Biztonságos kerékpározás: felszerelések és tanácsok

2021. jún. 11. - Közlekedésbiztonság

A kerékpározás világszerte egyre népszerűbb: az Egyesült Államokban az elmúlt 9 évben 40%-kal nőtt a kerékpárhasználat, és egy 2014-es kutatás szerint Európában például a hollandok 36%-a, a dánok 23%-a és a magyarok 22%-a biciklizett napi szinten. És ezek még a koronavírus előtti adatok: a világjárvány hatására viszont megsokszorozódott a kerékpárhasználók száma.

Mára a biciklizés sokaknál nemcsak hobbi: munkába, iskolába járáshoz, bevásárolni, szórakozni indulva is egyre többen pattannak nyeregbe. Egy friss, 2020-as magyar felmérés szerint a magyar felnőttek 71%-a szokott kerékpározni, és a COVID-19 járvány hatására idehaza is – de főleg Budapesten – számottevően nőtt a bringások száma.

A biciklizés jótékony hatásai 

A tekerés szabadságához semmi sem fogható, legyen szó akár városi közlekedésről, akár bringatúrákról, hegyi kerékpározásról, mindnek megvan a maga varázsa. A biciklizés ráadásul számtalan előnyös egészségügyi hatással jár:

  • javítja a vérkeringést,
  • csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát,
  • fejleszti a szervezet teljesítőképességét,
  • növeli a tüdőkapacitást, és nem utolsó sorban
  • a test összes izmát megmozgatja.

A kerékpáros közlekedés azonban nem veszélytelen. A biciklis balesetek világszerte egyre gyakoribbak, és Magyarországon különösen lesújtóak a statisztikák: 2018-as adatok szerint egymillió emberre évente átlag 7,4 halálos kerékpáros baleset jut az országban – ezzel az uniós tagállamok legrosszabbjai között állunk. Az új bringásoknak az utakon nem árt, ha

TISZTÁBAN VANNAK A VESZÉLYEKKEL ÉS AZZAL, MIKÉNT TEHETIK BIZTONSÁGOSABBÁ A TEKERÉST.

A biztonságos kerékpározás fő szabályai

A KRESZ vonatkozik a kerékpárosokra is. Ha van már jogosítványod, akkor sem árt felfrissíteni a rég megszerzett tudást, és kiegészíteni a bringásoknak hasznos táblák és felfestések értelmezésével. A szabályok szerint viszont már egy 12 éves gyerek is a felnőttekkel azonos módon és joggal tekerhet az utakon. Nekik készült a Közlekedő Kisokos munkafüzet, amelyből ők is megszerezhetik a szükséges ismereteket, sőt az e-KRÉTA rendszerben vizsgát is tehetnek belőle – ajánlják a Bringás Brigantik.

Mik a kerékpározáshoz szükséges felszerelések?

A megfelelő biztonsági felszerelés létfontosságú. Sötétedés után és korlátozott látási viszonyok esetén feltétlenül viselj láthatósági ruházatot, használd a lámpákat, és ne feledkezz meg a prizmákról sem! Ellenőrizd

  • a keréknyomást,
  • a fékeket,
  • a láncot és
  • a váltót!

A modern technológiának köszönhetően nincs hiány bringás újdonságokból sem. Korábbi cikkünkben bemutattuk a Bringás Brigantik kedvenceit, amelyekkel biztonságban lehetsz a nyeregben. Kattints a linkre!

Ruhák biciklizéshez

Viselj sisakot és az időjárásnak megfelelő öltözetet, mert ha fázol vagy meleged van, nem tudsz kellőképpen az útra koncentrálni! Ha pedig a telefonodat használod a navigáláshoz, szerelj fel egy kerékpáros telefontartót a kormányra, hogy ne kelljen folyton a zsebedből előásnod a mobilt, és végig figyelni tudj az útra!

Végezetül pedig

TARTSD SZEM ELŐTT, HOGY BICIKLISKÉNT RENDKÍVÜL SEBEZHETŐ VAGY. FŐLEG EGY GÉPJÁRMŰVEL SZEMBEN.

Ügyelj a holtterekre, közlekedj mindig nagyon türelmesen és elővigyázatosan! Nem éri biciklivel megbevágni egy autó elé, áthajtani a sárga, vagy piros jelzésen, akkor sem, ha késésben vagy, vagy “éppen nem jön semmi” – nyomatékosítja a Bringás Brigantik csapata.