Fókuszban az egészségmegőrzés: szűrővizsgálatok nőknek

2023. febr. 13. - Egészségmegőrzés

Egészségünk megőrzésének egyik alappillére a prevenció, amelynek fontos része, hogy a betegségek megelőzése érdekében rendszeres időközönként részt vegyünk a szükséges orvosi szűrővizsgálatokon. Cikkünkben összegyűjtöttük életkori bontásban a nőknek javasolt legfontosabb szűrővizsgálatokat.

 

Az egészséges életmód, vagyis a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszer testmozgás mellett a betegségmegelőzés leglényegesebb eleme az, hogy nemtől függetlenül mindenki eljárjon a szükséges szűrővizsgálatokra. A Generali Előrelátok blog összeállította a nők számára életkoronként javasolt szűrővizsgálatok listáját, ezt adjuk most mi is közre. (A férfiaknak javasolt vizsgálatokról  ide kattintva  olvashatsz.)

Általános szűrővizsgálatok

Nemtől függetlenül ezekre az általános vizsgálatokra és önellenőrzésekre már fiatal felnőtt korodtól fontos rendszeresen időt szakítani.

Fogászati szűrés: Évente legalább egyszer akkor is érdemes felkeresned fogorvosodat, ha semmilyen tünetet nem tapasztalsz. Ha ugyanis a lyukas fogat időben kezelik, és megtörténik a fogkő eltávolítása is, azzal számos probléma kialakulását előzheted meg.

Vérvizsgálat: Felnőttként panaszmentesen is ajánlott évente vér- és vizeletvizsgálaton részt venni, mivel ennek segítségével felmérhető a szervezet aktuális állapota. Ráadásul a vérvizsgálattal időben felismerhetők az esetleges anyagcsereproblémák vagy gyulladásos folyamatok, amelyek további, célzott vizsgálatokat igényelhetnek. 

Nők esetében a laborvizsgálatba kifejezetten érdemes belefoglalni a vashiány kimutatására irányuló, a pajzsmirigyhormonok és D-vitamin-szint mérését is.

Mellkasröntgen: Panaszmentesen 40 éves kor felett évente, fiatalabb korban 2-5 évente ajánlott – dohányzás vagy légzőszervi megbetegedések és családon belüli előfordulása esetén azonban a gyakoribb szűrés lehet célravezető. 

Látásvizsgálat: A szemész szakorvos fájdalommentes vizsgálatokkal segítheti a látásromlás és egyéb szembetegségek korai felismerését. Különösen fontos ez akkor, ha például irodai munkát végzel, és naphosszat a képernyőt kell figyelned.

Bőrgyógyászati szűrés: A bőrödet te magad is ellenőrizheted. Ha azt tapasztalod, hogy egy anyajegyed színe, mérete vagy formája megváltozott, akkor mihamarabb keresd fel a bőrgyógyászodat.

Testtömegindex, testösszetétel mérés: Manapság már sok online kalkulátor található a neten, amellyel egyszerűen kiszámolhatod, hogy a testsúlyod az optimális BMI (testtömegindex) tartományba esik-e. A túlsúly és az elhízás Magyarországon sajnos népbetegségnek számít, a felnőtt lakosság 60-70%-át érinti, és számos komolyabb betegség kialakulásában – pl. cukorbetegség, magasvérnyomás betegség, stroke- és egyéb érrendszeri megbetegedések – szerepet játszik. 

Szintén érdemes rendszeres időközönként részt venni testösszetétel mérésen is, hiszen ezáltal még pontosabb képet kaphatsz arról, hogy esetleg min kell változtatnod.

Amennyiben szükséges, akkor a testsúlycsökkentés érdekében kérd orvosod vagy szakképzett dietetikus segítségét.

Szűrővizsgálatok életkoronként

A fent felsorolt vizsgálatok mellett nőként fontos, hogy életkortól függően az alábbi szűréseket is rendszeresen elvégeztesd a prevenció érdekében. Mindig tartsd szem előtt, hogy ezek a vizsgálatok általában gyorsak, teljesen fájdalommentesek vagy csak minimális kellemetlenséggel járnak, viszont nagymértékben hozzájárulnak az egészséged megőrzéséhez!

20 és 40 éves kor között

Emlővizsgálat: A mellek és hónalj tapintásos önvizsgálatát ajánlott már fiatalon, de legkésőbb a húszas éveidtől kezdve havi rendszerességgel otthon elvégezni. Ha csomót vagy bármilyen más rendellenességet találsz, azonnal fordulj szakemberhez.

Bizonyos esetekben a húszas évek elejétől 35 éves életkorig az emlő rendszeres ultrahangos szűrővizsgálata is indokolt lehet. Szükségességét a nőgyógyászati szűrővizsgálat során érdemes átbeszélni a szakorvossal.

Méhnyakrákszűrés: A méhnyak felületéről levett sejtminta vizsgálatával időben felismerhetőek az olyan eltérések, amelyek – kezelés nélkül – később rosszindulatúvá válhatnak. A 25-65 év közötti nők a társadalombiztosítási rendszeren belül jogosultak háromévente egy ingyenes citológiai szűrővizsgálatra, de 20 éves kortól vagy aktív szexuális élet esetén lehetőség szerint érdemes évente egyszer, akár magánfinanszírozásban is elvégeztetni a szűrést. 

A levett kenetminta vizsgálatával emellett más, bakteriális, gombás vagy víruseredetű állapotokra és gyulladásos elváltozásokra is fény derülhet. Habár az idejében diagnosztizált méhnyakrák hatékonyan gyógyítható, a nők körében 2012-ben még a negyedik leggyakoribb  daganatos megbetegedésnek számított. 

Az eddigi nemzetközi eredmények alapján a rendszeres szűrés mellett a 7. osztályos kortól elérhető HPV elleni védőoltás is hatékony módszernek számít a betegséggel szembeni védekezésben.

Hüvelyi ultrahang: a rendszeres nőgyógyászati szűrés részeként alkalmazva az ultrahangos vizsgálat segítségével teljes képet kaphatsz a méh, a petefészkek és a petevezetékek állapotáról. Kiemelten fontos lehet ez a vizsgálat fájdalmas menstruáció vagy a női szerveket érintő megbetegedések családi halmozódása esetén.

40 éves kor felett

Az eddig felsoroltak mellett 40 éves kor felett érdemes a következőkkel bővíteni az elvégeztetett szűréseket.

Mammográfia: Mellrák esetén – sok más daganatos betegséghez hasonlóan – annál jobbak a gyógyulás és a túlélés esélyei, minél korábbi stádiumban fedezik fel a daganatot. Emiatt az emlők rendszeres tapintásos vizsgálata mellett 40 éves kortól kezdve (családi halmozódás esetén már korábban is) ajánlott részt venni mammográfiás szűrésen, amely során röntgenfelvételt készítenek a mellek állapotáról. 

Érdemes megjelenni legalább kétévente a 45-65 éves korosztály számára biztosított díjmentes szűrésen, vagy lehetőség szerint évente elvégeztetni a vizsgálatot.

Kardiológiai vizsgálatok: Cukorbetegség vagy magas vérnyomás esetén, illetve 40-45 éves kor felett rutinszerűen érdemes évente-kétévente kardiológiai szűrésen résztvenni. Ennek során a szakorvosok az egyszerű vérnyomásmérés mellett például EKG-val és szív ultrahangvizsgálattal mérik fel a szív, Doppler vizsgálattalaz érrendszer, illetve a nyirokkeringés állapotát. 

A magasvérnyomás és egyéb keringési betegségek a vezető halálozási okok között szerepelnek, ezért kulcsfontosságú, hogy időben felismerd az ezekre utaló jeleket.

A vastag- és a végbél vizsgálata: Panaszmentesen 50 éves kor felett legalább 5-10 évente ajánlott elvégeztetni az ilyen típusú szűrést – családi halmozódás, vagy vastagbélgyulladás, -polip esetén érdemes azonban korábban és nagyobb gyakorisággal kérni a vizsgálatot. 

Az ujjal végzett tapintásos vizsgálat és székletteszt mellett ún. tükrözéses vizsgálatot (kolonoszkópia) is javasolt elvégeztetni, amely képet ad a vastagbél állapotáról, esetleges elváltozásairól. Emellett egyre elterjedtebb a CT-kolonószkópia, amely egy kevésbé megterhelő vizsgálat, és a beleken kívül egyéb hasi szervek is vizsgálhatók általa.

Csontsűrűségmérés: Évente több mint 8,9 millió, csontritkulásból adódó törés történik világszerte, egy ilyen esemény az 50 év feletti korosztályt tekintve minden harmadik nőt, illetve minden ötödik férfit érint. Egy 2019-es hazai adat szerint abban az esztendőben összesen 267 479 fő részesült oszteoporózis miatti szakellátásban, a betegek betegek 88%-a nő volt, az életkori halmozódás pedig a 64-77 éves korosztályban volt a legnagyobb mértékű.* 

A vizsgálaton való részvétel jellemzően az 50 év feletti hölgyek számára ajánlott, mivel a segítségével ellenőrizhető a csontok állapota, és felmérhető a csontritkulás veszélye. A vizsgálat röntgennel történik.

A legfontosabb kivizsgálások listája nőknek

 • Fogászati szűrés (évente)
 • Nagyrutin vérvizsgálat (évente)
 • Tüdőszűrés (2-5 évente, 40 éves kor felett évente)
 • Látásvizsgálat (évente)
 • Vastag- és végbél vizsgálata (50 év felett kétévente)
 • Bőrgyógyászati szűrés (évente)
 • Csontsűrűségmérés (50 év felett évente)
 • Testtömegindex, testösszetétel mérés (évente)
 • Mellvizsgálat (önellenőrzés havonta; mammográfia 40 éves kor felett évente)
 • Nőgyógyászati szűrés: méhnyakrákszűrés, hüvelyi ultrahang (évente)
 • Kardiológiai vizsgálatok (40-45 év felett évente)*Az adatok forrása  ide kattintva érhető el.