Tudd meg, milyen a számodra ideális futócipő!

2020. júl. 20. - Egészségmegőrzés

Ha úgy döntöttél, te is beállsz a futóközösség sorai közé érdemes beszerezned egy megfelelő cipőt, mielőtt elkezded róni a kilométereket. Nem egyszerű feladat felmérni a piacot és kiválasztani a minden szempontból ideális darabot. De ne aggódj! Hoztunk pár tippet, ami segít majd a választásban!

A megfelelő futócipő kiválasztása a tervezésnél kezdődik. Akkor fogunk jó lábbelit találni magunknak, ha tisztában vagyunk azzal, milyen gyakran fogjuk használni, melyik terepet részesítjük előnyben, valamint megfelelő ismeretekkel rendelkezünk saját lábunk felépítésével kapcsolatban. A választás nem egyszerű, ha bizonytalan maradnál, bátran kérd szakember segítségét, hiszen egy megfelelő cipő számos sérüléstől megkímélhet és nagyban hozzájárulhat edzésed hatékonyságához!

A sportcipő és a futócipő nem ugyanaz

Sokan esnek abba a hibába, hogy ránézésre próbálják megállapítani, milyen cipőre van szükségük. Bár első blikkre a futócipők is úgy festhetnek, mint sportcipő társaik, kialakításukban lényeges különbségek vannak. Nem a mindennapi viselésnél elsődleges praktikumok szerint alakítják ki őket. A futócipőket speciális felfüggesztési technológiával látják el, talpuk különféle terepre tervezett. Kialakításuknak köszönhetően alkalmazkodnak a láb formájához, a futás módjához és megakadályoznak számos sérülést.

Talpad boltíve kiemelten fontos

Amikor vásárolsz tudnod kell, hogy talpad boltíve magas, normál vagy esetleg lúdtalpad van-e. Egy jó cipő megvédhet a talpi bőnye gyulladásától, valamint a futótérdtől vagy az Achilles-ín gyulladásától. Egyszerű és vicces módon megállapíthatod, milyen boltívvel rendelkezel. Festd be talpad teljes felületét, vágj ki egy karton lapot, amire egyenes háttal, kényelmesen rá tudsz állni és vizsgáld meg lábnyomod! Az alábbi ábra a segítségedre lesz.

Pronáció. De mi is az?

A pronáció azt jelenti, hogy milyen módon lépsz a földre járás közben. Normál és átlagos pronáció esetén a lábfej először a láb külső peremével ér a földhöz, majd enyhén befelé dől. Normál boltívű talp esetében semleges pronációról beszélhetünk a legtöbb esetben. Lúdtalp esetén az úgynevezett súlyos pronáció a leggyakoribb. Ilyenkor a lábfej túlzottan befelé fordul, a saroktól a láb közepén keresztül, melynek hatására a térdízület hajlamos befelé fordulni. Szupináció jellemzi leginkább a magas boltívvel rendelkezőket. A sarok külső oldala nagyobb szögben ér a földre, amely nagy nyomást gyakorol a sarokra és a lábujjakra, ilyenkor nagy terhelés éri a térdet, az inakat és az Achilles-sarkat.

Ha lúdtalpas és súlyos pronációtól szenvedő futók vagy, a mozgásvezérlő lábbelik között érdemes keresgélned. Ezek általában keményebbek, mint a klasszikus futócipők és szélesebb a talpuk, így segítenek tényleges támaszt nyújtani.

Stabil cipő javasolt a normális a boltívük vagy lúdtalpa futók számára. Puhább a talpuk, mégis megfelelő támaszt biztosítanak, továbbá lehetővé teszik, hogy a lábfejnek nagyobb mozgástere legyen. Támasztják a bokát és a boltívet járás közben, így védve viselőjüket az esetleges sérülésektől.

A párnázott cipőt általában szupináló és magas boltívű lábfejjel rendelkező futóknak ajánlják, mert tompítják az ütközést, amikor a láb a földhöz ér. Segítségükkel a terhelés feldolgozásába a lábfej középső része is bekapcsolódik, így jobban eloszlik a földhöz érintkezéskor keletkező teher.

Homok, aszfalt, fű

Minden talaj más-más terhelés alá helyezi testünket, ezért is fontos, hogy a kiválasztott útvonalhoz megfelelő cipőt válasszunk. A kemény talajra tervezett cipők talpa ruganyos, amely segíti a gyorsabb és fájdalommentes elrugaszkodást a felületről. Homokos parton sok profi futó cipő nélkül fut. Ennek előnye, hogy a lábfej és a boka kevésbé hajlanak hátra a felülettel érintkezve, rövidebb ideig érintkezik a lábfej a földdel és nő a lépések frekvenciája. Ez a futóforma csak tapasztalt futóknak ajánlott.

Füves talajon a láb nagyobb mozgékonyságra hajlamos a cipőben a puha terep hatására. Ezért erre a terepre olyan cipőt kell választani, ami erős, megfelelő támasztást biztosít. A cipők felsőrésze sok esetben bőrből készül ilyen terepre, ez némileg lassíthat a futáson, mivel a bőr a nehezebb anyagok közé tartozik.

Ha megvan a tökéletes cipő ne habozz! Fuss velünk egy jó ügyért a Generali Night Run-on! Bővebb információk: https://futas.maratonman.hu/generali-night-run-budapest-2020/