Mindenki egyért, egy mindenkiért: a csapatban futás 5 előnye

2022. okt. 19. - Egészségmegőrzés

Akár a családtagjaiddal, akár a barátaiddal, akár egy szervezett futócsapattal futsz együtt rendszeresen, rengeteg pozitívummal számolhatsz. Erősítheti a motivációd, a kitartásod, ráadásul életre szóló élményeket szerezhettek együtt. Íme, 5 ok, amiért szuper dolog csapatban futni.

1. Egymás példaképei lesztek

Az ember önkéntelenül is átveszi a körülötte lévők egyes szokásait. Ezért aztán ha a szeretteid között van egy elkötelezett futó, és te is belevágsz ebbe a sportágba, akkor a másik példáját látva a te életben is rutinná válhat, hogy hetente akár többször is futócipőt húzz.

Egy idén publikált tanulmány szerint: a sporttársak kiemelten fontos szerepet játszanak a fizikai aktivitás fenntartásában – még az olyan egyéni, „magányosnak” számító sportágak esetében is, mint a futás. 

2. Közös motiváció, közös célok

Ha csapatban futsz, mindig meglesz a saját szurkolótáborod. Ott lesznek a futóversenyeken, támogatnak a kihívást jelentő pillanatokban, és persze kisebb esélyekkel lógsz el edzéseket (mert hideg van, fáradt vagy, nyűgös vagy és így tovább), ha tudod, hogy a többiek várnak téged és számítanak rád. A közös elfoglaltság és célkitűzés erősíti a köztetek lévő köteléket, és rendszert ad a sporttevékenységeteknek a hétköznapokban.

3. Több mint futás – minőségi idő

A közös edzések során nemcsak együtt sportoltok, de – egy hosszú, könnyű futás közben – meg is oszthatjátok egymással a titeket foglalkoztató kérdéseket, gondolatokat. Plusz előny, hogy a legkreatívabb ötletek és megoldások gyakran sportolás közben születnek meg!

4. Fejlődhetsz

Ha olyanokkal futsz együtt, akik arra ösztönöznek, hogy szorgalmasan és kitartóan eddz, akkor a fejlődés sem marad el! A társak mellett és támogatásával erősödik az ambíciód, a legnehezebb edzésre is el fogsz indulni és végig fogod csinálni. 

Ahogy Matt Fitzgerald, a világszerte elismert edző és író mondja: az állóképességi sportolók nagyjából 20 százalékkal hosszabb teljesítményre képesek, ha egy másik személlyel együtt edzenek. Ennek oka, hogy a többi futó jelenléte olyan szociális ösztönöket aktivál, amelyeknek köszönhetően a fájdalomtűrő-képesség határa is kitolódik. 

5. Sosem fogsz unatkozni…

…még a hosszú, alacsony intenzitású, alap-állóképességet fejlesztő futóedzések alatt sem. Hiszen a futótársad, futótársaid melletted vannak, így azt érezheted, hogy csak úgy repül az idő! Ráadásul csapatban nagyobb eséllyel fedezhettek fel új, akár kalandosabb útvonalakat, így a monotónia és a unalom szavak biztosan nem fognak szerepelni a futószótáratokban.

 

Ha a futótársaiddal egy igazán családias hangulatú futóverseny kerestek, akkor várunk titeket október 29-én a Generali Run Balatonfüreden! Nevezzetek most online kedvezménnyel, az eseményről minden fontos részletet megtaláltok ide kattintva.