Így előzd meg a kardiovaszkuláris betegségeket!

2021. okt. 1. - Egészségmegőrzés

A szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok közé tartoznak hazánkban, ám szerencsére némi odafigyeléssel és az egészséges életmódra való törekvéssel megelőzhetők ezek a rendellenességek. Az alábbi cikkből megtudhatod, hogyan előzheted meg őket!

Ellenőrizd a vérnyomásod!

A magas vérnyomás az egyik legfőbb rizikófaktora a szívbetegségeknek, így fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd! Az egészséges felnőtteknek elég évente egyszer, ha viszont magas, érdemes ennél több alkalommal megmérni. Amennyiben szükséges, különböző életmódbeli változtatások beiktatásával, például a rendszeres sporttal vagy az egészséges étkezéssel kedvezően befolyásolhatod vérnyomásod alakulását.

Ellenőrizd koleszterin- és trigliceridszintedet!

Köztudott, hogy a magas koleszterinszint eltömítheti az artériákat, és megnöveli a koszorúér-rendellenességek, valamint a szívroham kockázatát. Ha magas koleszterinszinttel küzdesz, az életmódváltás ugyancsak segíthet, ha pedig mindenképp szükséges, lehetőség van gyógyszeres terápiára is. A triglicerid egy másik zsírtípus a vérben, amely szintén okozhat a koszorúér-problémákat, főként hölgyeknél, így érdemes ennek a szintjére is ügyelni. 

Figyelj oda a testsúlyodra!

A túlsúly vagy az elhízás szintén növelheti a szívbetegségek kockázatát. Ez főként azért van így, mert ezek más szívbetegségek kockázati tényezőivel, többek közt a magas koleszterin- és trigliceridszinttel, a magas vérnyomással és a cukorbetegséggel is összefüggésbe hozhatók. A testsúly kordában tartásával viszont csökkentheted ezeket a kockázatokat!

Ügyelj az egészséges táplálkozásra!

Próbáld meg korlátok közé szorítani a telített zsírok, a magas nátriumtartalmú ételek és a hozzáadott cukrok bevitelére. Fogyassz sok friss gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát!

Sportolj rendszeresen!

A testmozgás számos előnnyel jár, többek között erősíti a szívet és javítja a keringést. Segíthet az egészséges testsúly fenntartásában, valamint a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében is, így az idejekorán fellépő szívbetegségeket is elkerülheted a rendszeres sporttal.

Mértékkel fogyassz csak alkoholt!

A túl sok alkoholfogyasztás megemelheti a vérnyomást, magas kalóriatartalma miatt pedig rendkívül hizlal. Ezek a tényezők egyaránt növelik a szívbetegségek kockázatát. Ha szeretnéd mindenáron megelőzni az ártalmakat, férfiként napi kettő, nőként pedig napi egy alkoholos italnál semmiképp se igyál többet. 

Ne dohányozz!

A dohányzás szintén megemeli a vérnyomást, ezzel növelve a szívroham és a stroke kockázatát. Ha nem dohányzol, ne is kezdd el. Ha viszont már e rossz szokás rabjául estél, érdemes minél hamarabb belevágni a leszokásba. Ha már régóta küzdesz a nikotinfügőséggel, érdemes lehet egészségügyi szakemberhez fordulni, aki segíteni tud a legtesthezállóbb módszer megtalálásában.

Kezeld a stresszt! 

A stressz sokféleképpen összefügg a szívbetegségekkel. Egrászt megnöveli a vérnyomást, ami kifejezetten rizikófaktornak számít, másrészt a szélsőséges stressz akár kiváltó oka lehet a szívrohamnak. A stresszel való megküzdés néhány gyakori módja, például a túlevés, az erős alkoholfogyasztás és a dohányzás is árt a szívnek. A rád nehezedő lelki nyomást testmozgással, zenehallgatással, a nyugodt vagy békés dolgokra való összpontosítással és a meditációval enyhítheted.

Aludj eleget!

Az alvásmegvonás jelentősen növeli a magas vérnyomás, az elhízás és a cukorbetegség kockázatát, ezek a tünetek pedig szívbetegséget okozhatnak. Éppen ezért fontos, hogy elegendő pihenést biztosíts a szervezetednek, ami a felnőtt emberek nagy részének napi 7-9 óra alvást jelent. Ha gyakori alvásproblémáid vannak, fordulj szakemberhez! Az egyik jellemző probléma az alvási apnoe, melynek tünete az alvás közben történő, apró légzésleállás. Ez akadályozza a megfelelő pihenést, és növelheti a szívbetegségek kockázatát. Ha úgy gondolod, hogy nálad ez a betegség fennállhat, mindenképp fordulj szakemberhez!