Mi az Edison 100 és miért fontos megismerni ezeket a kezdeményezéseket?

2020. aug. 31. - Gyermek- és ifjúságvédelem

A XXI. századra az oktatás globális szinten hatalmasat fejlődött. Számos módszertan és technika megjelenése mutatta meg, hogy van lehetőség a megszokott kereteken túl is gondolkodni, ha gyermekünk taníttatása időszerűvé válik. Milyen lehetőségeink vannak és merre keressünk, ha a hagyományos rendszeren túl is szeretnénk gyermekünket fejleszteni?

A formális oktatáson túl

Számos kezdeményezés egyikeként, karöltve az Élményakadémiával jött létre Mosolyvadász programunk. Programunkban 12 gyermekotthon közel 1000 lakóját évek óta támogatjuk saját egészségmegőrző és szabadidősport tematikájú programjaik finanszírozásával, ami hosszútávú közösségformáló építkezést tesz lehetővé számukra. A program állandó eleme a gyerekek számára szervezett személyiségfejlesztő élménytábor és a nevelők kiégés elleni workshopja az Élményakadémia Egyesület közreműködésével. Programunk a fiatalok egy speciális csoportját szólítja meg és támogatja. Az ilyen jellegű fejlesztések azonban élethelyzettől függetlenül is számos hozadékkal járnak egy-egy gyermek életében. Nem mindenki lehet szakértője az élményalapú fejlesztésnek, azért joggal merülhet fel szülőkben vagy nevelőkben kérdés: mi alapján válasszunk a fejlesztő lehetőségek közül?

Edisonplatform

Gondolnánk, hogy létezik egy kereső, melynek segítségével korra, érdeklődésre vagy akár elhelyezkedésre való tekintettel szűkíthetjük tanfolyamok, foglalkozások, programok sokaságát? Eleinte túl szépnek hangzik, hogy igaz legyen, azonban az edisonplatform segítségével ez ma már mindenki számára elérhető. A Bridge Budapest Egyesület által 2019-ben életre hívott felület lehetőséget biztosít gyermekeink számára az alternatív módon történő tanulásra, valamint összeköti azokat a piaci szereplőket, akik értékalapon és hosszútávon hozzák meg döntéseiket. Készítői elhatározása szerint 2020 végére már 20000 gyermek életére szeretnének hatással lenni a platform segítségével.

Edison 100

Ennek alapját jelenti az Edison 100, mely lényegében egy készség- és tudásalapú kezdeményezésekből felépülő lista, ami idén másodjára kerül összeállításra. Célja, hogy az egész országot lefedve összegyűjtse az év leginnovatívabb fejlesztési módszereit, mellyel általános iskolás korú diákok és szüleik fejlődhetnek. Idén már az óvódás korosztálynak szánt programok is megjelennek az összesítésben. A listán szereplőket az egyesület szakmai hitelességét biztosító Gondolkodó Kör választja ki, melynek tagjai orvosok, pszichológusok, gondolkodók és szülők közül kerültek ki. Lehetőség van még szavazni a számunkra legkedvesebb kezdeményezésre is. A listára kerülésen túl, kategóriagyőztes címért is folyik a verseny, többek között olyan témákban, mint egészség, tudomány, tudatos nevelés. Idén a Gondolkodói Kör külön kategóriában saját kezdeményezésekkel is előállt. A közönségdíj egyik várományosa, több remek pályázó mellett, Mosolyvadász programunk partnere, így az Élményakadémia Egyesület is izgulva várja a végeredményt, amivel ők is felkerülhetnek a világ egyik leghíresebb elektrotechnikusáról elnevezett listára. A pályázók sora itt elérhető, míg szavazni ezen a linken lehetséges.

 

Miért fontos ez?

Az oktatásra több módon is lehet tekinteni. Lehet rá úgy gondolni, mint kötelező rosszra, amit bárhol át lehet vészelni, és oly mindegy, hogy hova kerül a gyerek. Lehet azonban teljes komolysággal véve, alapos kutatómunkát követően meghozni, legkevésbé sem elbagatellizálva egy döntést, mely olyan, mint egy ház alapja. Erre építve vállhat egy gyermek tudatos gondolkodóvá, aki önmagát megvalósítva teremt értéket egy napon a jövő generációi számára. Az edisonplatform és így az Edison 100 ilyen alapokat teremt. A lehetőségek között akár szülőként, akár pedagógusként nem egyszerű kiigazodni, érdemes ezért az edisonplaformhoz és a hozzá hasonló hiteles kezdeményezésekhez fordulnunk információkért.

Ma már számos különböző oktatási modell mellett remek szabadidős kezdeményezések és különböző tréninget várják az arra nyitott szülőket és gyerekeket egyaránt. Ahogy az egyes generációk más-mást tapasztalnak meg a világból, más-más módszerekkel lehet őket megszólítani és eltérő eszközökkel tehetünk a legtöbbet fejlődésükért. Fontos ezt felismernünk és megkeresni azokat a lehetőségeket, amik segítségünkre lehetnek gyermekeink és önmagunk fejlesztésében.