Generali a Nagy Diák KRESZ Teszt – Online segítség KRESZ vizsgára készülőknek

2020. ápr. 22. - Közlekedésbiztonság

A Generali a Biztonságért Alapítvány idén 4. alkalommal indította el a Nagy Diák KRESZ-tesztet, amely segítségével játékos és izgalmas módon mérhetjük fel közlekedéssel kapcsolatos ismereteinket.

A háromfordulós nyereményjáték során két fődíj közül is választhatunk, egy vadonatúj robogó vagy egy B-kategóriás jogosítvány térítésmentes megszerzésére van lehetőségünk. A játékban való részvétel ingyenes és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Az online teszt kitöltésére 2020. június 15-ig a www.nagydiakkreszteszt.hu oldalon van lehetőségünk. A koronavírus miatt kialakult helyzetre való tekintettel a középdöntő és döntő időpontja módosult, 2020. szeptember 23-án kerül megrendezésre a budapesti Akvárium Klubban.

A KRESZ közlekedésünk alapja, megfelelő ismeretével nem csak saját magunk, hanem a közlekedésben résztvevő többi embertársunk biztonságát is fokozhatjuk.

A KRESZ vizsgára való felkészülés során sokféle lehetőség közül választhatunk. Napjainkban egyre inkább elterjedtek az otthonról is végezhető vizsgára felkészítő online kurzusok. Emellett számos ingyenesen is elérhető tananyag közül válogathatunk, ezeken belül az interaktív vizsgatesztek szimulálják legjobban az éles vizsgafeladatokat. A gyakorló feladatsorok az elméleti KRESZ vizsgára való felkészülés mellett alkalmasak a már megszerzett tudásunk felfrissítésére és tesztelésére is.

Az online elérhető ingyenes KRESZ teszt alkalmazások segítségével hatékonyan gyakorolhatunk az elméleti vizsgára, a tesztek azonnali visszajelzést adnak az aktuális tudásunk szintjéről. Érdemes néhány applikációt a telefonunkra is letölteni, így bármikor fejleszthetjük tudásunkat:

KRESZ Tábla Kvíz: a kérdések során több, mint 250 féle tábla és útfestést tanulhatunk meg.

KRESZ Szituációs Kvíz: több, mint 120 képes kérdés segítségével éles szituációkba képzelhetjük magunkat.

KRESZ Műszaki Kvíz: az alkalmazás segítségével a KRESZ vizsgán előfordulható műszaki kérdéseket tanulmányozhatjuk.

A KRESZ vizsgára való felkészülésben sok segíthet, ha a KRESZ-TV Youtube csatorna edukációs tartalmú videóit is tanulmányozzuk. Pető Attila, közlekedési szakértő tavaly indította el az első magyar KRESZ- témával foglalkozó Youtube csatornát, a KRESZ TV-t. Videóiban hasznos tanácsokat ad a vizsgára készülőknek és a közúti közlekedésben részt vevőknek egyaránt.

A Generali Nagy Diák KRESZ-teszt tavalyi eredményei alapján a kitöltők közül legtöbben az egyenletlen úttestet jelző táblát nem tudták beazonosítani. Sokan hibásan válaszoltak az útburkolatra festett X-jel jelentéséről és a kivéve áruszállítást jelző táblával megjelölt útszakaszra célforgalomban való behajtásról.  A teszt során számos hibás válasz érkezett a helyes áthaladási sorrendről szóló 3 pontos kérdésekre is.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a KRESZ vizsgán 55 perc alatt 55 kérdésre kell válaszolnunk. A vizsga 45 db 1 pontos és 10 db 3 pontos kérdésből áll. Figyeljünk arra, hogy a teszt kitöltése során ne siessünk, ne kapkodjuk el a kérdések megválaszolását, használjuk ki a 60 másodpercet minden kérdés esetén. Alaposan akár többször is olvassuk végig a kérdéseket, mert sokszor nem egyértelműek. Abban az esetben, ha nem tudjuk rögtön a helyes választ, lépjünk a következő feladatra, mert a teszt végén még lehetőségünk lesz a megválaszolatlan kérdésekre visszatérni. Fordítsunk kiemelt figyelmet a 3 pontos kérdésekre, mert egy teszt során összesen 10 hibát véthetünk, vagyis 65 ponttól tekinthető sikeresnek a vizsgánk.

Ha van időnk, rendezzünk családi KRESZ rangadót! Az éppen jogosítványa megszerzésére készülő gyermekünket ezzel nem csak támogatni tudjuk, példát mutathatunk számára azzal kapcsolatban, hogy egy kis ismétlés mindig jól jön, hiszen mindennapi közlekedésünkben a szokásjog is sokszor mérvadó. A győztes kiválaszthatja az aznapi vacsorát, a következő nyaralás helyszínét vagy kreatív napjainkon készített házi KRESZ – kupánk birtokosa lehet.

Gyakorlásra fel!