Önvédelmi alapok már kicsiknek is? – Igen! Mutatjuk, hogyan.

2020. jún. 19. - Gyermek- és ifjúságvédelem

Neked is felötlött már a fejedben, hogy olyan sportágat válassz gyermekednek, amely bizonyos fokú önvédelemre tanítja? A híradásokban sűrűn számolnak be olyan esetekről, amik erre késztethetnek minket. Gyermekünk ebből rengeteget profitálhat, ha segítünk neki figyelni arra, hogyan maradjon az önvédelem mezsgyéjén. Mikor, miért és kikkel szemben alkalmazza tudását.

Alapok

A két legfontosabb alapszabály, amit át kell adnunk gyermekeink számára, hogy soha nem kezdeményezünk konfliktus helyzetet, illetve, ha már kialakult, próbáljuk meg először verbálisan rendezni azt. Amennyiben ez nem sikerül és fizikai atrocitás éri őket, a következőkre törekedjenek:

1. Gyors reakció
  2. Szabadulás a veszélyhelyzetből (kiszabadulás fojtásból, ütés blokkolása/elkerülése)
  3. Ellenfél pillanatnyi hatástalanítása
  4. Segítségkérés
  5. Futás

Ismerjük, mégsem használjuk

Ne essünk abba a hibába, hogy azt feltételezzük, a heti szinten gyakorolt, professzionális ismereteket gyermekünk minden élesben helyzetben meri majd alkalmazni. Fennáll annak a veszélye, hogy gyermekünk számára a tanfolyamon, oktatáson akár készségszintig begyakorolt mozdulatok ismerete nem kötődik össze hétköznapi szituációkkal. Az fizikai bántalmazás sajnos nem ritka manapság az iskolások körében, akár napi szinten előfordulhatnak kisebb-nagyobb verekedéssé elfajult viták a gyermekek között. Ilyen esetekben viszont mivel más kontextusban találkozott gyermekünk az önvédelmi mozdulatokkal, mint saját iskolatársával, nem feltétlenül fogja tudni reflex szerűen alkalmazni a tanult mozdulatokat, módszereket, sokszor bele sem gondolnak, hogy meg tudnák védeni magukat.

Mit tegyünk?

Ezekben a helyzetekben a legrosszabb, amit csak tehetünk szülőként, ha szidalmazzuk akár saját gyermekünket, amiért nem alkalmazta ismereteit, akár a másik felet, hiszen az önvédelem nem egyenlő erőszakos, támadó jellegű fellépéssel. Ehelyett próbáljuk elmagyarázni az önvédelmi technikák alkalmazásának fontosságát, valamint ismertessük fel vele, hogy ebben a szituációban az oktatások során tanult gyakorlatok melyikével lehetett volna, illetve kellene a jövőben kivédeni az őt ért támadásokat. Ne legyünk restek ebben szakképzett oktató segítségét kérni, hiszen a nem megfelelő kommunikáció nagyobb károkat is okozhat, hosszútávon akár agresszióra is buzdíthatja gyermekünk.

Kihez forduljunk?

Rengeteg önvédelmi tanfolyam és önvédelemre alapuló oktatás típus létezik, attól függően, mi a célunk. Pár alkalom alatt elsajátítható alapmozdulatok tanulása egy erre dedikált, önvédelmi tanfolyam alatt már lehetséges, mely akár egy hétvége alatt elvégezhető. Aki viszont hosszú távú önvédelmi küzdősport vagy harcművészet űzésében gondolkozik, ezáltal biztosabb tudást szerezne, szélesebb eszköztárral szeretne rendelkezni, a következők közül válogathat (a teljesség igénye nélkül) : önvédelmi oktatások, defendo, krav maga, aikido, ninjutsu.

Vonjuk be gyermekünket a választásba. Kérjük kivéleményét arról, szükségét érzi-e, hogy ilyen sportot válasszon vagy érdeklődik-e az adott mozgásforma iránt. Bátran szervezzünk közösségi alkalmakat, ha gyermekünk barátai, közvetlen környezetében élő kortársai is nyitottak a kezdeményezésre. Mint a gyermekek esetében oly sok mindennek, ennek is a kommunikáció a kulcsa.

Ne féljünk kérdezni gyermekünktől, teremtsük meg neki azt a támogató közeget, melyben ő maga is felmeri tenni kérdéseit és hozzunk közös döntést.