Gluténérzékenység: megfelelő étkezéssel és odafigyeléssel a betegség tünetmentessé tehető

2023. szept. 26. - Egészségmegőrzés

A cöliákia, vagyis a gluténérzékenység egyre több embert érint, ezért aztán nem is meglepő, hogy sokat hallani, olvasni róla. Cikkünkben áttekintjük a betegség kialakulásának okait, legjellemzőbb tüneteit, a gluténmentes étrend alapjait, végül pedig egy finom és egyszerűen elkészíthető süteményreceptet is ajánlunk.

Az AOECS, vagyis az Európai Cöliákia Egyesületek Szövetségének tájékoztatása szerint a becslések alapján Európában 100-ból 1 ember szenved cöliákiában. Ebből kiindulva feltételezhető, hogy kontinensünkön több mint 7 millió embert érint e betegség – de csak körülbelül 25%-uk kapja meg a diagnózist.

A gluténérzékenység az enyhe és a nagyon súlyos tünetek széles skálájával jelentkezhet, és az egyetlen kezelés a szigorú gluténmentes diéta.

Ha a magyarországi adatokat tekintjük, a KSH 2019-es felmérése a következő eredményekre jutott: 

– A 15 éves és annál idősebb magyarok 1,8%-a követett gluténmentes diétát 2019-ben, melyben az egyre gyakoribbá váló ételérzékenységek is szerepet játszhattak.

– Arányaiban a legtöbben a 30–44 évesek közül mellőzik a glutént az étkezéseik során. (A férfiak 2,1%-a, a nők 3,7%-a.)

– A gluténmentes diétát folytatók 70%-a egyszerre többféle étrendet követ.

Mi is az a cöliákia?

A gluténérzékenység egy olyan autoimmun betegség, amely genetikai eredetű, és a környezet hatására alakul ki. A gabonákban lévő, glutén nevű fehérje egyik komponense, a gliadin képtelen felszívódni a bélfalon keresztül a bélbe, ez pedig a vékonybél bolyhainak pusztulását eredményezi, illetve együtt jár számos gyomor-bélrendszeren kívüli tünettel, társbetegségekkel is.

– Ez az egyetlen olyan autoimmun betegség, amelynek kiváltó okára fényt derített az orvostudomány, ám sajnos nem gyógyítható, és életünk végéig fenn is áll a probléma – mondta el a Generali Előrelátók blognak Ihász Katalin dietetikus. – Ha diagnosztizálva lett a betegség, akkor a megoldás az életünk végéig tartó odafigyelés az étkezésre. Ha nem kezeljük a problémát, az nemcsak megnehezíti a mindennapi életünket, de a kezeletlen gluténérzékenység hosszú távon több más mellett akár daganatos megbetegedéseket is okozhat.

A megfelelő táplálkozással és odafigyeléssel a betegség tünetmentessé tehető, és teljes értékű életet élhet az, akit cöliákiával diagnosztizáltak.

A cöliákia tünetei

Ez a betegség alapos vizsgálatokkal mutatható ki, hívta fel a figyelmet a szakember. Pusztán egy laborvizsgálatból nem lehet egyértelműen megállapítani a meglétét, a szerológia és az endoszkópos vizsgálat is szükséges hozzá, mert vannak nem egyértelmű esetek is. Emellett, mivel a betegség nem gyógyítható, az élethosszig tartó odafigyelés az egyetlen járható út.

Általánosságban a következő tünetek tapasztalhatók: krónikus hasmenés, puffadás, étvágytalanság, fáradtság, tünetek a bőrön, társuló betegség lehet az 1-es típusú cukorbetegség, tápanyaghiány, fogyás, gyermekeknél a komoly elmaradás a fejlődésben, a súlynövekedésben

Milyen ételeket kell kerülni gluténérzékenyként, és miket lehet nyugodtan fogyasztani?

A tiltólistán többnyire a búza, a rozs és az árpa található meg, ezek okoznak gondot a gluténérzékenyeknél a felszívódás miatt. (A zab trükkös szereplő, ugyanis gluténmentes, viszont a betakarítás, szállítás, feldolgozás során szennyeződhet búzával. Ezért aztán gluténérzékenység esetén szigorúan csak a jelölten gluténmenteset szabad belőle fogyasztani!)

– Ám fontos hangsúlyozni, hogy ha valakinél diagnosztizálják a gluténérzékenységet, nem csak ezt a négy ételt fontos elkerülnie. Nagyon sok esetben ugyanis a következő ételek is tartalmaznak glutént: por alapú levesek; szószok, mártások; jégkrémek, fagyik; sör; húspácok, fűszerkeverékek – sorolja Ihász Katalin.

Amiket viszont a gluténérzékenyek bátran fogyaszthatnak, azok a következők: köles, hajdina, amarant, quinoa, rizs, kukorica, alternatív lisztek (például csicseriborsóliszt, hajdinaliszt, mandulaliszt stb.)

Arra kiemelten figyelni kell, hogy a fent felsorolt ételek, valamint a boltban vásárolt élelmiszerek még nyomokban se tartalmazzanak glutént!

Miért nem ajánlott gluténmentesen étkezni, ha nem vagy gluténérzékeny?

Amennyiben valóban kimutatott az érzékenység, akkor a gluténmentes diétát egy életen át tartani kell. És bár egyre divatosabb gluténmentesen étkezni, a szakember azt javasolja, hogy aki teljesen egészséges, az ne ezt az étrendet kövesse:

Ha valaki teljesen egészséges, akkor nem a gluténmentes étkezés a fontos, hanem a tápanyagokban, rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, teljes értékű ételek választása a megfelelő folyadékbevitellel és testmozgással kombinálva.

Receptajánló: Egyszerű almás-körtés őszi sütemény gluténmentesen

Hozzávalók (8-12 szelethez):

  • 2 nagyobb darab alma
  • 2 nagyobb darab körte
  • 200 g gluténmentes liszt + a formához (például: rizsliszt vagy hajdinaliszt)
  • 2 tk sütőpor (győződj meg róla, hogy gluténmentes!)
  • 1/2 tk só
  • 150 g cukor
  • 125 g olvasztott vaj vagy kókuszolaj + a formához
  • 2 db tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 tk őrölt fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy közepes méretű sütőformát: kend ki vajjal vagy kókuszolajjal, és szórd meg gluténmentes liszttel.

Egy közepes méretű tálban keverd össze a gluténmentes lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik, nagyobb tálban dolgozd össze az olvasztott vajat a cukorral. Egyenként add hozzá a tojásokat, majd keverd hozzá a vaníliakivonatot. Fokozatosan add hozzá a száraz összetevőket a vajas keverékhez, aztán keverd simára. Forgasd hozzá a meghámozott, feldarabolt almát és körtét is. Öntsd a tésztát az előkészített sütőformába, és simítsd el a tetejét.

Süssd a süteményt kb. 45-55 percig, vagy amíg a teteje aranyszínűvé válik (végezz tűpróbát)! Hagyd a sütit hűlni a formában pár percig, majd fordítsd ki belőle, és hagyd teljesen kihűlni.

 

Alapítványunk Egészségügyi Szűrőbusz Pályázatának célja, hogy ingyenes lakossági szűrések igénybevételére biztosítson lehetőséget Magyarország területén. Idén új elem szűrőbuszainkon a gluténérzékenység tesztelése is! A pályázatról részletesebben ide kattintva olvashatsz.

 

A cikkhez felhasznált források: blog.elorelatok.hu; aoecs.org