Milyen személyiség fejlesztő hatásai vannak az önkéntességnek?

2020. júl. 9. - Egészségmegőrzés

A Magyar Vöröskereszt 336 önkénteséből álló Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 2019. júliusában és augusztusában 12 Balaton-parti település 19 strandján volt jelen Alapítványunk támogatásával. Együttműködésünknek köszönhetően 38 alkalmas Balaton-körüli strand elsősegély road show valósult meg, strandonként mindkét hónapban 1-1 óra elsősegélynyújtást oktattak a strandolóknak, strand-kisokos kiadvánnyal kiegészítve. Összesen közel 4000 strandolót aktivizáltunk és 10 ezren értesültek az eseményekről. A résztvevők számára nyújtott hozadék vitathatatlan, de mit ad egy-egy ilyen alkalom egy önkéntesnek? Tapasztalatairól Buzogány Jácint mesélt.

Mint az érmének, ennek is két oldala van: a segítő és a segített. – kezdi Jácint. Az önkéntesség mindkét fél számára pozitív esemény. Aki vállalkozik rá, az az élményen túl, sok esetben a választott szervezet esetleges képzési alkalmain tudást sajátíthat el, mely saját élete más terén is bármikor hasznosnak bizonyulhat. Új ismeretein túl kapcsolati tőkéje is rengeteg új baráttal bővülhet az alkalmak során. Legfontosabbnak az érzelmi intelligenciára gyakorolt hatását tartom. Ez valamelyest kompenzálhatja a közoktatásban ilyen téren felmerülő hiányt. Nekem a másokon való segítés, önzetlen és elvárásmentes cselekedet, egy lélekemelő esemény. A tudat, hogy örömöt okozhatok másnak, pénzzel felbecsülhetetlen. Hajlamosak vagyunk egy-egy minket ért csalódás hatására általánosítani, ezzel olyan negatív tulajdonságokat kialakítani magunkban, mint az előítéletesség, diszkrimináció vagy akár introvertáltság. Ezek a rossz beidegződések, ha hosszútávon is, de a másokon való segítés hatására, terápiaszerűen helyreállhatnak.

Ami leginkább kiemelhető egy-egy ilyen alkalom során, az a belső élmény, amit kivált mondjuk egy-egy szervezetben eltöltött, már akár pár óra is. Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus így vélekedik az élmények terápiás jellegéről egy korábbi interjújában: „Az élményterápia több ezer éves múltra tekinthet vissza, mondhatni, amióta ember él a Földön. A korai ember is használta a tánc, a mozgás eszközeit, hogy a benne lévő feszültség oldódjon, az ismeretlentől való félelem valamelyest csökkenni tudjon, hogy szorongásait valamilyen formában enyhíteni tudja."

Én pontosan ezt éreztem minden alkalommal – folytatja Jácint. Az élmény hatására kiváltott érzés, legyen az öröm, érzékenység, kulcspontja a bennünk elinduló változásoknak, elmélkedésre serkentésnek. Az önkéntesség által kialakuló gondolataink, és általuk szült érzések válnak belső változásaink katalizátorává. Mára már elengedhetetlennek tartom az iskolaszintű és más egyéb szervezet által szervezett segítést és az ehhez szükséges képzéseket.

Ha szeretnél hasonló élményekkel gazdagodni, az alábbi linken tájékozódhatsz a jelentkezés feltételeiről: https://voroskereszt.hu/elsosegely/balatoni-elsosegelynyujto-szolgalat/jelentkezem/