A karantén lelki hatásai - stresszkezelés a jelenlegi helyzetben

2020. ápr. 24. - Egészségmegőrzés

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet, a karanténban töltött idő mindannyiunk számára szorongást keltő időszakot jelent. Sokunkban felmerül a kérdés, hogy hogyan egyeztessük össze az otthoni feladatokat, a munkát, a gyerekek nevelését és tanítását, valamint a háztartási teendőket. A négy fal között töltött idő alatt testi állapotunk egészséges megőrzése mellett figyelmet kell fordítanunk a lelki egyensúlyunk fenntartására is.

A karantén ideje alatt a bezártság hatással van mentális egészségünkre. A megfertőződéstől való félelem, az unalom, a pénzügyi veszteségek mind fokozhatják a bennünk lévő szorongást. Figyeljük a stressz jeleit magunkon és a környezetünkben élőkön egyaránt, a gyakori idegesség, az étkezési és alvási zavar, a koncentrációs nehézség és az egészségügyi problémák felerősödése mind a szorongás tünetei lehetnek.

Ne vesszünk el a napi to do listben!

Fontos, hogy ebben a helyzetben is megőrizzük mentális egészségügyi állapotunkat. Legyen egy napi rutinunk, készítsünk listát a teendőinkről és az aznapi céljainkról. Határozzuk meg a prioritásokat, hogy melyik feladatot mikor végezzük el. Ha tehetjük alakítsunk ki egy munkasarkot és különböző környezetben végezzük el az adott napi tevékenységeket. Legyenek olyan elfoglaltságok is, amikkel rövid időre megszakítjuk a feladatainkat és kicsit kikapcsolhatunk. Fontos a rendszeres mozgás is, számos különböző online edzés közül választhatunk, a lényeg, hogy ha tehetjük iktassunk be napi fél óra aktív testmozgást. Emellett ne hanyagoljuk el ismerőseinket se, tartsuk a kapcsolatot a családtagjainkkal és a barátainkkal virtuálisan, szervezzünk online találkozókat, ahol megbeszélhetjük mindennapjaink történéseit. Próbáljunk meg olyan tevékenységeket is beiktatni a mindennapokba, amik pozitív hatással vannak ránk. Kezdjünk el online tanfolyamokat, tanuljunk nyelveket, iratkozzunk be főzőiskolába vagy fessünk. a lényeg, hogy olyan elfoglaltságot találjunk, amivel nem csak lekötjük a szabad kapacitásunkat, hanem örömet is okozunk magunknak.

Home office és otthoni iskola. Mehet együtt a kettő?

A munka és a gyermeknevelés összeegyeztetése a jelenlegi helyzetben minden szülő számára nehéz feladat. A home office során érdemes térben is különválasztanunk a munkát és a családot. Próbáljuk a munkánkhoz kapcsolódó feladatainkat a dolgozószobán belül tartani. Kedvesen, de mégis határozottan magyarázzuk el gyermekünknek, hogy az a helység most a munkahelyünk, ahol nyugalomra van szükségünk és próbáljuk meg elérni, hogy átmenetileg számukra ez egy kevésbé látogatott tér legyen, ezáltal elkerülhető, hogy játszótérré váljon ideiglenes munkaterületünk. Amennyiben meg tudjuk oldani használjuk ki azokat az idősávokat, amikor gyermekünk alszik vagy próbáljuk meg olyan játékokkal lekötni, amivel önállóan is el tudja foglalni magát, amíg mi mellette dolgozunk. Kitalálhatunk különböző családi kihívásokat, hogy amíg mi egy órát a munkánkkal foglalkozunk, addig gyermekünk egy előre kitalált feladvány szerint fest, rajzol vagy alkot valamit, utána tartsunk egy rövid pihenőt közösen majd indulhat az újabb feladat. Iskoláskorú gyermekeknél is hasonlóan működhet, hogy amíg mi egy adott ideig dolgozunk, addig ők önállóan tanulnak, majd közösen pihenünk és ha elakadtak valamiben abban segítünk nekik majd utána indulhat a következő óra. A legjobb, ha az otthoni tanulásban és tanításban is ki tudunk alakítani egy rendszert, osszuk fel a napot, hogy mettől meddig tanul gyermekünk egyedül és mikor tanulunk közösen. Segíthet, ha a szülők egymás közt előre megbeszélik, hogy a következő nap folyamán mikor melyikük foglalkozik a gyerekekkel és mikor a munkájukkal, ezáltal elkerülhető, hogy kisebb káosz alakuljon ki a család életében.

Minden nap végén tartsunk családi beszélgetéseket, ahol közösen elmeséljük egymásnak kivel mi történt, ki hogyan érzi magát és kit milyen gondolatok foglalkoztatnak. Ilyenkor kitűzhetünk egyéni és közös célokat vagy feladatokat is a következő napokra.

Fontos, hogy legyen idő a kikapcsolódásra is, ha tehetjük iktassunk be minden nap legalább egy fél órát, amikor együtt szórakozik a család. Ez lehet egy izgalmas társasjáték vagy puzzle kirakás, egy közösen elkészített sütemény vagy egy csoportos táncóra, vagy alapítsunk otthoni színtársulatot és adjuk elő kedvenc filmünket vagy mesénket, a lényeg, hogy olyan elfoglaltságot találjunk, ami által az egész családnak lehetősége van kizökkeni a mindennapok rutinjából.