Futóverseny kalauz: praktikus tippek a készülődéshez

2023. márc. 24. - Egészségmegőrzés

Ha szeretnél elindulni egy futóversenyen, akkor számtalan tényezőt figyelembe kell venned – az edzéselméleti alapokon túl is. Cikkünkben csupa olyan hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze a versenyt megelőző időszakra, amik segítenek neked abban, hogy aztán a nagy napon minden zökkenőmentesen történjen.
 

Pillanatkép a 2022-es Generali Run Balatonfüred futóversenyről (fotó: Járdány Bence)

 

A futóversenyek hangulata semmihez sem fogható. Motivált és izgatott futótársak, lelkes szurkolók, összetartás, együtt lélegzés, felszabadultság... Ha már részed volt benne, pontosan tudod, hogy miről beszélünk. Ha pedig még nem, akkor arra biztatunk, hogy ne hagyd ki, mert felejthetetlen élményben lesz részed!

Ahhoz azonban, hogy igazán jól érezd magad, a futóverseny előtti hetekben érdemes odafigyelni néhány praktikumra, hogy kiiktathasd azokat a zavaró dolgokat, amik megakadályozhatnak a sikeres teljesítésben.

Az alap: ésszerű kihívás

Minden innen indul! Olyan távra nevezz, amiről tudod, hogy reális a számodra, és tisztességesen fel is tudsz készülni rá. Keresd a kihívást, de közben maradj a realitás talaján, így elkerülheted a kudarcélményt. Erről a témáról részletesebben is olvashatsz Válassz okosan futóversenyt és távot! című cikkünkben.

Nevezés

Habár a futóversenyekre gyakran a helyszínen is lehet nevezni, sokkal praktikusabb és gazdaságosabb megoldás az online előnevezés. Ajánlott átböngészni az adott futóverseny nevezéssel kapcsolatos szabályait, előírásait, mert ha esetleg mégsem tudsz megjelenni a megmérettetésen, hasznos tudnod, hogy van-e lehetőség a nevezésed átadására.

A kisebb létszámú versenyek esetében mindenképpen ajánlott az előnevezés, mert lehetséges, hogy a verseny napjára betelik a létszám, és nem fogsz tudni a helyszínen nevezni.
 

Április 15-én szeretettel várunk a Generali Run Balatonfüred futóversenyen, ahol négy egyéni táv közül (6,5 km; 10,5 km; 21,1 km; 42,2 km) választhatsz – a félmaraton és a maraton váltóban is teljesíthető –, de indulhatsz a Babakocsis Futamon vagy szeretteiddel közösen a Családi Futamon is. Ne maradj le, nevezz online kedvezménnyel!


Versenykiírás

A futóverseny weboldalán a versenykiírásnál a rajtidőpontok, távok megjelölésén kívül számtalan fontos és érdekes információt találsz, amelyekből képet kaphatsz arról, hogy neked való-e az adott verseny.

Válaszd a neked valót!

Érdemes megvizsgálni többek között az útvonalat, az esetleges emelkedőket, a frissítőpontok elhelyezkedését, és akár azt is, hogy az adott táv esetén egy nagy kört vagy több kisebb kört kell teljesíteni. De az is számíthat, ha megnézed, hogy mennyi a verseny maximális létszáma; van, aki a családiasabb hangulatú versenyeket kedveli, más pedig több tízezer lelkes futótárs között érzi magát a legjobban. Csak tőled függ, hogy melyik felé húz a szíved, válaszd azt, ahol szerinted a legjobban fogod magad érezni.

Szintidő

Minden versenykiírásnál feltüntetik az adott távra vonatkozó szintidőket – ezt mindig ellenőrizd le! Amennyiben lelkiismeretesen készülsz, és tisztában vagy az aktuális állóképességeddel és azzal, hogy a tervek szerint hol fogsz tartani a verseny napján, akkor tudni fogod, hogy képes leszel-e teljesíteni a versenyt szintidőn belül.

Tervezés

Kiválasztottad a neked való versenyt, neveztél, befizetted a nevezési díjat, megjött a visszaigazolás is – akkor gondold át a logisztikát! Hol és mikor veszed át a rajtcsomagod? Mennyi idő alatt és hogyan jutsz a verseny helyszínére? Mennyi időt szánsz az öltözésre, vécézésre, bemelegítésre stb.? Inkább számolj rá egy kicsit, mert nincs is annál rosszabb, mint az utolsó pillanatban „beesni” a rajtzónába...

Bármilyen futóversenyről is legyen szó, az „Érkezz időben!” egy olyan kérés a szervezők részéről, amit a saját jól felfogott érdekedben (és persze a futótársaid érdekében) tiszteletben kell tartani.

Felszerelés, frissítés

Ruházat, cipő

A futóverseny nem jó alkalom arra, hogy felavass egy-egy új futócuccot. Ruhadarabok esetében sem ajánlott, de a futócipő esetében már-már tilos! Menj biztosra, viselj olyan ruházatot, amiről biztosan tudod, hogy kényelmes, praktikus és célszerű.

Ha mindenképpen az új futócipődben szeretnéd teljesíteni a versenyt, akkor ajánlott a megmérettetést megelőző néhány hétben „betörni”, hogy ne élesben okozzon – fájdalmas – meglepetést.

Frissítés

Általánosságban elmondható, hogy a nagyjából 60-90 percet nem meghaladó futás esetén vízen kívül nincs szükség más frissítésre – de ez egyénenként eltérő lehet, ahogy az is, hogy te mivel szeretsz frissíteni.

A már említett versenykiírásnál mindig megtalálod, hogy mivel készülnek a szervezők a frissítőpontokon. Ha neked más válik be, máshogy gyakoroltad a frissítést, vagy másképp szeretnéd ütemezni (hosszabb távok esetén gyakran előfordul), akkor gondoskodj a személyes frissítésről. Itt is érvényes szabály, ami a ruházatnál és cipőnél: ne a versenyen próbálj ki újdonságokat. Nincs is annál rosszabb, mint futás közben kétségbeesetten mobilvécét keresni – a legrosszabb esetben pedig feladni az egészet a kínzó hasi fájdalom miatt.

Minden megvan?

A versenyt megelőző napokban számtalan dologra oda kell figyelni, ha máshogy nem megy, írj nyugodtan egy listát, és pipálgass. Igen, olyan apróságok is számíthatnak, mint hogy időben eljutottál-e gyógypedikűrre (ezt egyébként legkésőbb a verseny előtt 1 héttel érdemes letudni).

Mit ellenőrizz a verseny megelőző napon/napokban?

– nevezés, helyszínre való kijutás, rajtcsomag felvétel, időjárás-jelentés

– ruházat (váltóruházat) az időjárás függvényében, futócipő

– frissítés, folyadék, igény szerint elemózsia

– a sportórád, telefonod töltöttsége

– saját pohár vagy kulacs (sok versenyen a környezetvédelmi okokból már nem adnak műanyagpoharat a frissítőasztaloknál)

– higiéniai eszközök (zsebkendő, esetleg nedves törlőkendő, szükség szerint tampon/betét)

– fényvédelem, napszemüveg

Ezek az általános alapok, de természetesen a te személyes igényeid szabják meg, hogy mi szükséges számodra a sikeres teljesítéshez. Gondolkodj előre, tervezgess, és készülj mentálisan is az eseményre. 

Ami kiemelten fontos: betegen, sérülten ne versenyezz! Nem érdemes kockáztatni, inkább gyógyulj meg. Hidd el, eljön még a te időd!

 

Jó felkészülést és sikeres versenyzést kívánunk mindenkinek! Találkozzunk április 15-én Balatonfüreden, a Generali Run futóversenyen!