THSN: Sikeres volt a legelső, különleges szülő-gyerek tábor

2023. nov. 7. - THSN

A kisgyermekes szülőknek sokszor komoly kihívást jelent olyan programokat találniuk, amit nemcsak a kicsik élvezhetnek, de ezzel egy időben az anyukák, apukák is tudnak fejlődni, kikapcsolódni, töltődni, és akár új készségeket elsajátítani. E gondolat mentén valósult meg idén nyár végén a Generali The Human Safety Net programjának különleges szülő-gyermek tábora.

 

A Generali The Human Safety Net programja immár hatodik éve dolgozik 24 országban azon, hogy minden embernek legyen lehetősége megmutatni a benne rejlő potenciált, ezáltal pedig alakíthassák családjuk és közösségük életét. A The Human Safety Net programjai Magyarországon többek között a kisgyermekes családokat támogatják abban, hogy az esetleg nehezebb helyzetben élő legkisebbeknek is lehetőségük legyen arra, hogy megmutathassák a bennük rejlő tehetséget. 

Egy igazán inspiráló hét

A fenti gondolat adta az alapját az idén először megrendezett szülő-gyerek tábornak, amit a Duna mellé, a csodás Római partra szervezett a The Human Safety Net program együttműködve az Otthon Segítünk Alapítvánnyal. A cél pedig az volt, hogy egy klasszikus gyerektábornál kicsit többet nyújtson ez az egy hét – a gyerekek mellett a szülőknek is számtalan lehetősége volt a kikapcsolódásra, a fejlődésre, és olyan tudást is elsajátíthattak, amik segíthetik a munkaerőpiacra való visszatérésüket a gyermekvállalás után.

– Az előzetes igényfelmérésünkből jól láthatóan kirajzolódott, hogy az általunk megkérdezett szülők nagy része szeretett volna olyan képzéseken, workshopokon részt venni, amelyek a felnőttek számára is érdekesek, emellett pedig kapcsolódni is tudnak más szülőkhöz is” – mesélte Földi-Tamás Ildikó, a magyarországi The Human Safety Net program vezetője.

A szülő-gyerek tábor sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint a szülők utólagos visszajelzései: a résztvevők 100%-a arról számolt be a tábor után, hogy új terveket, gondolatokat, elhatározásokat indított el benne ez az egy hét, és a jövőben is örömmel részt venne hasonló kezdeményezésekben. 

Barátságok szövődtek

A beszámolók szerint kiemelten nagy pozitívuma volt a tábornak az, hogy a szülők és a gyerekek külön-külön, illetve együtt is élményekkel gazdagodtak, és a családi összhangot is láthatóan javította az együtt töltött egy hét. Ráadásul a szülők ezúttal bűntudatmentesen kapcsolódhattak ki, hiszen nemcsak számukra, de a kicsik számára is élvezetes programokkal készültek a szervezők. 

– Az Otthon Segítünk Alapítvány fő tevékenysége a kisgyerekes családok otthoni támogatása, éppen ezért mi is kísérletként vágtunk bele a szülő-gyerek táborba, hiszen mi sem hallottunk még olyan nyaralási lehetőségről, ahol a szülők és gyerekek együtt, mégis külön, játszva, tanulva, tapasztalatot cserélve, magukról gondolkodva töltődhetnek fel egy teljes héten át. Jó volt látni, hogy péntekre közös élményekkel, mély beszélgetésekkel és barátságokkal gazdagova váltak el egymástól a családok, akik a hét elején még kellő távolságból mustrálták egymást, hiszen tartottak az új helyzettől. Jó volt velük tölteni a hetet, egyre bizalmasabb kapcsolatba kerülni, látni, ahogy szülőként megerősödtek, pihentek, együtt játszottak, mert jutott idő mindezekre” – mesélte Hegedüs Réka, az Otthon Segítünk Alapítvány vezetője.

Izgalmas programok a család minden tagjának

– A The Human Safety Net programunk évről évre egyre több család életébe hoz változást, a mozgalomba pedig bárki bekapcsolódhat, erre hívja fel a figyelmet az őszi kampányunk is. Az idei esztendőben a különleges szülő-gyermek táborunk segített a leginkább megmutatni azt, miről is szól valójában a The Human Safety Net kezdeményezés. Az Otthon Segítünk Alapítvány és a Generali tizenöt, nagyon lelkes önkéntese szervezett egy héten át izgalmasabbnál izgalmasabb programokat a szülőknek és a gyermekeiknek. Önéletrajz készítés, pénzügyi tudatosság, önismereti témák a felnőtteknek; kézműveskedés, néptánc, Ninja-pálya és gyerekjóga a kicsiknek… Ebben a pár napban mindenki megtalálhatta a számára leginkább élvezhető programot. Büszkék vagyunk arra, hogy ebben a kollégáinknak is nagy szerepe volt – tette hozzá Földi-Tamás Ildikó. 

A The Human Safety Net programról

Senki sem tudja jobban, mint a szülő, hogy mire van szüksége a gyermekének, és a legjobbat akarja neki. A Generalinál hiszünk abban, hogy minden gyermek különleges, és megérdemli az önfeledt gyermekkort. A The Human SafetyNet program családoknak segít abban, hogy jó kezekben lehessenek, és megteremthessék a megfelelő körülményeket a boldog és biztonságos élethez. 

Az elmúlt években több, mint 2000 család életére voltunk pozitív hatással.

A THE HUMAN SAFETY NET globális mozgalmat a nemzetközi Generali Csoport hívta életre, összesen immár 24 országban. Magyarországon a programot a Generali a Biztonságért Alapítvány működteti, és a vele együttműködő alapítványokkal kialakított közös szakmai programokon keresztül valósítja meg céljait.