Magazin

Egyszerű és finom: könnyű édességek az ünnepre
2025. ápr. 15. - Egészségmegőrzés
Cukormentes répatorta muffin, áfonyás-kókuszos zabkeksz és reform brownie: gyorsan és egyszerűen elkészíthető, de annál finomabb kevert sütik receptjeivel érkezünk, amelyek az ünnepi brunch-hoz és vendégváráshoz is kiválók – sőt, az egészségtudatos étrendbe is beilleszthetők.
Cukormentes répatorta muffin
A finomított kristálycukor helyett a hozzáadott cukor nélkül készült almapüré és a méz adja ennek a reggelire is kiváló bögrés süteménynek az édességét.
Hozzávalók (12 darabhoz):
1,5 bögre durumliszt (vagy fele-fele arányban finomliszt és teljes kiőrlésű liszt)
1 tk szódabikarbóna
1,5 tk őrölt fahéj
csipetnyi őrölt szerecsendió és só
1 bögre reszelt sárgarépa (kb. 2-3 db répa lereszelve)
½ bögre méz
⅓ bögre almapüré (hozzáadott cukor nélküli)
1 db tojás
2 ek olívaolaj (vagy olvasztott kókuszzsír)
vaníliaroma
½ bögre cukormentes mandulaital (vagy tej)
zsiradék a formához
Ízlés szerint: ½ bögre kókuszreszelék vagy ½ bögre mazsolva vagy ¼ bögre durvára vágott dió
Ízlés szerint máz a tetejére: 110 g light krémsajt, energiamentes édesítőszer (pl. 1:4 cukorhelyettesítő), vaníliaaroma, 1-2 ek növényi ital vagy tej
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy 12 darabos muffinforma mélyedéseit kend ki zsiradékkal.
2. Egy tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Egy másik tálban keverd össze a reszelt sárgarépát a mézzel, az almapürével, a tojással, az olívaolajjal és ízlés szerinti mennyiségű vaníliaaromával.
3. A nedves hozzávalók keverékét adagonként dolgozd össze a lisztes keverékkel és a tejjel, amíg a tészta össze nem áll. Végül forgasd hozzá a kókuszreszeléket vagy a diót vagy a mazsolát.
4. Oszd el a tésztát a muffinformában. Süsd 18-20 percig – tűpróbával ellenőrizd, hogy átsültek-e. Hagyd hűlni 10 percig a tepsiben, majd tedd át a muffinokat egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
5. Közben készítsd el a mázat: a light krémsajtot keverd simára a cukorpótlóval, pár csepp vaníliaaromával és a kívánt állag eléréséhez 1-2 ek tejjel (akkor jó, ha se nem túl sűrű, se nem túl folyékony).
6. Kanalazd a krémsajtos mázat a muffinok tetejére (használhatsz nyomózsákot is). Végül ízlés szerint díszítsd a gyerekeknek apró marcipánfigurákkal, esetleg dióval, kókuszchipsszel.
Elkészítési idő: 30 perc
Kókuszos-áfonyás zabkeksz
Nemcsak egy ünnepi reggelinek lehet finom és egészséges szereplője, de a hétköznapokon nagyszerű uzsonnára való is a gyerekeknek.
Hozzávalók (kb. 16-18 darabhoz):
½ bögre olvasztott kókuszzsír vagy vaj
¾ csésze barnacukor (vagy kb. 38 g 1:4 cukorhelyettesítő)
mandula- és vaníliaaroma
1 db tojás
1 bögre liszt
1 bögre zabpehely
½ tk szódabikarbóna
¼ tk só
½ bögre kókuszreszelék
Kb. 60 g fehér csokoládé apróra vágva (vagy ugyanennyi fehércsokicsepp)
mirelit áfonya
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy nagyobb tepsit fedj be sütőpapírral.
2. Keverd simára az olvasztott kókuszolajat és a cukrot vagy cukorhelyettesítőt. Add hozzá a tojást, a pár csepp vanília- és a mandulakivonatot, majd elektromos habverővel keverd simára és krémesre.
3. Egy nagyobb tálban keverd össze a lisztet, a zabpelyhet, a szódabikarbónát és a sót. Add a nedves hozzávalókhoz, majd keverd addig, míg szépen össze nem áll. Végül forgasd hozzá a kókuszreszeléket és a fehér csokit.
4. Kb. egy evőkanálnyi tésztát fogj a tenyeredbe, kicsit lapítsd el, helyezz rá 2-3 szem mirelit áfonyát, majd formázd vissza golyóvá, és tedd a tepsire. Folytasd ezt a műveletet, amíg el nem fogy a tészta.
5. Süsd 10-13 percig, vagy amíg a sütik széle éppen csak elkezdenek aranybarnára sülni. Utána hagyd hűlni néhány percig a tepsiben, amíg a kekszek kissé megszilárdulnak. Végül tedd át egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Villámgyors babos brownie
Ne ijesszen el, hogy ez a brownie fekete babbal készül – számos zöldségféle (a bab mellett az édesburgonya és a cukkini is) igazán nagyszerű reformbrownie-alapnak bizonyul.
Hozzávalók (kb. 9 szelethez):
1 konzerv (400 g) fekete bab (átmosva, lecsepegtetve)
3 ek valódi kakaópor (jó minőségű, nem cukrozott)
½ bögre zabpehelyliszt
csipet só
⅓ bögre méz vagy agávé- vagy juharszirup
1 db banán
¼ bögre magvaj (pl. Valódi mogyoró-, mandula vagy kesudió) vagy kókuszzsír
vaníliakivonat
½ tk sütőpor
½ bögre csokicsepp vagy apróra vágott csokoládé
Elkészítése:
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy 20 x 20 cm-es sütőformát bélelj ki sütőpapírral.
2. A csokicsepp kivételével minden hozzávalót tegyél egy konyhai robotgépbe, majd dolgozd addig, míg teljesen sima nem lesz. Végül forgasd hozzá a csokicseppet is.
3. A tésztát öntsd az előkészített sütőformába (ízlés szerint a tetejét is megszórhatod még csokicseppel). Süsd kb. 15 percig, majd hagyd teljesen kihűlni, mielőtt felvágod.
Tipp: Ha az ízlésedhez képest túl ragacsos-puha a brownie, tedd be pár órára vagy akár egy éjszakára a hűtőbe, hogy jól megszilárduljon.
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Hogyan csempészhetsz minél több zöldséget az étrendedbe? Ebben a cikkünkben hasznos tippeket és receptötleteket egyaránt találsz!