Sétáló meditáció, avagy lépésről lépésre a stressz ellen

2022. nov. 17. - Egészségmegőrzés

Tarts egy kis szünetet, szállj ki negyed órára a mindennapok pörgéséből, és old hatékonyan a stresszt sétáló meditációval!

A stressz mindenkit érint kisebb-nagyobb mértékben: van, akinél csak bizonyos időszakokban bukkan fel, például egy komolyabb kihívást jelentő munkahelyi feladat miatt, viszont sokaknál mindennapos problémát jelent. A stresszoldásra több hatékony módszer is létezik, a rendszeres sport mellett többek között ide tartozik a meditáció is. A sétáló meditáció a testmozgás áldásos hatásait párosítja mindfulness gyakorlatokkal, ezáltal segít a feszültség megszüntetésében, enyhítésében.

A fizikai és mentális egészség megőrzésének szempontjából tehát kiemelten fontos csökkenteni a stressz a mindennapokban. A gyaloglás pedig nemcsak arra alkalmas, hogy kikapcsolódj és elűzd a zavaró gondolatokat, hanem a fizikumodra is pozitívan hat. 

A helyszín

A séta helyszínéül válassz egy közeli parkot, kis forgalmú utcát, de sétálhatsz a ház körül, sőt, akár körfolyóson, nagyobb udvaron is. Az a lényeg, hogy a lehető legkevesebb akadály keresztezze az utadat. Ha van rá időd és lehetőséged, akkor menj ki a természetbe. 

Az első lépések

Mielőtt elindulnál, szánj egy percet arra, hogy mélyeket lélegzel, miközben teljes figyelmedet a testedre irányítod. Érezd, hogy milyen stabil a talaj a lábad alatt. Légy tudatában a testedben lévő sokféle érzésnek.

Most kezdj el lassan sétálni. Miközben haladsz előre, fókuszálj a lábad és a tested mozgásának ritmusára.  Engedd le a vállaidat, figyelj arra, hogy a lehető legkönnyedébben, legkevésbé görcsösen járj. Csak sétálj kényelmes tempóban. 

Karjaid lazán mozogjanak az oldalad mellett, de tarthatod a háta mögött, vagy összekulcsolhatod ujjaidat a tested előtt a rekeszizom vagy a köldök magasságánál, ahogy neked a legkényelmesebb. A mozgásod legyen természetes. Járj magabiztosan, tartsd a tested egyenesen és méltóságteljesen. Ez talán eleinte egy kis kihívást jelent majd, de gyakorlással biztosan belejössz.

Tipp: Ha gondolatban elkalandoznál – mert például egy külső körülmény megzavar –, vezesd vissza fókuszodat a járásodhoz. Ha az segít, számold a lépéseidet: számlálj el 10-ig vagy 20-ig, majd kezd elölről. Használd a lépteid, a légzésed ritmusát és hangját arra, hogy újra összpontosítsd a figyelmedet.

Figyelj a hangokra!

Most néhány percig terjeszd ki a figyelmedet a hangokra anélkül, hogy felcímkéznéd,  megneveznéd őket, vagy elgondolkodnál azon, hogy kellemesnek vagy kellemetlennek találod-e azokat. Csak figyeld a hangokat.

Mit érzel?

Ezután kerüljenek fókuszba az illatok, a szagok. Ne erőltesd vagy kényszerítsd magad arra, hogy bármit is érezz, csak irányítsd a figyelmedet a szaglásodra, bármit is fedezel fel.

Mit látsz?

Térj át a látásra: milyen színeket, tárgyakat, épületeket látsz? Ha leragadna az egyiknél a figyelmed, vagy akár az utadba kerülne egy akadály, amit ki kell kerülni, türelmesen térj vissza a szemlélődésre. Maradj természetes, laza, de közben tudatos.

A végén

Ahogy a végéhez közeledsz a sétának, helyezd vissza figyelmed a lépéseidre: vedd észre, ahogy a lábad érinti a talajt, érzékeld a mozgásod, a légzésed ritmusát.

Irányított meditáció sétához

A Generali Zsebrelax relaxációs felvételei segítséget nyújtanak neked, hogy kiszakadj a mindennapok forgatagából. Ha kikapcsolnál egy kicsit, akár csak 5 percre is, sétálj egy jót: a sétányi fejkiszellőztetésben Nagy Sándor színész-énekes lesz a segítségedre. 

 


 

A cikkhez felhasznált források: mindful.org, mindworks.org