Így rombolja a bizonytalanság a gyerekek mentális egészségét – különösen a hátrányos helyzetű fiatalok vannak veszélyben

2022. júl. 21. - Gyermek- és ifjúságvédelem

A 2020-as évekkel megváltoztathatatlanul beköszöntött életünkbe a bizonytalanság kora, a világjárvány után háborús veszélyhelyzettel, energiaválsággal és a fenyegető inflációval is szembe kell néznünk. Mindez a felnőttek számára is óriási lelki próbatételt jelent, azonban a gyerekek mentális egészségére még pusztítóbb hatással lehet, ha elvesznek a kapaszkodók a mindennapokból és kiszámíthatatlanná válik a jövő. Vannak azonban olyan fiatalok, akik számára ez nem új helyzet: hazánkban közel 23 ezer gyermek  él állami gondozásban, akiknek még nagyobb kihívást jelent megtalálni helyüket a folyton változó világban. Hogyan segíthetjük a következő generációt a bizonytalanság feldolgozásában, különösen, ha stabil családi háttér nélkül kell nevelkedniük?

Habár a koronavírus-járvány jelentős hatással volt a legtöbbünk mindennapjaira, a betegséggel járó, akár hosszabb távú testi tünetek mellett egyre nyilvánvalóbb jelei vannak a maradandó lelki következményeknek is – különösen a sérülékenyebb fiatal korosztály körében. 

Az Unicef és a Publicus pedagógusok és gyermekpszichológusok megkérdezésével készült felmérése szerint leginkább a szorongásos és kényszeres tünetek erősödtek fel a pandémia miatt, miközben megnőtt a depressziós kamaszok száma, illetve az ehhez kapcsolódó öngyilkossági kísérletek előfordulása is. Mindehhez az is hozzájárult, hogy a járvány kezdetén még kevésbé épültek ki a lelki segítségnyújtás csatornái, majd a lezárások feloldása után tömegével jelentek meg a gyerekek az ellátórendszerben. 

A kutatásban résztvevő szakemberek hangsúlyozták: a hátrányos, rossz és instabil családi háttérrel rendelkező fiatalok kerültek – még a korábbiaknál is – kiszolgáltatottabb helyzetbe. Vajon pontosan hogyan hat a krónikus bizonytalanság a gyermekek mentális egészségére és jövőbeli kilátásaira?

Fontos felismerni az intő jeleket, de mi a helyzet, ha hiányoznak a biztos pontok?

Habár továbbra is gyakran hiszik azt a felnőttek, hogy a világban zajló eseményeket, kríziseket a gyerekek könnyedén átvészelik, a tapasztalatok szerint nagyon is foglalkoztatják őket a jövőjüket befolyásoló történések. Ráadásul a háborús konfliktusok vagy éppen a gazdasági nehézségek mellett számos olyan kihívás válik egyre égetőbbé napjainkban, melyekkel a korábbi generációknak nem kellett megküzdeniük, mint például a globális járványok vagy éppen a klímaváltozás – ezekkel kapcsolatban tehát maguk a felnőttek sem tudnak stabil kapaszkodókat és megküzdési stratégiákat nyújtani. 

Miről ismerhetjük fel, ha egy gyermeket az átlagosnál jobban megvisel a bizonytalanság? Elsősorban hangulatzavarok, ingerlékenység, adott esetben alvászavarok, kedvetlenség vagy enyhe depresszió jelei mutatkozhatnak meg a fiatalokon, de az is figyelmeztető jel lehet, ha hirtelen megváltozik a viselkedésük, esetleg észrevesszük, hogy a kelleténél jobban érdeklődnek bizonyos témák, például a háborús események vagy a globális felmelegedés hatásai iránt.

– Talán a legfontosabb, amit tehetünk ilyenkor, ha foglalkozunk a problémával, sokat beszélgetünk a gyerekekkel, és megpróbáljuk felmérni, mitől félnek pontosan, a szorongás ugyanis sok esetben az információhiányból fakad. Ha azonban úgy látjuk, nem tudunk hatékonyan segíteni, természetesen érdemes szakemberhez fordulni. Éppen ez az a biztonsági háló, ami általában fájóan hiányzik az állami gondozásba helyezett fiatalok életéből: több tízezer gyermek él otthonokban Magyarországon, az ő mindennapjaiknak pedig jól ismert kísérője a bizonytalanság. Sokan nem tudják, mikor térhetnek vissza a családjukhoz, ha egyáltalán visszatérhetnek, miközben idegen környezetben kell helytállniuk, új szabályoknak kell megfelelniük. Az ő körülményeiket ráadásul még inkább megbolygatta a járványhelyzet is, hiszen látogatási tilalom volt az intézményekben, a távoktatásokhoz szükséges eszközök pedig nem feltétlenül álltak a rendelkezésükre, vagyis a hátrányos helyzetből még hátrányosabb lett – magyarázza Labancz Dániel, klinikai szakpszichológus, az Élményakadémia Egyesület munkatársa.

Nincsenek egyedül: idén is együtt táborozhatnak a gyermekotthonok lakói 

A fentiekből is világosan látszik, hogy az állami gondozásban élő fiatalok számára még lényegesebb, hogy alkalmuk legyen megélni olyan érzéseket, melyek a stabil családi háttérrel rendelkezők számára megszokottak: a felhőtlenséget és gondtalanságot, a biztonságos kapcsolódás élményét. A probléma fontosságát felismerve a Generali a Biztonságért Alapítvány idén is közös táborozásra invitálja a gyermekotthonok lakóit a Mosolyvadász program keretében. Ennek köszönhetően 2022-ben összesen 85, az ország különböző részein állami gondozásban élő fiatal találkozhat egymással támogató közegben, és tapasztalhatja meg a kis- és nagycsoportos foglalkozások, készségfejlesztő játékok segítségével, hogy egyáltalán nincs egyedül. 

Sok érintett gyerek számára ez az egyetlen lehetőség, hogy új tájakat fedezzen fel – idén Horányt és július végén Visegrádot – és találkozhasson sorstársaival, az élménypedagógia eszközeivel pedig fejleszthetik önértékelésüket, valamint olyan gondolatokat is megoszthatnak a hozzáértő mentorokkal, melyekről korábban nem mertek beszélni. 

– Amellett, hogy az otthonokban lakók új élményeket szerezhetnek egy nagyobb közösség tagjaiként, fontos útravalókat szeretnénk nekik átadni a néhány nap során: mindenekelőtt sok-sok megerősítő visszajelzést. A tábor egész ideje alatt arra törekszünk, hogy a gyerekek megtapasztalják, hogy kíváncsiak vagyunk rájuk és fontos a személyük, hogy rengeteg értékük és erősségük van. A foglalkozásokon megbizonyosodhatnak arról, hogy igenis van hatásuk a saját jövőjükre. Ezekkel az élményekkel gazdagodva a tábort követően bármilyen kilátástalan is a helyzetük, az erőforrásaikra és emberi kapcsolataikra támaszkodva meg tudnak birkózni a nehézségekkel, és egy pozitívabb jövőkép felé irányíthatják az életüket – magyarázza Barnai Árpád, a programban közreműködő Élményakadémia Egyesület szakmai vezetője. 

–  A Mosolyvadász programmal már több mint 10 éve támogatjuk a gyermekotthonokat, hiszen világosan látszik a társadalmi szükség ezen a területen. A felnövekvő generációktól is nagyban függ közös sorsunk alakulása, így szeretnénk támogatni ezeket a fiatalokat abban, hogy lássák, felnőttként ugyanolyan hasznos tagjai lehetnek majd a közösségnek, mint a biztos családi háttérrel rendelkezők – teszi hozzá Horváth Gergely, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumának tagja.