„Vannak olyan gyerekek, akiknek az életében sorsfordító szerepet kapunk”

2023. jan. 31. - Gyermek- és ifjúságvédelem

A tehetség minden gyermekben ott rejlik, csak meg kell találni. Gyakran hallani ezt a kétségkívül nagyon igaz megállapítást, ám a tehetség felfedezése csak rövid szakasza annak az útnak, amely a sikeres felnőtt élethez vezet. Az Új Start Alapítvány programja – amelyet a Generali a Biztonságért Alapítvány is támogat –, azt tűzte ki célul, hogy kiemelkedően tehetséges, de halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyerekeket kísér végig ezen a kanyarokkal teli úton, hogy végül megtalálják a nekik való munkát, hivatást.

Egy program – évente nagyjából 50 ösztöndíjas gyerek. Csupa olyan fiatal, aki valamely tehetségterületen átlagon felüli képességet és motivációt mutat, de az életkörülményei nem tennék lehetővé, hogy mindezt kibontakoztathassa, ha nincs az Új Start alapítvány Roma Tehetség Programja

Együtt a hátrányos helyzetű gyermekekért

– Miután létrejött hazánkban a Nemzeti Tehetség Program, elég hamar nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy ez a kezdeményezés a mélyszegénységben élőkre nem igazán terjed ki, inkább a középosztályt fedi le. Vagyis esélyegyenlőség szempontjából nem éreztük megfelelőnek. Erre egyfajta válaszként, reakcióként született meg a mi programunk, melynek az a célja, hogy segítse a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket – mondja dr. Szőke Judit, a Civil-díjas Új Start Alapítvány vezetője.  

A tehetség, a szorgalom és a motiváció mindig utat tört magának (fotó: Új Start Alapítvány)

A Generali 2016-ban lett Juditék programjának támogatója, két esztendővel később pedig a Generali a Biztonságért Alapítvány Mosolyvadász programjának és a Roma Tehetség Programnak lett egy közös keresztmetszete. Alapítványunk kérésére Judit és munkatársai bevonták programjukba a Mosolyvadász célcsoportját, vagyis a gyermekotthonban élő és a nem tipikus családban nevelkedő gyerekeket is.

Krisztina története

A nevelőszülőknél élő Krisztina 2018-ban került be a Roma Tehetség Program mentoráltjai közé, 11. osztályosként. Kitűnő tanuló volt, angolból és németből is kiemelkedően teljesített. Ma már egyetemre jár!

Tehetség, motiváció és…

Az elmúlt években a Roma Tehetség Programban több mint háromszáz gyerek fordult meg. Vannak köztük ügyes táncosok, remek zenészek vagy más művészeti ágban tehetségesek, kiváló nyelvérzékkel vagy logikai képességekkel megáldottak, és még hosszan sorolhatnánk. 

Juditék számára kiemelten fontos, hogy a lehető leginkább rászoruló fiatalokkal foglalkozzanak. A gyerekek részéről szükség van szorgalomra, kitartásra és motivációra egyaránt, de van valami, ami még ennél is lényegesebb, ami az együttműködés alapját adja. 

– A tehetség csak egy kis része a nagy egésznek. Amikor elmegyünk egy tehetségkutatóra, akkor természetesen azokra figyelünk fel, akik az adott területen a mi megítélésünk szerint a legmotiváltabbak, legügyesebbek. De a legfontosabb kérdések ezután jönnek! Valóban mi kellünk nekik? Vajon ki az, aki a programunk által nyújtott szolgáltatásokkal a legtovább tud jutni? Amit mi keresünk, az az egyezőség, és ahhoz kell a szociális munkában szerzett tapasztalat, hogy ezt meg tudjuk állapítani – hangsúlyozza Judit.

Attila története

Szintén 2018-ban lett a program mentoráltja a gyermekotthonban élő Attila. Az enyhe értelmi fogyatékossá minősített fiú az alapítvány nyári táborában, először a tánccsoportba próbálta megmutatni magát, de hamar kiderült, hogy ütős hangszerekben ügyesebb. Habár iskolázása, továbbtanulása nem volt problémamentes, a művészet által önbizalma, tartása és hite sok családi és egyéni nehézségen átsegítette.

Rendszert visz az életükbe

Az együttműködést kialakításához fel kell mérni, hogy a gyerek képes lesz-e online kommunikálni, időben bankszámlát nyitni, tud-e félévente vállalást tenni, illetve havonta kitölteni és beküldeni online a beszámolóját. Ezek mind olyan szűrők, amik rendkívül árulkodók.

Az is a módszertan részét képezi, hogy  az ösztöndíj viszonylag alacsony összegű, 10.000 Ft havonta, és ez nem véletlenül van így. A pénzbeli juttatásnál sokkal fontosabb például az, hogy szükség esetén az alapítvány beszerzi a tanuláshoz, fejlődéshez nélkülözhetetlen okoseszközt, fizeti többek között a különórák, online tanfolyamok, nyelvvizsgák díját, útiköltséget, sőt, bevezették az úgynevezett rendkívüli ösztöndíjat, ami kimagasló teljesítményért, erőfeszítésért jár.

– Azért is kellenek a gyerekek részéről a havi beszámolók, hogy képet kapjunk arról, mire is van szükségük valójában – emeli ki Judit. – Rengeteg visszajelzés érkezik tőlük azzal kapcsolatban, hogy a program melyik elemét tartják a legjobbnak. A legtöbben pont a beszámoltatást említik, mert ennek köszönhetően mindig átgondolják, hogy mit csináltak abban a hónapban, ami egyfajta rendszert visz az életükbe.

Amanda története

Tavaly csatlakozott a programhoz, miután kiderült, hogy fantasztikusan tehetséges a rajzolásban, a festésben, sőt, szabadidejében videókat szerkeszt és animál. Általános iskolájában önálló kiállítása is volt. Amanda jelenleg 9. osztályos egy neki való soproni szakgimnáziumban. 

Közösségben az erő

– Vannak olyan gyerekek, akiknek az életében sorsfordító szerepet kapunk, és akadnak olyanok is, akik talán nélkülünk is meg tudták volna csinálni, de velünk egyszerűbben, könnyebben vették az akadályokat – mondja Szőke Judit. – Az ösztöndíjasok nagyon dicsérik azt a közeget, azt a társaságot, amely a Roma Tehetség Program évről évre megrendezett táboraiban kialakul. A közösség rengeteget számít; habár a mindennapokban személyesen nem tudnak találkozni a fiatalok, viszont online tartják egymással a kapcsolatot. Egyébként a mentoráltak közösségében nemcsak barátságok születtek, de korábbi ösztöndíjasaink között három esküvőre is sor került.

A tehetségprogram éves táboraiban gyakoriak a nagy találkozások (fotó: Új Start Alapítvány)

Boglárka története

A fiatal lány 2022-ben került be a programba. Ajánlói képzőművészeti tehetsége miatt javasolták, de Judit és munkatársai – megismerve Boglárka egyéb képességeit –, intellektuális tehetségként azonosították. Ezt bizonyítja, hogy felvették Pécs legerősebb középiskolájába, ahol most 9. osztályos. 

„Nem könnyű terep, de megbirkózunk vele”

– 2018-ban Generali a Biztonságért Alapítvány kérésére fordultunk programunkkal a gyermekotthonok felé, magunktól talán meg sem tettük volna ezt a lépést. Nem mondom, hogy könnyű terep, de úgy érzem, megbirkózunk vele – meséli Judit. – Rengeteget tanulunk abból, hogy beleláthatunk a gyermekotthonban nevelkedő gyerekek életébe is. Velük sok szempontból nehezebb, hiszen lelkileg sérülékenyebbek, kiszolgáltatottabbak, mint a családban élő gyerekek, de azt tapasztaljuk, hogy a programunk személyre szabottsága miatt ezt a helyzetet is képes kezelni.  

 

Az Új Start Alapítvány civilként adományokból működteti a programjait, kiszámítható állami támogatásban nem részesül. Számára a stabil partnerek jelentik az életet, a jelent és az esélyt a jövőre – vagyis ugyanazt, mint amit a Roma Tehetség Program jelent a hátrányos helyzetű mentorált gyermekeknek.

– Akad olyan fiatal, aki 8-10 évig is a program támogatottja. Sokak életének hosszú esztendőkön át a részesei vagyunk, amely hatalmas elköteleződés. Emiatt kiemelten fontos nekünk minden olyan partner, aki szintén évekig mellettünk áll. Ilyen a Generali a Biztonságért Alapítvány is.