5 tipp, hogy stresszmentes legyen a karácsonyod

2022. dec. 16. - Egészségmegőrzés

Na jó, de legalábbis a lehető legkevésbé feszült. Habár az ünnepnek pont nem a rohanásról kellene szólnia, sokkal inkább a pihenésről és a békés együttlétről, sokak számára a karácsony az év egyik legstresszesebb időszaka. Mit szólnál hozzá, ha idén máshogy lenne?

 

1. Vizsgáld felül a tennivalók listáját!

Az ünnepi készülődéskor mindenki igyekszik a maximumot nyújtani, hogy tökéletesre sikerüljön a karácsony. Hasznos, ha írsz egy listát, amelyre feljegyzed a teendőket. De mi lenne, ha ezúttal nem a tökéletességre törekednél, hanem inkább arra, hogy elkerüld a túlterhelést?

Vedd elő a tennivalók listáját, és húzz le róla minden olyasmit, ami nem elengedhetetlenül fontos. A cél az, hogy hátralépj kicsit, és leegyszerűsítsd a karácsonyi tennivalókat, hogy végre te is lélegzethez juthass.

2. Biztos, hogy „tökéletesnek” kell lennie?

A karácsonyi filmek és reklámok többsége ebben az időszakban egy olyan makulátlan képet villant fel, amit az átlagember nehezen képes megvalósítani anélkül, hogy ne merüljön ki maximálisan, mire gyertyagyújtásra kerül sor.

Nyugodtan mondj le a tökéletesség hajszolásáról, engedd el azt a berögződést, hogy „így kell lennie”. A karácsony amúgy sem a makulátlan ajándékcsomagolástól vagy a tízfogásos menütől lesz tökéletes. Végy egy nagy levegőt, és tudatosítsd magadban: az ünnep lényege a szeretteiddel együtt töltött minőségi idő, ettől lesz valóban boldog a karácsony.

3. A 30 perces szabály

Nagy a kísértés, hogy karácsony előtt fényesre suvickold az egész lakást az utolsó négyzetmilliméterig, majd tökéletesen feldíszített palotává varázsold, de biztos, hogy megéri? Ha egész nap takarítasz, rendezgetsz és díszítesz, egyszerűen pont arra nem marad majd energiád, hogy jól érezd magad.

Nem kell, hogy az otthonod úgy nézzen ki, mintha egy lakásmagazin fotózására készülnél. Ha a takarítás-rendrakás-dekorálás bármelyik résztevékenysége 30 percnél tovább tart, azt inkább engedd el. A vendégek úgysem azt fogják nézni, hogy vajon melyik sarokban fedezhetnek fel egy kósza porszemet.

4. Nem vagy felelős másokért

Késnek a barátok? Nem érkezett meg időben egy csomag? Az egyik rokonod túlzásba vitte a tojáslikőr kortyolgatását? A karácsony rengeteg „hozzávalóból” áll össze, és nem lehet mindegyikre ráhatásod. Ahelyett, hogy igyekeznél mindent te irányítani, mindenkinek megfelelni, minden igényt figyelembe venni, tartsd szem előtt, hogy az egyetlen személy, akit valóban irányíthatsz, te magad vagy. Engedd el azt a késztetést, hogy megpróbálod kontrollálni, hogyan viselkednek mások. Felszabadító érzés lesz felismerni, hogy nem te vagy felelős mindenért, ami történik.

5. Kérj bátran segítséget! 

Segítséget kérni a családtagoktól, barátoktól kicsit sem a gyengeség jele. Lehet, hogy a korábbi esztendőkben boldogultál egyedül, viszont holtfáradtan ültél le az ünnepi asztalhoz... 

Ha kezd rajtad eluralkodni az ünnepi stressz, fordulj a szeretteidhez támogatásért, és gondoljátok újra a feladatok felosztását!

+1: Ne vedd annyira komolyan!

Ne feledd: jövőre is lesz karácsony! Idén becsúszott néhány kis baki? Semmi gond, a legtöbb  karácsonyi „katasztrófa” hamarosan feledésbe merül, vagy legalábbis mókás anekdotává avanzsál a későbbiekben. Érezd jól magad, és próbáld meg meglátni a helyzet humoros oldalát, ha a dolgok éppen nem úgy mennek, ahogyan elterveztétek.