7 tévhit a futásban, amit kezdő futóként kezelj fenntartással

2023. febr. 24. - Egészségmegőrzés

Amikor a fejedbe veszed, hogy elkezdesz futni, és kicsit utánanézel, utánakérdezel ennek a csodálatos sportágnak, akkor számos hasznos információval és bizony rengeteg tévhittel találkozhatsz. Az utóbbiak azért is károsak, mert már azelőtt elvehetik a kedved a futástól, még mielőtt egyáltalán belekezdenél. Cikkünkben leszámolunk néhány elterjedt mítosszal.

 

1. A futók nem gyalogolnak

Vagy: a gyaloglás csalás. Kezdő futóként rögvest felejtsd is el ezt a hiedelmet. Kezdetben lehet, hogy az alap-állóképességed fejlesztéséhez a tempós gyaloglás vagy tempós gyaloglás-kocogás váltakozása adja majd az edzésterved alapját. Ez a módszer tökéletes kiindulási pont, amely lehetővé teszi, hogy fokozatosan építsd fel az állóképességedet, és csökkentsd a sérülések kialakulásának kockázatát.

2. Ha nem vagy vékony, szálkás és fitt, akkor nem is vagy futó

Bárkiből lehet futó. Ha körülnézel az amatőr futóversenyeken, pontosan tudni fogod, hogy miről beszélünk. Természetes persze, hogy elfog a kisebbségi érzés, ha körülötted épp csupa szuperfitt futó rója a kilométereket háromszor olyan gyorsan, mint te. De ne másokkal foglalkozz, csakis magaddal!

Ami fontos: jelentősebb túlsúly vagy bármilyen mozgásszervi probléma esetén mindenképpen kérd ki orvosod véleményét, mielőtt belevágnál a futóedzésekbe. Ha a szakembertől zöld utat kapsz, akkor nincs más hátra, mint előre.

3. Ha nem vagy „gyors” vagy nem tudsz teljesíteni egy adott távot, akkor nem is vagy futó

Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz. Az amatőr futók esetében nincs olyan szabály, ami meghatározná, hogy te gyorsnak vagy lassúnak számítasz, vagy hogy hány kilométert kellene kötelezően teljesítened. Ezt felejtsd is el. Saját magadból indulj ki, a saját teljesítményedhez képest tűz ki célokat a futásban. Így pontosan érzékelni fogod a fejlődést is.

Nem a tempó vagy a távolság teszi a futót; ha rendszeresen futsz, akkor futó vagy. 

4. Hiperszuper cuccok nélkül nem megy

Habár futófelszerelésre bármennyit el lehet költeni, a futást általában mégis egy olcsó sportnak tartják. Ennek pedig az az oka, hogy ha te mackónadrágban és kapucnis pulcsiban szeretnél futni, akkor minden további nélkül megteheted, nem ezen fog múlni a siker. 

Amire már a kezdetekkor érdemes költeni, az a lábszerketedhez passzoló futócipő (erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk), valamint hölgyek esetében a biztos tartást nyújtó sportmelltartó. Ezen felül viszont rajtad és a céljaidon múlik, hogy mit szerzel be. 

Nagyon hasznos lehet a fejlődéshez például a sportóra és a pulzusmérő pánt, valamint jól jön a technikai anyagból készült futóruházat is, de az első lépések megtételéhez bőven elegendő egy futós applikáció, illetve a már említett macinaci és kapucnis pulcsi. 

Aztán ahogy a futás az életed részévé válik, és megszületnek benned a részcélok és célok, majd te eldöntöd, hogy ezek megvalósításához milyen felszerelésekre van szükséged.

5. A futástól fájni fog a térded

Ez a pont akár egy külön cikket is kitehetne. Erősen tartja magát ez a hidelem, ami nem is csoda, hiszen a felmérések szerint a futósérülések jelentős része térdfájdalommal jár. 

De a lényeg röviden, hogy nem konkrétan a futás maga okozza a térdfájdalmat. Számtalan oka lehet a kialakulásának, a teljesség igénye nélkül néhány: az erősítő és stabilizáló gyakorlatok elhanyagolása, az izmok egyensúlytalansága, mechanikai hibák, elégtelen  regeneráció, nem megfelelő lábbeli, túledzés/túlterhelés (nem fokozatosan építkező edzésterv), túlsúly, a futótechnika fejlesztésének mellőzése, a bemelegítés és a levezetés/nyújtás kihagyása és így tovább.

A futás esetében nem érvényes a gyakran hangoztatott „no pain, no gain” mondás. Ha nem múló fájdalmat tapasztalsz, keress fel egy ortopéd orvost és/vagy gyógytornász szakembert, aki segít rájönni arra, hogy hol a hiba, min kellene változtatni.

Amennyiben pedig komolyabb céljaid vannak a futásban, érdemes szakképzett futóedzőhöz fordulni, aki egyéni, rád szabott edzéstervet készít, így elkerülheted a túlterheléses ártalmakat.

6. A futás unalmas

Ezzel a vélekedéssel gyakran találkoznak a futók, főleg a nem futóktól – ami végülis érthető. És aki mondjuk a pörgős, koreografált aerobikórákhoz vagy az izgalmakban bővelkedő labdajátékokhoz szokott, annak tényleg nagy lehet a váltás. 

Azt is belátjuk, hogy például egy lassabb tempójú, hosszabb futás (ellentétben mondjuk egy intervall vagy fartlek futóedzéssel) sokak számára nem a szórakozás csúcsa. Viszont tökéletes alkalom arra, hogy meghallgass egy-egy izgalmas podcast-adást vagy hangoskönyvet, vagy átgondold a téged foglalkoztató ügyeket, megoldandó feladatokat.

7. „Futóversenyen voltál? És hányadik lettél?”

Igen, ezt a kérdést is gyakran hallani a nem futóktól. Pedig az amatőr futóversenyek az amatőr futók számára közel sem a helyezésről szólnak. Ezeken az eseményeken leginkább önmagaddal versenyzel, hogy elérd a kitűzött célt, amiért olyan szorgalmasan edzettél. Sőt, az is lehet, hogy egyáltalán nem azért indulsz el egy ilyen versenyen, hogy életed legjobbját fusd, lehet, hogy „csak” a szuper hangulat meg a remek (futó)társaság vonz, és az egészet egy igazi örömfutásnak fogod fel. 

Bármiért is nevezel be a versenyre, az csak rád tartozik, szóval ha valaki felteszi neked a hányadik lettél kérdést, nyugodtan engedd el a füled mellett, vagy kérd meg az illetőt, hogy legközelebb jöjjön ki neked szurkolni.

Áprilisban Generali Run!

Tavasz, Balaton, fantasztikus hangulat, rengeteg lelkes futótárs: téged is vár 2023. április 15-én a Generali Run Balatonfüred futóverseny!

Idén a már megszokott 6,5 km, 10,5 km és félmaraton mellett a maraton is bekerült a Generali Run versenytávjai közé (a félmaraton és a maraton váltóban is teljesíthető). Természetesen most is lesz Babakocsis Futam, és megrendezzük a gyerekfutamokat is.

A további részletekért és a nevezésért kattins ide!