Okos zebrával teszik biztonságosabbá Gyula egyik legforgalmasabb csomópontját

2020. jún. 10. - Közlekedésbiztonság

A legfrissebb adatok szerint évente közel ezer gázolás történik gyalogos átkelőhelyeken, mely napi átlagot tekintve 3 embert érint. Békés megyében az elmúlt évben minden hónapra jutott egy ilyen baleset, melyből 3 súlyos sérüléssel végződött. E szám csökkentésére okos zebrát hoznak létre Gyula egyik legforgalmasabb csomópontjában a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával.

Okos zebra GyulánGyulán a legtöbb baleset a belvárosi utakon történik. A statisztikai mérések alapján a város egyik legforgalmasabb útszakasza a Béke sugárút és a Hétvezér utca kereszteződésénél található. Az okos zebra helyszínéül szolgáló rész vonzáskörzetében jelentős gyalogos forgalommal bíró oktatási intézmények - köztük a Gyulai Római Katolikus Gimnázium - és vendéglátó egységek helyezkednek el, melyek napi gyalogos forgalma átlagosan meghaladja az 1500 főt és a több mint 2000 gépjárművet. A szakasz veszélyességi szempontból így kiemelt baleseti gócpontnak számít.

A korábbi években néhány baleset is előfordult a zebra környékén. Emellett sok lakossági megkeresést, panaszt, észrevételt kaptunk a területen található gyalogátkelő-hellyel kapcsolatban. Időközben szakemberekkel is egyeztettünk, és munkatársaink is felmérték a körülményeket. Mindezek eredményeket született meg a testületi határozat arról, hogy pályázunk az említett alapítványi kiírásra. A beruházás mind a gyalogosokat, mind az autósokat segíti majd, erősítve a közlekedésbiztonságot – mondta el dr. Görgényi Ernő polgármester.

Az okos zebra egy intelligens közlekedésbiztonsági rendszer. Az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét a kijelölt gyalogátkelőn éppen áthaladó gyalogosokra. Az út két szélén szenzorral ellátott oszlopok vagy kamerák kerülnek kihelyezésre, melyek így érzékelik a gyalogosok áthaladását - és a jelzés csak addig tart, amíg a gyalogos áthalad az úttesten. A rendszer kiemelkedő mértékben segíti a biztonságos látási viszonyok megteremtését - melyet itt az út mentén nemcsak a parkoló autók, hanem a meglévő fák is befolyásolnak. Egy Debrecenben telepített okos zebránál a vizsgálatok szerint például a rendszer telepítése előtt megállási hajlandóság az autósok részéről 55% volt, két hónap múlva viszont 76%-ra emelkedett.

„A Generali a Biztonságért Alapítvány egyik fő célkitűzése a baleset-megelőzés, a gyalogosok védelme. Az elmúlt másfél évben közel 1500 embert ütöttek el a zebrákon országszerte. Most, hogy részben újraindul az élet a karantén után, kiemelten fontos, hogy az ehhez hasonló forgalmas átkelőhelyeket egy okos zebrával tegyük még biztonságosabbá.” – mondta el Olt Boglárka, az alapítvány szakértője.

Az alapítvány 2018-ban már 10 okos zebra kiépítésével kezdte, majd 1 évvel később 15 készült az országban, idén pedig 20-at tervez. A kivitelezésre jelenleg is pályázhatnak települési és kerületi önkormányzatok.