Kagylók okozták a legtöbb sérülést

2020. aug. 24. - Egészségmegőrzés

Egy életmentés és közel háromezer szakszerűen ellátott sérülés – ez a 2020. évi Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat (BESZ) mérlege. A Magyar Vöröskereszt önkéntes elsősegélynyújtóinak idén is a kagylók okozta vágások valamint a kisebb sportsérülések adták a legtöbb feladatot.

A gondtalan pihenés elősegítésére a Magyar Vöröskereszt idén már 14. alkalommal indította el a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát. A szolgálatban részvevő 246 fiatal önkéntes a vízben és a vízparton szerzett sérüléseket látta el 12 Balaton-parti település 19 strandján, július 01. és augusztus 23. között.

Idén az önkéntesek 2965 esetben segítettek. A leggyakoribb sérülések közé tartozott a kagyló okozta vágás, a rovarcsípés vagy a különböző sportsérülések és rosszullétek. A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat harminckettedik munkanapján egy sikeres újraélesztésben is részt vettek. A Magyar Vöröskereszt önkéntesei Balatonakaliban segítettek egy 79 éves nő újraélesztésében, aki vélhetően úszás közben lett rosszul.

A legeseménydúsabb napok július 10-én és augusztus 02-án voltak, mindkét szolgálati napon 134 alkalommal fordultak a strandolók a vöröskeresztes elsősegélynyújtókhoz. A szolgálat ideje alatt a Balatonboglár Platán strandon keresték fel legtöbbször az elsősegélypontot, ahol 357 alkalommal volt szükség az önkéntesek munkájára.

A szolgálat 2007-es indulása óta összesen 45 187 esetet láttak el szakszerűen a vöröskeresztesek és nyolc esetben történt közvetlen életmentő beavatkozás.

Akik idén is kiálltak a balatoni életmentés mellett

Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete ezen a nyáron is támogatók bevonásával tudta elindítani a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot, amelynek fő támogatója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Generali a Biztonságért Alapítvány. További pénzbeli támogatók a Magyar Futósport Egyesület, aHang kampányplatform, valamint Révfülöp és Balatonudvari

Község Önkormányzata. A szolgálat telekommunikációs partnere a Telenor Magyarország. Az önkéntesek folyadékpótlásáról a Coca-Cola Magyarország, kiegészítő étkezésükről a Nestlé és Nissin Foods, bőrük védelméről pedig a Dr. Kelen gondoskodik. A MÁV-Start Zrt. és az Innovációs és Technológiai Minisztérium 90%-os utazási támogatást ad az önkénteseknek a szolgálat központja és strandok közötti közlekedésre. A strandolók ellátását a VitaPlus Kft. közel 1500 doboz Kalcium Plus pezsgőtablettával támogatta.