyék a közös mesélés örömét – mondja Földi-Tamás Ildikó, a Generali The Human Safety Net programjának vezetője.

Hoztunk egy kis összefoglalót az eseményről, tarts velünk te is néhány percre a mesék felemelő világába!