Apró élet, óriási küzdelem: idén 17 millió forintos adományt kapott a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának koraszülött osztálya a Generalitól

2020. nov. 17. - THSN

November 17-én minden évben a pici hősök felé fordul a figyelmünk: a koraszülöttek világnapja az idő előtt érkezett babákról és az őket ellátó fáradhatatlan szakemberekről szól.  Magyarországon minden 11. baba jön világra a terhesség 37. hetét megelőzően, az esélyeiket pedig nagyban befolyásolja, hogy az első hetekben hozzájutnak-e a túléléshez szükséges speciális segítséghez. A Generali Biztosító, ügyfeleivel karöltve, idén is hozzájárult ehhez a küzdelemhez, és összesen több mint 17 millió forintnyi adománnyal támogatta a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikáját, akik az új orvosi berendezéseknek köszönhetően havonta több koraszülött csecsemőt indíthatnak el a gyógyulás útján.

2017-ben hívta életre a Generali a The Human Safety Net (röviden THSN) elnevezésű globális mozgalmat, amely világszerte 21 országban tesz jelentős lépéseket a hátrányos helyzetűek megsegítésére. A biztosító hazai közösségi kezdeményezése, a THSN az Újszülöttekért program a magyar koraszülött-ellátás fejlesztéséért küzd eszközbeszerzéssel, képzésekkel, valamint a kutatás-fejlesztés támogatásával. A tavalyi Generali sportnapon gyűjtött adományokból fontos műszereket vásároltak három koraszülött intenzív osztálynak, idén pedig közvetlenül is bevonták az ügyfeleket az akcióba: a 2020 októberétől elérhető TöbbMilliós Segítség baleset-biztosítás megkötésével – a Generali felajánlásával együtt – a biztosítási díj 10 százalékával járulhatnak hozzá a babák gyógyításához.

Nagy súlyt cipelnek a korababák megmentői

A világon évente átlagosan 15 millió baba születik meg azelőtt, hogy az anyaméhben elérné 37. fejlődési hetének végét, Magyarországon pedig minden 11. gyermek érkezik koraszülöttként. A koraszülöttek ellátásához minden modern eszköz és műszer létfontosságú lehet. Nagy súly nehezedik ugyanakkor az orvosokra és ápolókra is: minden egyes mozdulatuk, de még a hangjuk és a szavaik is hatással lehetnek a babák állapotára.

„Az újszülött intenzív ellátásban – hiába, hogy olyan kicsik és védtelenek a babák – a szakorvosokra és a nővérekre nagyon komoly fizikális és pszichés terhelést ró a folyamatos aktív figyelem, a kiszámíthatatlan és váratlan helyzetek, a szüntelen, magasszintű felelősséghordozás.” – fogalmaz Dr. Szabó Miklós egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika Újszülött Intenzív Osztályának vezetője.

Fontos szerep jut tehát a szakellátók sokoldalú képzésének, 2019 óta pedig ezen a területen is együttműködik a Generali a koraszülött osztályokkal. A THSN az Újszülöttekért program keretében indított speciális képzéseken a szakdolgozók segítséget kapnak a mentális terhelés kezelésében, valamint a hatékonyabb orvos-nővér-szülő kommunikáció elsajátításában. Mindez pedig a babák eredményesebb gyógyításához és bizalmon alapuló, családbarát ellátáshoz vezet. A Generali munkatársai egyébként személyesen is a szívükön viselik a csecsemők és gyógyítóik sorsát, süteménnyel, babaruhával vagy éppen az inkubátorok takarításával maguk is gyakran hozzájárulnak a jó ügyhöz.

Életmentő adományok a Semmelweis Egyetemnek – Madár is ringbe szállt a koraszülöttekért

A Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekgyógyászati Klinikája idén több mint 16 millió forint értékű eszköztámogatást kapott a Generalitól, mellyel nagyban hozzájárult a koraszülött csecsemők világszínvonalú ellátásához. Többek között speciális testhűtést és felmelegítést biztosító készülékkel, oxigén-szint mérő műszerrel, babafigyelő monitorokkal gazdagodott az Újszülött Intenzív Osztály.

„Havonta 3-5 olyan babát kezelünk, akinél hűtés-, agyi EEG és agyi oxigén monitorizálásra van szükség. Ezek nélkül az eszközök nélkül bizonyosan nem tudnánk őket ilyen magas színvonalon gyógyítani. Nyugodtan állíthatjuk, hogy havonta legalább 2 olyan kis betegünk van, akiknek az életét vagy a testi épségét ezekkel az újonnan kapott eszközökkel menthetjük meg” – mondja Dr. Szabó Miklós.

Ökölvívó világbajnokunknak, Erdei Zsoltnak mindkét gyermeke túl korán – 27. és 29. hétre – jött a világra. Személyes érintettsége kapcsán így a Generali által szponzorált futóversenyek egyikén is részt vett, amelyen a vállalat a koraszülöttt-támogatást helyezte a fókuszba. Madár pénzadománnyal is hozzájárult a koraszülött-ellátás fejlesztéséhez a Generali a Biztonságért Alapítványon keresztül. Ő, az idei két futóverseny részt vevői és a biztosító munkatársai így összesen tovább 1 millió forint összegű támogatást gyűjtöttek össze az alapítványnak, amelyből egy újabb létfontosságú berendezést rendelhet a Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekgyógyászati Klinikája. Az ultrahangos gyógyszerporlasztó készüléket a fejletlen tüdővel érkezett babák gépi lélegeztetése során alkalmazzák, használatával ugyanis nagyban megnő a koraszülött gyermekek gyógyulási esélye, és elháríthatóvá válik a szövődmények kialakulása – valóban életmentő készülékről van tehát szó.