Így készítsd fel a bringádat a tavaszi tekerésekre!

2022. ápr. 6. - Közlekedésbiztonság

Tudtad, hogy a kerékpárod élettartamát bőven meg tudod hosszabbítani – sőt, akár a két szervizelés között eltelt időt is  – ha rendszeresen karban tartod? Amikor pedig a hideg hónapok után újra előkerülnek a járgányok a garázsból, tárolóból, erkélyről, különösen fontos formába hozni őket! Nézzük, mik az alapteendők.

A szakemberek nem győzik felhívni a figyelmet arra, hogy a tiszta kerékpárnál nincs is jobb! Tartsd szem előtt, hogy ez egy olyan jármű, amelynek alkatrészei hatványozottan ki vannak téve a környezeti hatásoknak, az időjárás viszontagságainak, éppen ezért rendszeres és alapos törődést igényel.

A bringa megtisztítása alapfeladat: rongy, víz, folyékony tisztítószer – ezek a legfontosabb kellékek hozzá. De praktikus megoldás lehet beszerezni kifejezetten a bicikli karbantartására kifejlesztett tisztító- és zsírtalanító szert, amely korróziógátló hatással is bír. Csak ráfújod a például a láncra a tisztítószert, hagyod hatni néhány percig, ronggyal szárazra törlöd az alkatrészt – a makacsabb szennyeződéseket egy kis kefével távolíthatod el –, bekened láncolajjal, és már kész is.

Ne feledd: a lánc a legfontosabb része a hajtásnak! Rendszeresen meg kell tisztítani, hiszen a rárakódott apró szemcsék jobban koptatják a teljes rendszert. 

Soha ne maradjon el!

A fék ellenőrzése elengedhetetlenül fontos, kihagyhatatlan lépése a bringa ellenőrzésének. Hallható és érezhető is, ha nem fog, ha problémás a működése. A fék javítása nem az a mozzanat, amit ajánlott „házi barkácsban” elvégezni, a biztonságod érdekében kérd szakember segítségét!

Hogyan ellenőrizheted a féket? Húzd be az első féket, és próbáld meg előretolni a bringád. Ha nem mozdul, akkor működik az első fék. Aztán ugyanezt próbáld meg a hátsó fékkel is! Próbáld meg hátratolni, és ha blokkol a hátsód, ez is rendben.

A váltó esetében a görgőket te is karban tudod tartani, de a beállítás, illetve bármilyen felmerülő probléma miatt ajánlott szakemberhez fordulni. Amennyiben a bovden már rozsdás, ne szenvedj vele, inkább irány a szerviz!

Nyomás rendben?

Amennyiben hónapokig nem használtad a kétkerekűd, feltehetően leeresztettek a tömlők. Fújd fel a megadott optimális guminyomásra, ezt az értéket a legtöbb gyártó a gumi külső oldalán jelzi. Ha a külsőd kopott, már nem látszik rajta a mintázat, esetleg apró repedések vannak rajta, akkor eljött a csere ideje.

És ha már kerék: ellenőrizd a küllőket is, hogy se túl feszesek, se túl lazák ne legyenek. Értelemszerűen ha valamelyik hiányzik, pótold. 

Néhány szó a tárolásról

Ha nincs lehetőséged zárt helyen tartani a bringádat, feltétlenül szerezz be egy jól rögzíthető takaróponyvát – az nem elég, ha betolod az eresz alá. Az ülésre érdemes külön egy műanyag zacskót ráhúzni.

Minden megvan?

Miután megtisztítottad a bringát, ellenőrizd, hogy minden kötelező felszerelésed megvan-e, amit a KRESZ előír. Íme a lista:

– Könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés, amely semmilyen helyzetében nem akadályozza a kerékpár egyéb kezelőszerveinek működtetését.

– Két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezett, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat.

– Hangjelző berendezés, amely csak csengőhangot adhat.

– Egy előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpa.

– Egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpa.

– Elől egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverő.

– Legalább az első keréken, legalább 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverő (küllőprizma). A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy a gumiabroncsokon.

– A fényvisszaverő ruházat viselése, amennyiben lakott területek kívül az úttesten tekersz; éjszaka és/vagy rossz látási viszonyok között kerékpározol.

 

A bringa otthoni karbantartásához szuper tippeket kapsz a Bringás Brigantik A WD40 50 árnyalata és Szereltél már bringát online recept alapján? című epizódjaiban!