Strandolás és életmentés a Lupa Beachen

2020. aug. 4. - Egészségmegőrzés

Nyaranta megtelnek a strandok, ahol pár órára átadhatjuk magunkat az önfeledt szórakozásnak. Mindeközben a személyzet ügyel rá, hogy ne essen bajunk, de ha mégis, igyekeznek a leggyorsabban, legszakszerűbb módon beavatkozni. A Lupa Beachen, Budapest tengerpartján Alapítványunk támogatásával a SZVSZ kollégái vigyáznak a strandolók biztonságára. Ennek okán Seller Andrással, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat elnökével beszélgettünk.

Az elsősegélyszolgálatban dolgozók egy napja

A Lupa Beachen a vízimentést és az elsősegélynyújtást a SZVSZ látja el két helyszínen: az Dürer Öbölben és a Beachen. A munkavégzés intenzitása a Lupa strandon lévő vendégek létszámától, valamint a csúszda beindulásától is függ.

A vízimentők napi 12 órában gondoskodnak a strandolni vágyók biztonságáról. „Legveszélyesebb, amit a vízben lévők megtesznek, hogy kisgyermekeket bevisznek a mélyvízbe mentőmellény használata nélkül... A másik veszélyes magatartás, ha ittas állapotban mennek be a vízbe az emberek.” A vízimentő személyzet a rendes nyitási időn felül biztosítja a hajnali, kora délelőtti vízi edzéseket és a záróra utáni vizet érintő programokat is.

Mindemellett nem felejtkezhetünk el az elsősegély nyújtásról sem, amit 1 mentőtiszt lát el, kiemelt rendezvény esetén ketten állnak rendelkezésre. A szolgálatban lévő mentőtiszt általában az elsősegélynyújtó helyen tartózkodik, az ellátásra szorulók itt kereshetik fel őt, vagy a Lupa strand személyzete ide szállítja  a bajbajutottakat. „Az elsősegélynyújtó hely (ambulancia) igen jól felszerelt, rendelkezik a legszükségesebb diagnosztikai eszközökkel, kötszerekkel, gyógyszerekkel, a járni, mozogni nem tudó személyek mozgatásához gerinchordággyal (board) és egy automata defibrillátorral.”

A leggyakoribb strandbalesetek a napszúrás, lábsérülés, horzsolás, ficam, rándulás, alkoholos és belgyógyászati rosszullét, darázscsípés, vízből történő életmentés. Az ellátásra szorulókat a mentőtiszt minden esetben a helyszínen megvizsgálja, és ha szükséges, mentővel kórházba szállíttatja a kimentett személyt.

Megelőzés

Avagy, hogyan előzhetjük meg a fenti baleseteket? A válasz pedig, odafigyeléssel és az alábbi íratlan szabályok/tippek betartásával:

• Étkezés után - teli gyomorral, tudatmódosító szerek fogyasztása, hatása alatt kerüljük a vizet és ne használjunk vízi sporteszközt sem!
  • Napozás után, felhevült testtel ne menjünk vízbe, előtte igyekezzünk a mellkasunkat, arcunkat lehűteni zuhanyozással!
  • Szív és érrendszeri-, légző, mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!
  • Aki nem tud úszni, mély vízben, ne használjon felfújható fürdőeszközt!
  • Ügyeljünk a leégés elkerülésére  is, megfelelő minőségű és védelmet nyújtó naptej, napkrém használatával.

Mentőtisztek és vízi mentők

Seller András a személyzetről és motivációiról is megosztott velünk néhány gondolatot. „A vízimentőink többsége valamely vízi sportban szerezte úszás tudását – úszás, vízilabda, kajak, kenu –, de van köztük testnevelő tanár, tűzoltó is.. Jelentős részük egyetemista vagy a 20-as évesiben járó fiatal, akik érdekesnek találják ezt a feladatot, s vállalják annak felelősségét, hogy mások életének biztonsága feletti őrködjenek.” Ez a munkakör igen komoly koncentrációt igényel, főleg napi 12 órában, ugyanis a vízimentő feladata a bajba jutott személy felfedezése, majd partra juttatása, és az ellátás megkezdése.

„A közös cél, hogy mindenki a lehető legjobban érezhesse magát a Lupa Beachen úgy, hogy közben ne felejtkezzünk el a fenti szabályokról és a házirendről. Ezek első sorban a mi biztonságunk érdekében készültek. Néhányan úgy hiszik, hogy ők kivételek, akikkel ilyesmi nem fordulhat elő, azonban számtalan példa az ellenkezőjét bizonyítja. Tehát csak óvatosan!” – figyelmeztet a szolgálat.