Több mint testmozgás – ezért fontos a sport a gyerekek életében!

2023. máj. 23. - Egészségmegőrzés

A sportnak számtalan pozitív hatása van fizikailag, mentálisan, lelkileg egyaránt – és szögezzük le gyorsan: ehhez nem kell a gyereknek versenysportolónak lennie. A testmozgás „gyógyszer”, ami egészséget, örömet, magabiztosságot, társaságot ad neki, rendszert hoz az életébe, sőt még abban is segít, hogy jobban teljesítsen az iskolában. Cikkünkben meggyőző érveket sorakoztatunk fel amellett, hogy miért érdemes a gyerekeknek aktív életmódot folytatniuk.

Fizikai egészségmegőrzés

A sportolás jelentősen hozzájárul a gyerekek testi egészségének megőrzéséhez, illetve javításához. A rendszeres testmozgás támogatja a szív- és érrendszer egészséges működését, erősíti az izomzatot, a csontozatot. 

Az USA egészségügyi minisztériumának riportja szerint az aktív gyerekek esetében csökken a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázata, valamint kevésbé hajlamosak a túlsúlyra és az elhízásra. Ami hazánkban már csak azért is kiemelten fontos témakör, mert a legutóbbi átfogó vizsgálata kimutatta, hogy Magyarországon a gyerekek több mint 20%-a túlsúlyos vagy elhízott!

Motorikus képességek fejlődése

A tudományos kutatások alapján elmondható, hogy a rendszeres testmozgás elősegíti a gyerekek motorikus képességeinek (kondicionális és koordinációs képességek, ízületi mozgékonyság) javulását. Az olyan tevékenységek, mint például a futás, az ugróiskola vagy a labdázás fejlesztik többek között az egyensúlyt, az ügyességet és a reakcióidőt. 

Hatékony stresszoldás

A sport pozitív hatást gyakorol  a gyerekek mentális egészségére is. A fizikai aktivitás során felszabaduló úgynevezett boldogsághormonok (szerotonin, endorfin) csökkentik a stresszt és javítják a hangulatot. A testmozgás támogatja a gyerekeket a stresszel való megküzdésben, javítja a koncentrációt, sőt: oldja a gyerekek szorongását, valamint eredményes „gyógymódnak” számít a depresszió ellen is.

A szociális készségek és a társas kapcsolatok javulása

A sporttevékenységeknek nagy szerepük van a gyerekek szociális készségeinek és társas kapcsolatainak fejlődésében. A csapatsportok (például foci, kosárlabda, kézilabda stb.) lehetőséget teremtenek a gyerekek számára ahhoz, hogy játékos formában megismerjék a csapatmunka értékét, valamint elsajátítsák a hatékony kommunikáció alapjait és a konfliktusmegoldási módszereket. Megtanulják, hogy miként dolgozzanak együtt, hogyan váltsák egymást, és hogyan összpontosítsanak egy közös célra – ezek a rendkívül fontos készségek átültethetők az iskolai, később pedig a munkahelyi környezetbe is.

Rendszert ad a mindennapokban

A testmozgás hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekeknél megerősödjenek azok a hétköznapi életben rendkívül lényeges készségek, mint a kitartás, az elkötelezettség és céltudatosság. A sportban való részvétel megtanítja őket a szorgalmas munka és az időbeosztás fontosságára, a tudatos hozzáállásra, és segít nekik kezelni a sikert és a kudarcot egyaránt. Sőt: a szakemberek szerint az aktív, testmozgásban gazdag életmódot folytató gyerekek jobban teljesítenek az iskolában, és nagyobb eséllyel tanulnak tovább.

Erősebb önbizalom és önbecsülés

A rendszeres sportolás rendkívül pozitívan hat a gyerekek önbecsülésére. Amikor fejlődést és sikereket érnek el egy adott sportágban, az növeli a magabiztosságukat, erősíti az önbizalmukat, míg a kihívások és az esetleges vereségek kitartásra nevelnek, megerősítve a gyerekeket abban, hogy igenis érdemes újra és újra megpróbálni, belevágni. Nem meglepő tehát, hogy a felmérések szerint a rendszeresen sportoló gyerekek önbizalma erősebb, és pozitívabb attitűddel rendelkeznek, mint nem sportoló kortársaik.

Egy kicsi mozgás mindenkinek és minden nap kell!

De vajon mennyi időt ajánlott a gyermeknek eltöltenie a testmozgással, hogy érvényesüljenek a jótékony hatások? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata az 5–17 év közötti gyerekek számára a következő:

  • naponta átlagosan 60 perc mérsékelt vagy erősebb intenzitású, lehetőleg aerob tevékenység
  • legalább hetente háromszor a csontozat és az izomzat erősítését célzó tevékenység
  • az passzív, ülő életmód elkerülése, a képernyő előtt töltött idő minimalizálása

Az Egyesült Államok 2022-es jelentése a gyermekek, fiatalok fizikai állapotáról számos hasznos információval szolgál a témában, és példákat is hoz a fent említett aerob, csontozat-, illetve izomzaterősítő mozgásformákra.

Aerob: bringázás, gyaloglás, túrázás, futás, harcművészetek (például karate, taekwondo), foci, kosárlabda, torna stb.

Izomerősítés: akadálypálya, játszótéri eszközök használata, fáramászás, falmászás 

A csontozat erősítése: ugrókötelezés, ugróiskola, futás, torna, tenisz

Bármelyik sport vagy mozgásforma mellett is döntötök, az a lényeg, hogy a gyerek élvezze, tanuljon belőle, és nap mint nap megtapasztalhassa az előnyeit. Hiszen ezeknek a pozitív hatásoknak és élményeknek köszönhetően az élete részévé válik a sport, és felnőtt fejjel is kitart majd az aktív életmód mellett. 
 

Csupa élmény, csupa kaland, csupa nevetés! Június 16–18. között ismét megrendezzük az óbudai Hajógyári szigeten a Generali Gyerek Szigetet. Koncertek, sport- és kalandpark, játszóház, kézműves foglalkozások, bábszínház – és végül, de nem utolsósorban a Generali Nagy Családi Kalandjáték, a Generali Adománybüfé és a Generali Akadálypálya is várja az aktív kikapcsolódásra vágyó családokat. 

A részletes programot ide kattintva tekintheted meg.