Játszva tanulni a felelősségteljes közlekedést

2022. máj. 24. - Közlekedésbiztonság

A közlekedésbiztonsági alapelvek elsajátítása már kisgyermekkorban fontos. Az óvodások és kisiskolások nagy része is használ olyan járműveket, mint a kismotor, a roller vagy a bicikli, a felső tagozatosok és középiskolások pedig már gyakran közlekednek önállóan. Vajon milyen módszerek léteznek, amelyek segítik a gyerekeknek megtanulni a biztonságos közlekedés alapjait? Többek között erről is beszélgettünk a KRESZ-Suli alapítójával, Szabó Reginával.

A közlekedésbiztonság növelését a Generali a Biztonságért Alapítvány alapítása óta missziójának tekinti, éppen ezért kérte fel közlekedésbiztonsági élményprogramjának megvalósítására a KRESZ-Suli csapatát. A program keretében az elmúlt években több száz bölcsődében, óvodában, általános- és középiskolában gyakorolhatták a gyerekek a biztonságos közlekedést

Játékos csoportfoglalkozások

A KRESZ-Suli alapítója, Szabó Regina 15 évvel ezelőtt kezdett foglalkozni a gyerekek közlekedésbiztonsági oktatásával. 

– Miután megszületett a gyermekem, a nagypapája készített neki egy jelzőlámpát, mely működésében megegyezett egy folyópályás, nyomógombos gyalogátkelőhelyen kihelyezett jelzőlámpával. A játék örömét szerettük volna megosztani, ezért az akkor óvodás fiam óvodájába bevittünk megmutatni – mesélte Regina. – Ennek végül akkora sikere lett, hogy játékos csoportfoglalkozást szerveztünk köré, az intézmény pedig a rá következő évben is felkért minket egy oktatásra. A jelzőlámpának és a foglalkozásnak hamar híre ment, már más intézmények, vidéki városok is hívtak minket, mi pedig belekezdtünk a különböző közlekedésbiztonsági oktatóeszközök gyártásába, később pedig weblapot és webshopot is szerveztünk a kezdeményezés köré. Így született meg a KRESZ-Suli.

Oktatás kicsiknek és nagyoknak

De vajon miből is áll egy-egy KRESZ-Sulis foglalkozás? Mivel a különböző korosztályok figyelmét más és más módszerekkel lehet lekötni, így az óvodások és kisiskolások, valamint a felső tagozatosok és a középiskolások számára eltérő módszertanú foglalkozásokat alakítottak ki.

– A kisebbek számára egy mobil KRESZ parkot létesítünk jelzőlámpákkal és jelzőtáblákkal, ahol a gyerekek biztonságos környezetben sajátíthatják el a számukra legfontosabb közlekedési szabályokat. Mielőtt a gyerekek igénybe vennék a pályát, egy kb. negyedórás, rövid oktatás keretében beszélgetünk velük a mindennapi közlekedésről, és felmérjük a tájékozottságukat. Ezután átadunk néhány szükséges ismeretet, majd a rendelkezésre álló eszközökkel elkezdhetik használni a pályát – vázolta fel az alapító a foglalkozások menetét.

A nagyobbak számára vicces és különleges járművekkel, egy ügyességi pályán igyekeznek vonzóvá, érdekessé tenni az élményt. 

– Ilyen jármű például a fekvőbicikli, vagy az úgynevezett wheelchair, ami külalakjában nem, de működésében igen hasonló a mozgáskorlátozottak által használt kerekesszékhez. Ez utóbbival a toleráns közlekedés alapjait szeretnénk bennük megteremteni tapasztalati úton – mondta el Szabó Regina. – Az idősebb gyerekek esetében az oktatás is más fókuszú. Őket elsősorban az alkohol és más tudatmódosító szerek hatása alatt történő vezetés, közlekedés veszélyeire igyekszünk felkészíteni. Ennek az egyik legszemléletesebb eszköze az úgynevezett részeg szemüveg, mely az alkoholos befolyásoltságkor fellépő látási viszonyokat képes reprodukálni. 

A részeg szemüvegnek általában hatalmas sikere van, és ugyan első látásra nagyon mókásnak tűnhet, hosszú távon igazán hatékony, komoly eszköznek bizonyult. 

– A fiatalok így veszélytelen szimulációban, mégis első kézből nyerhetnek tapasztalatot a sok életet követelő, kábítószer hatása alatt történő vezetésről, és józan fejjel láthatják, mennyire balesetveszélyes így bármilyen járművet is irányítani – számolt be a tapasztalatairól Szabó Regina.

Fontos, hogy rutinná váljon!

– Játékos formában minden, a saját életükben naponta előforduló információt be tudnak fogadni a gyerekek már egészen kicsiként is. Ez a közlekedésben lehet például az óvodába, iskolába menet az előforduló KRESZ táblák jelentése, megmagyarázva, hogy egy-egy jelzés mire szolgál, mit lehet vagy nem lehet csinálni, mire kell figyelniük a különféle szabályok esetében – hangsúlyozza a szakember.

Szabó Regina azt is kiemelte, hogy a gyerekeknek a biztonságos és tudatos közlekedéshez meg kell ismerniük a táblák jelentését, valamint azt is, hogy melyik szabály miért szolgálja a biztonságukat. 

– Tehát tulajdonképpen nemcsak tudniuk, hanem érteniük és gyakorolniuk is kell, hogy rutinszerűvé váljon az egész folyamat – mondta Regina.

Regina és kollégái a munkájuk során azt tapasztalják, hogy a járművek használatában sok gyerek bizonytalan, éppen ezért fontos, hogy megtanulják fókuszálni a figyelmüket egy adott helyzetre, a jármű tudatos irányítására. 

Biztonságos környezetben modellezhető helyzetek során a valós életben előforduló eszközök, úgy mint KRESZ táblák, közlekedési pályák, oktató játékok használatával a gyerekek könnyen megértik és átlátják a közlekedési szituációkat.

Idén is közlekedésbiztonsági pályázat!

A Generali a Biztonságért Alapítvány 2022-ben is meghirdette közlekedésbiztonsági pályázatát. Célunk, hogy az oktatási intézmények számára olyan eszközcsomagot és pedagógia segédletet biztosítsunk a témában, amely segíti az intézményben a biztonságos közlekedés oktatását!

A pályázati feltételeknek megfelelő pályázatok közül sorsolással kerül kiválasztásra 100 intézmény, amelyekbe szakmai partnerünk, a KRESZ-Suli közreműködésével juttatjuk el a kiválasztott eszközöket.

– A pályázati támogatást elnyert intézmények korcsoportonként három, darabonként 75 000 Ft-os eszközcsomagból választhatnak. Ezen felül a csomagok mellé egy-egy módszertani útmutatót is mellékelünk, amely segíthet a közlekedés oktatásában kevésbé jártas pedagógus kollégáknak átadni a kérdéses tudást. Iránymutatást kapnak arra vonatkozóan is, hogyan érdemes használni ezeket az oktató eszközöket – foglalta össze Szabó Regina. 


A pályázatról minden fontos információ megtalálható ide kattintva!