Így tanítsd meg a gyereket biciklizni!

2022. aug. 15. - Közlekedésbiztonság

Az első sikeres kerékpáros próbálkozás sokak számára kedves, dédelgetett emlék – az élményre ráadásul nemcsak a gyermekek, hanem a szülők is egy életen át boldogan gondolnak vissza. A szakértők szerint 4 és 6 éves kor között érdemes megtanítani a kicsiket biciklizni, később ugyanis már nehezebben sajátítják el a szükséges készségeket. Íme néhány hasznos tipp, melyekkel megkönnyítheted a tanulási folyamatot!

Elmaradhatatlan kellék: a bukósisak

Állítsd be a szíjakat úgy, hogy a sisak tökéletesen illeszkedjen a gyerek fejére, és akkor is a helyén maradjon, ha megpróbálod egy kicsit megmozgatni. Figyelmeztesd arra a lurkót, hogy mindig vegye fel a bukót, mielőtt bringára pattanna, és persze mutass te is jó példát, viselj mindig sisakot biciklizés közben.

Tanítsd meg a fék használatára!

Mutasd meg neki, hogy hogyan működnek a fékek, figyelmeztesd arra is, hogy túl hirtelen és gyorsan nem szabad behúzni a féket, mert annak borulás lehet a vége. Próbáljátok ki együtt, és tartsd meg a bringát, miközben a gyerek a fékezést gyakorolja.

Futóbicikli helyett

Ha a gyerek korábban már sokat használta a futóbiciklit, akkor ez a lépés kimaradhat, viszont ha nem, akkor érdemes kipróbálni. Szereld le a pedálokat a bringáról, majd vedd alacsonyabbra a nyerget, hogy a gyerek lába leérjen a talajra, és azzal tudja hajtani magát. Így első lépésként megtanul a csemete egyensúlyozni és kanyarodni, a tekeréssel pedig egyelőre még nem kell foglalkoznia.

Támogasd!

Kezdetben természetesen előfordulhat, hogy a gyermek izgulni fog és szüksége lesz a támogatásodra. Segíts neki megtartani az egyensúlyát úgy, hogy a derekánál vagy a hónaljánál fogva megtámasztod egy kicsit, ezáltal nagyobb biztonságban érezheti magát.

Gyakorlás közben végig maradj mellette, segíts neki egészen addig, míg meg nem tanul biztonságosan megállni és kanyarodni.

Pedál vissza

Mikor már a kanyarodás, megállás és a bringa irányítása nem jelent gondot a gyerek számára, szereld vissza a pedálokat. Kezdésként csak az egyiket tedd vissza, és előbb gyakoroljatok úgy, hogy a gyereknek csak az egyik lába legyen a pedálon. Amikor pedig már ez is problémamentesen megy, visszateheted a bringára a másik pedált is.

A közlekedési szabályok elsajátítása

Nincs bringázás szabályok nélkül – a gyereknek nemcsak azt kell megtanulnia, hogy hogyan kell biciklizni, de azt is, hogy milyen szabályokat kell közben betartania, és ezeket a szabályokat be is kell gyakorolni!

Ahogy a KRESZ-Suli alapítója, Szabó Regina mondja a témáról szóló cikkünkben:

– Játékos formában minden, a saját életükben naponta előforduló információt be tudnak fogadni a gyerekek már egészen kicsiként is. Ez a közlekedésben lehet például az óvodába, iskolába menet az előforduló KRESZ táblák jelentése, megmagyarázva, hogy egy-egy jelzés mire szolgál, mit lehet vagy nem lehet csinálni, mire kell figyelniük a különféle szabályok esetében.

A szakember azt is hozzáteszi, hogy a gyerekeknek nemcsak tudniuk, hanem érteniük és gyakorolniuk is kell, hogy rutinszerűvé váljon az egész folyamat.

Játszva tanulni a felelősségteljes közlekedést

Alapítványunk 2022-ben is meghirdette közlekedésbiztonsági pályázatát. Célunk, hogy az oktatási intézmények számára olyan eszközcsomagot és pedagógia segédletet biztosítsunk a témában, amely segíti az intézményben a biztonságos közlekedés oktatását! 

A pályázatról részletesen ide kattintva olvashatsz.