A mesék, az alkotás és természet szépségei – beszámolók a 2023-as Mosolyvadász programról

2023. okt. 27. - Gyermek- és ifjúságvédelem

Alapítványunk a Generali Mosolyvadász Program pályázatának keretében évek óta támogat tizenkét gyermekotthont a saját egészségmegőrző és szabadidősport tematikájú programjainak finanszírozásával. Most három intézmény idei élménybeszámolóját adjuk közre tartalmas, izgalmas és élménydús programjaikról.

Belemerülni az alkotás örömébe

A soproni Árvácska Alapítvány meseterápiás és sportfoglalkozásokat valósított meg a Mosolyvadász program segítségével, valamint sor került az ötnapos Csillagszem táborra is, ahol szintén a mesék kerültek fókuszba.

A Mesecsoport foglalkozásaira minden héten sor került. Minden alkalmat egy-egy mesével indították, aztán ebből bontották ki a beszélgetést és az alkotást. 

– Olvastunk verset, történetet, kipróbáltunk egy-egy új technikát is, miközben beszélgettünk: dolgoztunk gyapjúval, temperával, tintával, papírral, színes ceruzával, porpasztellel, textilzsákokat varrtunk – árulta el a Lánczi Zsuzsanna, az alapítvány képviselője. – A foglalkozások alatt a gyerekek el tudták engedni, hogy egymást figyeljék, és bele tudtak merülni az alkotás örömébe. Az volt a cél, hogy a belső képeiket alkossák meg, és ez egyre inkább meg tudott valósulni. Felszabadultan tudták megélni a mesék varázsát és alkotni a foglalkozásokon.

A Csillagszem táborban ismét az alkotás és a mesék kapták a főszerepet. Jutott elegendő idő és odafigyelés minden részletvőre, így a gyerekek átérezhették, hogy a mese élvezetforrás, szórakozás és közösségformáló eszköz. Ezáltal „csillagszeművé” válhatott az is, akinek nem vagy csak ritkán mesélnek.

– Megismerkedtünk a mesetérképpel és a mesekártyákkal. Körbejártuk, mi minden van egy „másik dimenzióban”: égig érő fa, sárkány a föld alatt, ezüstút, aranyerdő, kacsalábon forgó paloták és így tovább – mesélte Lánczi Zsuzsanna. – Az öt napban a magyar népmesekincsekből válogattunk. A történetmesélés után a friss benyomásokat megalkottuk, rajzolta ki-ki azt, ami megtetszett neki, ami a mesélés után megjelent előtte. Az alkotásokat körberaktuk, egy rögtönzött tárlatként közösen megnéztük, majd címet adtunk a műveknek. Sőt, a meséket jelmezbe bújva el is játszottuk!

Az idei esztendő sportfoglalkozásai során a fiatalok a küzdősportokkal ismerkedhettek meg: heti egy alkalommal a Fehér Sasok Sportegyesület edzői tartottak számukra edzéseket.

A természet csodái

A Fejér Vármegyei Gyermekvédelmi Központ sárbogárdi szakmai egysége a 2023-as év programtervezetét a „természet csodái” téma köré építette fel: a közvetlen környezetükben található természeti értékeket, állat- és növényvilágot szerették volna megismertetni a gyerekekkel.

 

– Minden hónapban más-más helyszínen, a világnapokat figyelembe véve állítottuk össze a programjainkat. A helyi környezet adottságokat kihasználva felfedeztük a tájegységünk szépségeit – számolt be Parrag-Sudár Diána, szakmai egység vezető. – Ezáltal gyermekeinket igyekszünk folyamatosan érzékenyíteni a környezet szeretetére, védelmére, elősegítve ezzel őket a környezettudatos magatartás kialakítására. 

Ebből a célból az intézmény számos programmal készült a fiataloknak: kisebb-nagyobb túrák, állat- és növényparkok látogatása, kerékpározás, horgászat, vadles, madármegfigyelés, erdőjárás, a tavak élővilágának megfigyelése színesítette a napokat. Emlékezetes időtöltésnek bizonyult Tolna megye egyik legszebb fekvésű településen, Kisszékely felkeresése, ahol egy élménygazdag nyári túrát követően egy szuper hangulatú strandolásra is sor került.

Mindemellett az egészséges életmódra való nevelés is kiemelt szerepet kapott. 

– Modern világunk rohamos technikai fejlődése háttérbe szorította a szabad levegőn töltött időt, ezért motiválni szeretnénk a gondozottjainkat abban, hogy lehetőség szerint minél több időt töltsenek a szabadban. A gyerekek szívesen játszanak különböző technikai eszközökön, célunk, hogy alternatívát nyújtsunk a szabadidejük hasznosabb eltöltésére – mondta el Parrag-Sudár Diána. 

Egy önfeledt hét az Őrségben

A Bokréta Lakásotthoni, Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola bicskei egysége idén egy olyan táborra fordította a Mosolyvadász pályázatán elnyert összeget, ahol a gyerekek izgalmas programokon keresztül alaposan megismerhették az Őrség lenyűgöző természeti értékeit. Az egyhetes tábornak az őriszentpéteri Őrségi Kistérségi Alapfokú Művészeti Iskola adott otthont.

– Már a megérkezés napján énekkel köszöntöttük a természetet, majd egy Szala-patak menti sétával folytattuk, ahol a környék élővilággal ismerkedtünk meg. A hét folyamán megtekintettük az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Látogatóközpontját, rövidebb és hosszabb túrákon vettünk részt, a szalafői Bölényes rezervátumban vadlovakat, bölényeket leshettünk, csodálhattunk meg – számolt be Lőrincz Nicolett intézményvezető.

Az Őrség természeti szépségeinek felfedezése mellett a gyerekek a művészeti iskola keretein belül a fenntarthatóságot középpontba helyező kézműves foglalkozásokon is részt vettek.

– Megismerkedtünk a természetben fellelhető „hangszerekkel”, valamint drámajátékok felhasználásával gyakoroltunk a különböző élethelyzetek konfliktus nélküli megoldását. A művészeti iskola pedagógusai által vezetett foglalkozásokon a játékos tanulás mellett lehetőségünk nyílt felfedezni a gyerekek között lapuló tehetségeket.

Lőrincz Nicolett azt is elárulta, hogy a tábor során az egyik legnépszerűbb játéknak a számháborúzás bizonyult. 

– Rendkívüli közösségépítő hatása volt, a csapatok lelkesen, összetartón küzdöttek az erődben a zászlóért.