Mit együnk futás előtt és után? Szilágyi Áron segít

2021. okt. 28. - Egészségmegőrzés

Nem indulnál el az autóddal anélkül, hogy ellenőriznéd, mennyi üzemanyag van a tankban, ugye? Ugyanennek az elvnek érvényesülnie kell a futás esetében is. Ez azért van, mert az elfogyasztott étel és ital adja az energiát a futáshoz, legyen az bármilyen intenzitású. A futás előtt, közben, vagy után bevitt tápanyagok óriási hatással lehetnek a teljesítményünkre.

Mit együnk futás előtt és után?

Hogy megfelelően felkészüljünk a Generali Run Balatonfüred 2021 futásra, szakértőket kérdeztünk arról, pontosan mely ételek hasznosak a futók számára. Helen Morton tapasztalt futó és táplálkozási szakértő ad tanácsokat a futáshoz legmegfelelőbb táplálkozásról, valamint a Generali egészségnagykövete, Szilágyi Áron kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó is megosztja saját tapasztalatait.

“Mivel nem minden futás egyforma,

MINDIG A TERVEZETT FUTÁS TÍPUSÁT KELL FIGYELEMBE VENNI AZ ÉTEL ÉS AZ ITAL KIVÁLASZTÁSAKOR

– véli Morton. “Egy 30 perces kocogás gond nélkül kivitelezhető tervezés nélkül, de ha egy maratoni felkészülés 30 kilométeres edzésére indulsz, akkor jobban át kell gondolnod az étkezéseket.”

Étkezés futás előtt

Ha korán reggel futsz, a táv fontos tényező annak eldöntésében, hogy mit eszel – ha egyáltalán eszel valamit. “Egy óránál rövidebb, alacsony intenzitású futások esetében rendszerint semmi gond nem származik belőle, ha evés nélkül indulsz el. De a folyadékbevitel fontos, tehát legalább vizet igyál” – magyarázza Morton, majd hozzáteszi, hosszú futás esetén azonban mindenképp szükség lesz szénhidrátra, amiből a test energiát készíthet.

Ezzel Szilágyi Áron is egyetért: “Ezzel kapcsolatban sokan sok féle gyakorlatban hisznek, én leginkább igyekszem csak könnyed ételeket fogyasztani, semmi leterhelőt. És semmiképpen sem közvetlenül edzés előtt, hanem lehetőleg legalább 45 perccel előtte.

Morton szerint hosszabb távokhoz laktató opció lehet a zabkása valamilyen bogyós gyümölccsel. A zabkása glikémiás indexe alacsony, ami azt jelenti, hogy lassabban szívódik fel, ezért hosszabban tartó hatása van, mint mondjuk valamilyen cukros gabonapehelynek.

A BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK PEDIG RENGETEG ANTIOXIDÁNST TARTALMAZNAK,

amelyek támogatják az izmok regenerálódását és csökkentik a fájdalmat. Az áfonya különösen gazdag A- és C-vitaminban, amelyek segítik az erős immunrendszer karbantartását, hogy legközelebb is ki tudj menni futni.

Ha nem akarod megvárni, míg megfő, akkor éjszakára beáztathatod a zabpelyhet tejbe vagy joghurtba (esetleg valamilyen tejmentes változatukba). Bogyós gyümölccsel és olajos magvakkal ez is nagyon népszerű alternatíva. Az olajos magvak gyakran tartalmaznak olyan ásványi anyagokat, mint a cink és a magnézium. Ez nagyon jól jön az energiautánpótlás, az erős csontok és a jó alvás érdekében. Egyszerűbb, de hatásos választás lehet a tápanyagraktárak feltöltéséhez egy-két zabkeksz mézzel, vagy egy áfonyás muffin, hiszen ezek révén azonnal könnyen emészthető szénhidráthoz jut a szervezet.

Készülj fel a Generali Run Balatonfüred 2021 futásra!

Ha napközben kiegyensúlyozottan táplálkozol, akkor nem kell különösebben rákészülni egy visszafogott délutáni, vagy esti futásra. Bármilyen napszakról legyen is szó, az a legjobb, ha futás előtt legalább két órával nem iktatsz be nagy étkezést, hogy a szervezeted meg tudja emészteni az elfogyasztott táplálékot. Ha lazább kocogásra indulsz, akkor például egy banán (gazdag káliumban, amely hasznos az izmoknak, és megelőzi a görcsöket), vagy egy smoothie jó ötlet lehet, hiszen mindkettő könnyen emészthető.

“Vannak, akik futás előtt bedobnak egy erős kávét, amely segít nekik a nagyobb sebesség és a hosszabb táv teljesítésében. Ennek az az egyszerű oka, hogy a kávé felpörgeti a testet a futás előtt, így könnyebbnek érezzük az erőkifejtést, mint amilyen valójában” – mondja Morton. “De azt se felejtsd el, hogy a kávé vízhajtó hatású, szóval mindenképp legyen vécé az útvonaladon.”

Étkezés futás alatt

Rövidebb távokon (10 km alatt), a tested energiaraktárai valószínűleg kitartanak. Ha szénhidrátban gazdag ételt, pl. pizzát, spagettit, vagy vegán rakott krumplit fogyasztottál a futás előtti este, a bevitt tápanyagok tetten érhetők az izmaidban másnap reggel. Hosszabb futások alkalmával – különösen félmaraton és afölött – azonban gondolnod kell a futás alatti utánpótlásra – véli Morton. “Mivel többet futsz, a tested szénhidrát-raktárai annál jobban megcsappannak.

EZÉRT PÓTOLNI KELL A FUTÁS KÖZBEN ELVESZTETT ENERGIÁT.

Jól bevált módszer az energiaszint visszaállítására a különböző sportitalok fogyasztása. Rengeteg márka kínál ilyen terméket. Ha rendszeresen kortyolsz belőlük, nemcsak biztosítod a szervezet vízellátását, de a magas cukortartalomnak köszönhetően energiát is beviszel. Ezek az italok elektrolitokat is tartalmaznak, amelyek pótolják az izzadás következtében elvesztett ásványi anyagokat, mint a nátrium, a kálium és a kalcium. Az elektrolitok felelnek a szervezet folyadékegyensúlyáért és az izomösszehúzódásért, így segítenek az izomgörcsök és a szédülés megelőzésében – véli a szakértő.

Az energiaszeletek, -golyók, és -zselék koncentrált formában tartalmaznak energiát, amelyet futás közben gyorsan be tudsz dobni, és gyorsan fel tud szívódni a testben. Manapság már vegetáriánus és vegán változatok is kaphatók. Bármelyik változat mellett döntesz,

JÓVAL A VERSENY ELŐTT TALÁLD MEG, SZÁMODRA MELYIK VÁLIK BE, ÉS NE A VERSENY NAPJÁN KÍSÉRLETEZZ VALAMI ÚJDONSÁGGAL.

Egy másik lehetőség, hogy “igazi” ennivalóból nyersz energiát. A banán, a mazsola, vagy az aszalt sárgabarack mind magas cukortartalmú élelmiszerek, amelyeket a zsebedben, vagy a futóövedben magaddal vihetsz.

Étkezés futás után

“A futás végeztével az a legfontosabb, hogy minél hamarabb visszanyerd a formádat a következő futáshoz. Ez különösen fontos, ha rendszeresen futsz vagy, szigorú edzéstervet követsz – üzeni Morton. Mint tanácsolja, fontos, hogy mindenképpen pótold az elvesztett folyadékot. Erre a víz is tökéletes, de bizonyos italok hozzáadott előnyökkel járnak.

Egy otthon készített, vagy akár vásárolt smoothie nagyon jó opció lehet a kiürült raktárak feltöltésére. Az olyan tápanyagban gazdag összetevők, mint

• a bogyós gyümölcsök,
  • a leveles zöldek (pl. spenót vagy kel), és
  • az olajos magvak

gyulladáscsökkentő hatással lehetnek a sajgó izmokra.

Ideális esetben már a futást követő két órában el kell kezdeni az izmok regenerálását jó minőségű fehérjékkel, hiszen a futás során alaposan megdolgoztatjuk az izmokat. “Mozgás után nagy a kísértés, hogy a cukros ételekhez és italokhoz nyúlj, de a fehérjék hatása sokkal tartósabb” – mondja Morton.

“Én futás után két tojást szoktam reggelizni teljes kiőrlésű pirítóssal, gombával, spenóttal, kiegészítve egy kis tökmaggal és dióval. Ezzel több legyet ütök egy csapásra: a teljes kiőrlésű kenyér összetett szénhidrát, amellyel feltöltöm a szervezet kiürült energiaraktárait, a tojás pedig D-vitamint tartalmaz az egészséges csontokért, és kiváló fehérjeforrás is.

A gomba és a spenót gazdag C-vitaminban, amely erőteljes gyulladáscsökkentő antioxidáns, és magnéziumban, amely ellazítja a fáradt izmokat. Az olajos magvak egészséges zsírokat szolgáltatnak a szív egészségének megőrzéséhez, és szintén hozzájárulnak a fáradt izmok felfrissítéséhez.”

Építsd be az étrendedbe az olyan ételeket vagy rágcsálnivalókat is, amelyek olajos halat, például lazacot vagy szardíniát tartalmaznak. Ezek omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, amelyek az izomfájdalom mérséklésével csökkentik a sérülés kockázatát. A futás utáni regenerálódáshoz szükséges fehérje szintén megtalálható a tojásban, a tofuban, a csicseriborsóban, a lencsében és más hüvelyesekben. Ne feledkezz meg a zöldségekről – a brokkoli nagyon ajánlott -, és a gyümölcsökről sem! A sárgabarack, az arany mazsola és az avokádó a gyümölcsökhöz képest sok fehérjét tartalmaz. Ugyanakkor a szénhidrátokra is oda kell figyelned, hiszen a burgonya, a tészta és a rizs újra feltölt energiával a következő edzésedhez.

Kerülendő élelek

Ha már tudjuk, mit együnk futás előtt és után, azt is fontos kiemelni, mik azok az élelmiszerek, amiket ajánlott elkerülni. “Edzés, vagy általában mozgás előtt ajánlott kerülni általánosan a nehéz, zsíros, esetleg erős fűszerezésű vagy nehezebben emészthető ételeket“ – tanácsolja Szilágyi Áron. “Az sem árt, ha megfigyeljük, megismerjük, hogy a saját szervezetünk milyen ételeket részesít előnyben, vagy kivizsgáltatjuk esetleges ételérzékenységeinket. A szénhidrát bevitele is fontos, de azt is ajánlott valamilyen egészségesebb forrásból fogyasztani, nem cukor formájában például.”

“Számos étel létezik, amely nem segíti a futásodat, eltekintve a legjobb esetben is rövidke cukorlökettől, és még negatív hatással is lehetnek az emésztőrendszeredre” – mondja Morton és hozzáteszi, hogy mindenki más. “Néhány ember jobban bír bizonyos ételeket és italokat, mint mások. De a futás előtti este jobb elkerülni a fűszeres és zsíros ételeket (mint a gulyásleves vagy a rántott hús), mert megterhelhetik a gyomrodat. A túlzott alkoholfogyasztás sem ajánlott verseny előtt, hiszen ezzel megnehezíted a szervezetednek, hogy energiát raktározzon glikogén formájában, amely egy hosszú és intenzív futáshoz elengedhetetlen.”