Játszva tanulni! Mit tehetsz otthon, hogy kint is biztonságban legyen gyermeked?

2020. dec. 4. - Közlekedésbiztonság

Olyan módszereket keresel, melyek segítségével megtaníthatod gyermekeid számára, hogyan közlekedjen biztonságosan, de nem tudod, hol kezdd? A közlekedésbiztonság egy igazán fontos és komoly dolog, de ez nem jelenti azt, hogy ne vihetnénk bele játékosságot, sőt! Annak érdekében, hogy gyermekünk jobban elsajátítsa az alapvető szabályokat, és gyakorolni tudja azokat, érdemes a lehető legjátékosabb eszközöket igénybe venni, hiszen ezzel nem csak tanítunk, de szórakoztatjuk is őket. Következzen tehát négy kreatív és tanulságos ötlet arról, hogyan tudunk játszva tanítani egy gyermeket a kinti élet rejtelmeire és szabályaira.

Készítsetek rajzolt várostérképet!

A gyermekek szempontjából a legfontosabb, hogy az általa gyakran látogatott helyeket, és azok környékét ismerje. Rajzoljátok fel az óvoda/iskola, esetleg az otthon környékét, de még jobb, ha az egész városrészt fel tudjátok rajzolni. Érdemes nem csupán fehér A4es papírt használni alapnak, hanem akár a papírírószerben kapható, hosszú, feltekert barna papírost, így bármikor folytatódhat a rajzolás, nem lesztek helyhiányban.

Érdemes a térképen szerepelnie a felismerhető helyszíneken túl a közlekedési jelzéseket is megjeleníteni, akár a fontosabb táblákat, de a lámpákat, zebrákat mindenképpen. Ezekkel kapcsolatban beszéljétek meg, hogy jut el A-ból B-be, hogy kell viselkedni, ha ezt vagy azt a táblát látja, illetve mit kell tennie, ha lámpához vagy zebrához ér.

Hozzatok létre saját városmakettet!

Minden háztartás termel felesleges dobozokat, kartonokat és flakonokat. A gyerekeknek ez egy sajátos játékteret is teremthet: alapos tisztítás után szinte bármi átalakítható egy képzeletbeli város elemévé, legyen szó járművekről, házakról, parkokról, állatokról… a lehetőségek tárháza végtelen!

Kezdésnek vágjuk le egy tejesdoboz alját, alaposan tisztítsuk ki, majd külsejét fessük be vastagon, hogy az takarja az eredeti mintát. A száradást követően alkoholos filccel rajzolhatunk rá ajtókat, ablakokat, amiket akár körömvágó ollóval három oldalról körbevághatunk, ezzel nyithatóvá téve. A vállalkozó kedvűek a doboz belsejébe kifelé néző képeket is ragaszthatnak, mintha a nyitott ablakon keresztül valóban belátnánk egy lakásba. Itt csak arra kell figyelni, hogy a kép Nagyobb legyen a kihajtható résznél, hogy megfelelő jól rá tudjuk ragasztani a doboz belsejére. Mindez ízlés szerint megoldható gyurmával is, hiszen az azzal való játékhoz  igencsak hozzá vannak szokva az óvodáskorú gyermekek, a finommotorikai mozgásuk fejlesztéséről nem is beszélve.

Ez a szórakoztató tevékenység akkor lesz a tanulás része, ha a táblákra, zebrákra és a lámpákra is figyeltek. Érdemes internetről kinyomtatni az alapokat, hogy aztán picibe megrajzolhassa a gyermek, ezzel memorizálva a kinézetét, funkcióját a jelzéseknek. Közlekedési táblákat tudtok hurkapálcából, papírból készíteni, a tartás végett pedig érdemes gyurmába állítani. Indulhat a képzeletbeli várostúra!

Szituációs szerepjátékok

Egyrészt ti magatok is eljátszhattok bizonyos helyzeteket (segítségkérés egy rendőrtől, bejelentés egy rendőrőrsön, igazoltatás, segítségnyújtás), másrészt rajzokon keresztül is beszélgethettek az eseményekről. Például egy útlezárás során érdemes beszélni arórl, kik dolgoznak itt, milyen munkálatok folynak, kit kell keresni, ha elakadás van.

Olvassunk könyveket!

A kijárási korlátozások alatt is számos módon taníthatjuk gyermekünket a biztonságos közlekedésre akár a négyfal között is. Ehhez remek segítség lehet a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. által készített foglalkoztatófüzet. Az alsó tagozatosoknak készített füzetben közlekedési tanácsok mellett szövegértős feladatokat és közlekedéssel kapcsolatos tesztet, színezőt is találunk. (Letölthető: https://bit.ly/38XJls2) További izgalmas, közlekedésbiztonsággal kapcsolatos könyvekért látogass el ide!