Movember mozgalom: szűrővizsgálatokkal a férfi egészségért

2022. nov. 18. - Egészségmegőrzés

A prevencióra, a szűrővizsgálatok fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet – ebből a célból hívta életre két évtizeddel ezelőtt néhány ausztrál fiatalember a Movember mozgalmat is. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a szűrővizsgálatokat, amelyeken férfiként javasolt rendszeresen részt venni.

November+bajusz=Movember

Húsz esztendővel ezelőtt Ausztráliában néhány fiatal férfi fejében született meg az a fantáziadús ötlet, hogy visszahozzák a divatba a korábban nagy népszerűségnek örvendő bajuszvizselést, összekötve egy igazán nemes üggyel! A Movember kifejezés az angol moustache (bajusz) és a november szó ötvözete, a kampány célja pedig már hosszú évek óta az, hogy fókuszba helyezze a férfiegészséget, valamint a férfiak számára nélkülözhetetlen preventív szűrővizsgálatok, így a prosztatarákszűrés fontosságát.

Az egészséges életmód, vagyis a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszer testmozgás mellett a betegségmegelőzés leglényegesebb eleme az, hogy nemtől függetlenül mindenki eljárjon a szükséges szűrővizsgálatokra. A Movember mozgalom jegyében a Generali Előrelátók blog segítségével most mi is hozunk egy, a férfiak számára összeállított listát. (A nők számára készült listát itt találod meg.)

Ne feledd: nemtől függetlenül a szűrővizsgálatok életet menthetnek!

Lista: a legfontosabb szűrővizsgálatok férfiaknak

• Fogászati szűrés (évente)
  • Herék önvizsgálata (önellenőrzés havonta, 20 éves kortól)
  • Tüdőszűrés (2-5 évente, 40 éves kor felett évente)
  • Prosztataszűrés (50 év felett évente)
  • Látásvizsgálat (évente)
  • Vastagbélszűrés (50 év felett kétévente)
  • Bőrgyógyászati szűrés (évente)
  • Csontsűrűségmérés (50 év felett orvosi javallat szerinti időközönként)
  • Testtömegindex, testösszetétel mérés (évente)
  • Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat (65 év felett rendszeresen)
  • Vérnyomás- és koleszterinszint-mérés (40 év felett rendszeresen)

Szűrővizsgálatok életkoronként

Haladj végig a listán, és kérj információt orvosodtól az aktuálisan szükséges vizsgálatokról!

30 éves kortól

Látásvizsgálat és anyajegyszűrés

Sokkal többről van szó, mint hogy szükséges-e a szemüveg viselése. A látásvizsgálat során körültekintően ellenőrzik a szemnyomást, a szürke vagy zöldhályogra utaló jeleket, a különféle krónikus betegségek okozta, a szemet érintő szövődményeket, valamint az idősödéssel járó látásromlást is.

A bőrödet te magad is ellenőrizheted. Ha azt veszed észre, hogy egy anyajegyed színe, mérete vagy formája megváltozott, akkor keresd fel a háziorvost vagy a bőrgyógyászt.

40 éves kortól

Vérnyomás- és koleszterinszint-mérés

A rendszeres vérnyomásmérés 40 év felett mindenki számára javasolt. Ennek során kiderül, hogy a normál értékeken belül van-e az illető vérnyomása.

A magas vérnyomás megterheli a szívet, és hosszabb távon pedig károsíthatja az artériák falait, ezáltal nő a szívbetegség, a stroke és a vesebetegség kialakulásának kockázata.

Amennyiben szükséges, az orvos lépéseket javasol a vérnyomás csökkentésének érdekében. Egy egyszerű vérvétellel ellenőrizhetők a vérzsír értékek, például a koleszterinszint, amely szükség esetén az étrend megváltoztatásával és rendszeres testmozgással csökkenthető.

50 éves kortól

Prosztatarákszűrés

A prosztataszűrés során vérvétellel meghatározzák a PSA-értéket (prosztata specifikus antigén), valamint fizikális (tapintásos) vizsgálatot is végeznek. Ha a szokásosnál gyakoribb (és sürgetőbb) vizelési ingert tapasztalsz, esetleg vért fedezel fel a vizeletedben, mihamarabb fordulj orvoshoz!

A herék önvizsgálata könnyen megtanulható, otthoni rendszeres végzése már 20 éves életkortól javasolt.

Csontsűrűség mérés

50 éves kor felett javasolt a csontsűrűséget mérő szűrővizsgálat, amely a csontok egészségét és a kezdődő csontritkulás tüneteit vizsgálja.

65 éves kortól

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat

Ezzel a vizsgálattal felismerhető az értágulat az aortán, amely az érfal szakadásához, és így életveszélyes vérzéshez is vezethet. Az aneurizma férfiak esetében gyakoribb, ezért 65 éves kor felett ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat.

Az aorta aneurizmát teljes mértékben nem lehet megelőzni, de kialakulásának esélye csökkenthető, illetve a növekedése megakadályozható a vérnyomás normalizálásával, az érelmeszesedés megelőzésével és romlásának lassításával. Ennek módja elsősorban az életmódváltás, érdemes tehát felülvizsgálni táplálkozásodat, és ha eddig nem tetted, akkor beiktatni a mindennapjaidba a rendszeres testmozgást.