„Élményt és motivációt adunk az embereknek”- interjú Zelcsényi Miklóssal, a Generali Virtual Run szervezőjével

2021. febr. 12. - Egészségmegőrzés

Ugyan a vírus terjedése számtalan kaput bezárt előttünk, ami a szabadidős tevékenységeket vagy az egészségmegőrző aktivitásokat illeti, egy népszerű sport előtt továbbra is szabad a pálya. A futás ugyanis remekül terelhető a szabályok szerinti keretbe, sőt versenyekkel, felhívásokkal bíztatják a sport kedvelői az új hobbi iránt érdeklődőket és az ingerhiányban szenvedő futókat. Ilyen kezdeményezés a Generali Virtual Run 2021 eseménye, mely a hagyományos futóversenyt önti vírusbiztonsággal kompatibilis formába. Erről, a virtuális versenyekről és a futáshoz való hozzáállásáról kérdeztük a szervezőt, Zelcsényi Milóst.

Számodra mit jelent a futás?

A futás számomra kikapcsolódást jelent, motivációt, és ami egyre fontosabb minden ember számára, az egészségem megőrzéséhez vezető elsődleges és legfontosabb utat jelenti.

A futáson kívül milyen sportokban próbáltad még ki magadat? Mit tanultál ezekből?

Gyerekkoromban kosárlabdáztam, majdnem tíz évig amatőr ökölvívó szakosztályban voltam – tehát bunyóztam-, aztán kipróbáltam a fallabdát, ami szintén egy nagyon érdekes sportág, egy fizikai sakk gyakorlatilag,. Ezután következett számomra a futás és a triatlon.
A mai napig hobbiszinten triatlonozok a teljesítő szinten. Természetesen járok úszni, kocogok, illetve a téli hónapokban a felkészülésemben a görgőzés és a funkcionális törzsizomerősítés is szerepel.

Számos futóversenyt szervezel (UltraBalaton, Ultra Tisza tó, Generali Run és a Generali Night Run). Mi motivál ebben a feladatban?

Nagyon szerencsés ember vagyok, mert a hobbim egyben a munkám is.
Számomra a verseny szervezésben- amellett, hogy elég nagylétszámú versenyeket szervezünk, melynek mind a szervezése, mind a lebonyolítása meglehetősen komplex- az a jó, hogy a munkánk során élményeket adunk az embereknek, motivációt biztosítunk számukra. Így hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy nap mint nap egészségesebben éljenek.Annyi pozitív visszajelzést és megerősítést kapunk, hogy ez bőven elég motivációt biztosít számomra és a kollégáimnak is.

Van olyan meghatározó, számodra kedves élmény, ami a futóverseny szervezéséhez kötődik?

Számomra nagyon meghatározó élmény a Generali Night Run Budapestek a fesztiválhangulata, a „feelingje”, ahogy az éjszakai Budapesten átragad ez a hangulat az emberekre, és a futás által egy óriási közösségi élménnyé válik.

Mióta működsz együtt a Generali a Biztonságért Alapítvánnyal?

Már az ötödik éve működünk együtt igazán gyümölcsözően és hatékonyan. Az alapítvánnyal könnyedén megtaláljuk azokat a szinergiákat és azokat a közös pontokat a munkák során, amiért ők fantáziát láttak a futás támogatásában.
Jó érzéssel tölt el, hogy egy ilyen alapítvány mellénk áll és biztosítja azokat az eszközöket és lehetőségeket, amiknek köszönhetően prémium kategóriás eseményeket tudunk szervezni.
Ami még jó ebben az együttműködésben, hogy évről évre olyan karitatív célok merülnek fel a közös ötletelések során, amik nagyon szívmelentgetőek. Ilyen volt nemrég a THSN program az újszülöttekért, [https://alapitvany.generali.hu/thsn], illetve az, hogy az egészségügyi dolgozók előtti tisztelgés jeleként ingyenes részvételi lehetőséget biztosítottunk számukra a versenyen.

Milyen változást látsz a hagyományos és a virtuális futóversenyek közt? Mi lehet az előnye az utóbbinak?

A virtuális futóversenyek hiánypótlás céllal jöttek létre, a funkciójukat ellátják ebben a nehéz időszakban.
Azt gondolom, hogy ez egy jó dolog, mert célt és lehetőséget biztosítanak a futók számára, hogy egy maguk által választott helyen, időben és biztonságos körülmények között maguk teljesítsék az adott távot, ugyanakkor remélem, hogy idővel, amikor vissza fogunk térni a normál kerékvágásba, akkor ezeknek az eseményeknek a népszerűsége is alábbhagy, látogatottsága is elég jelentősen fog csökkeni.

Milyen volt a szervezői oldala a virtuális futóversenyre való átállásnak?

Azt gondolom, hogy a piac nagyon hamar reagált. Gombamód szaporodnak a virtuális események. Egy ilyen esemény megszervezéséhez nem szükséges olyan mértékű szaktudás és hozzáértés, mint egy normál futóesemény szervezéséhez, ami egyik oldalról megkönnyíti a dolgot, egy versenykiírást megcsinálni, az ajándékot postázni nem egy bonyolult dolog. Ezt nagyon sokan csinálják, ami jó, mert hiányt pótolnak, de lássuk be, hogy a futóversenyszervezésnek nem a szakmai csúcsa a virtuális események szervezése.

Mit ajánlanál a virtuális futóversenyre készülőknek?

A legfontosabb, hogy amikor kimennek és megpróbálnak egy virtuális távot teljesíteni- ami egy nagyon nehéz feladat- próbálják meg ugyanolyan versenynek tekinteni, és vizionálni, annak ellenére, hogy nem lesz körülöttük tömeg, frissítő pontok és az a hangulat, ami egy hagyományos versenyen.
Mivel most nem egy lezárt pályán teljesítenek, itt a forgalomra, a KRESZ-re, a többi közlekedőre is figyelniük kell. Akármekkora távot is teljesít, magának kell gondoskodnia a kellő frissítőről, nincsenek erre kijelölt pontok, gondolva itt nem csak a vízre, de az energiaszeletekre is.
Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a 2020-as évben a Generalival nem csak meg tudtuk tartani az összes közös rendezvényünket, de az elvárt létszámot is tartani tudtuk.
Ez egy jó visszajelzés volt számunkra, hogy mind a szervezők, mind a MaratonMan események nagyon jó úton haladnak. Sokan csatlakoztak a Generali Virtual Runhoz is- mostmár több, mint ötszáz teljesítővel rendelkezünk, akik saját maguk által választott időben és helyen futják le a hat és fél vagy a tíz és fél kilométeres, illetve félmaratoni távot. Erre a MaratonMan honlapján lehet jelentkezni.
Büszkék vagyunk rá, hogy mint minden eseményünknél, gyönyörűszép befutóérmet, egy nagyon jó minőségű Mizuno technikai futópólót adunk emlékbe, a teljesítők egy roppant szép rajtcsomagban részesülnek.
https://www.facebook.com/events/n%C3%A9pf%C3%BCrd%C5%91-utca-5c-budapest-1138-magyarorsz%C3%A1g/generali-virtual-run-2020/2751195635148344/